Petrişor Peiu: O alianţă de guvernare proeuropeană la Chişinău va fi una de formă

petrisor peiu.f.nadea roscovanu

O alianţă de guvernare proeuropeană la Chişinău va fi una de supravieţuire şi pentru a atrage fonduri. Declaraţia a fost făcută de către Petrişor Peiu, coordonator al Departamentului analize economice din cadrul Fundaţiei universitare a Mării Negre din România, în emisiunea „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite ipn.md.

„După cum spune Andrian Candu, speakerul de la Chişinău, nu se doreşte o altă alianţă decât proeuropeană. Cred că se va numi aşa de formă, dar în realitate va fi una de supravieţuire. Va fi declarată alianţă proeuropeană pentru a putea atrage fonduri din Europa. Moscova nu finanţează. A tăiat şi din finanţările pentru Transnistria. Acum singurul ajutor pentru R. Moldova este creditul din România şi se pune problema dacă prima tranşă de 60 de mil. de euro va ajunge la Chişinău la 30 noiembrie”, a declarat Peiu.

Expertul consideră că criza politică de la Chişinău a fost generată de către PDM, care însă nu a luat în considerare consecinţele. „Cei care au gândit scenariul cu arestarea şi moţiunea de cenzură nu au făcut şi pasul doi. Au declanşat criza, dar nu au gândit scenariul cum să iasă din ea”, a opinat Peiu.

Prezent la emisiune, jurnalistul de la Chişinău Vitalie Călugăreanu a opinat că cei din PDM, deşi declară că vor o alianţă proeuropeană, în realitate, nu doresc integrarea europeană. „Au nevoie de formarea unei alianţe proeuropene doar pentru a ieşi din iarnă. Se ştie că în PDM sforile sunt trase din umbră de către Vlad Plahotniuc. Dar pentru acesta este mai convenabilă poziţia prorusească. PLDM ar putea să mai încerce încă o dată formarea unei alianţe, dar aceasta nu va dura mult. Pentru PLDM ar fi mai real să treacă în opoziţie”, a declarat Călugăreanu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău