Petro Poroşenko este noul preşedinte al Ucrainei

f72e4b968334Miliardarul Petro Poroşenko are 48 de ani şi s-a născut la Bolgrad, oraş care a aparţinut odinioară României

A deţinut funcţia de ministru al Economiei în perioada lui Viktor Ianukovici, fiind unul dintre fondatorii partidului acestuia. A mai ocupat funcţia de ministru de Externe şi şef al Consiliului de Securitate Naţională sub preşedinţia prooccidentalului Viktor Iuşcenko. Este considerat drept unul dintre cei mai influenți oameni din politica ucraineană.

Din februarie 2007 până în martie 2012, Poroșenko a condus Consiliul Băncii Naționale a Ucrainei. Potrivit ultimelor estimări ale publicaţiei „Forbes”, este pe locul şapte în rândul celor mai bogaţi ucraineni cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari.

Este supranumit „regele ciocolatei”

Poroşenko a acumulat averi treptat. Şi-a început afacerile vânzând boabe de cacao, după care a achiziţionat mai multe fabrici de ciocolată, pe care le-a reunit în gigantul Roshen. Afacerile în domeniul ciocolatei i-au adus faimă şi venituri colosale, fiind supranumit „regele ciocolatei”.
În plus, Poroşenko mai deţine o companie care fabrică maşini şi autobuze, un şantier naval şi Kanal 5, un post de televiziune care a relatat pe larg evenimentele în timpul Euromaidanului.

Averea lui Poroşenko a fost grav afectată de criza cu Rusia, care a interzis importurile de ciocolată în contextul negocierilor între Ucraina şi Uniunea Europeană. El este căsătorit de 30 de ani şi are patru copii.

Vrea să normalizeze relaţia cu Rusia

Poroşenko a câştigat scrutinul din primul tur, obţinând circa 53 la sută din voturi, fiind urmat de fostul premier Iulia Timoşenco, care a obţinut circa 13 la sută din voturi.

În campania electorală, Poroşenko s-a angajat să restabilească ordinea în estul ţării, afectat de insurecţia armată prorusă, şi să normalizeze în trei luni relaţiile cu Rusia.

„Îl cunosc bine pe (Vladimir) Putin, este un negociator puternic şi dificil”, a declarat Petro Poroşenko pentru AFP, citat de Mediafax, apreciind totodată că va fi capabil să ajungă la un compromis cu preşedintele rus.
Potrivit lui, două dosare nu pot fi negociate, şi anume statutul Crimeei, „care este şi va rămâne ucraineană”, şi „orientarea proeuropeană a Ucrainei”.

Nu s-a înregistrat nicio încălcare

Ceremonia de inaugurare a noului președinte al Ucrainei ar putea avea loc în perioada 8–10 iunie, a declarat în cadrul unui briefing șeful Departamentului juridic al staff-ului lui Petro Poroșenko, Roman Zvarîci.

Acesta a subliniat că Legea cu privire la alegerea președintelui oferă Comisiei Electorale Centrale zece zile pentru a anunţa rezultatul oficial, iar după alte cinci zile în parlament poate avea loc învestirea noului președinte. Potrivit lui, avocații lui Poroșenko nu au înregistrat nicio încălcare care ar putea afecta rezultatul. El a mai declarat că numărul de plângeri privind procesul de votare este minim și nu există niciun proces de judecată în legătură cu alegerile. Prim-ministrul Iurie Leancă l-a felicitat, într-o discuţie telefonică, pe Petro Poroșenko pentru rezultatele obţinute în alegerile prezidențiale desfăşurate duminică în Ucraina.

Mesajul lui Leancă

Premierul i-a urat lui Petro Poroșenko succese şi multă forţă în edificarea unui stat modern şi democratic, suveran şi integru.
Iurie Leancă a mai spus că Republica Moldova rămâne un prieten de nădejde al Ucrainei şi că va coopera strâns cu Kievul pentru apropierea celor două state de Uniunea Europeană.

Petro Poroşenko i-a mulţumit lui Iurie Leancă pentru sprijinul ferm din partea Republicii Moldova în situaţia dificilă în care s-a pomenit Ucraina.

Cristina Baciu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău