Petrişor Peiu: „Când spui că susții independența unui stat înseamnă că vei accepta orice decizie ce derivă din drepturile unui stat suveran și independent, inclusiv unirea”

27 august 2016. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, alături de cel al SUA, James D. Pettit, la parada de Ziua Independenţei R. Moldova. Foto: Nadea Roşcovanu

27 august 2016. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, alături de cel al SUA, James D. Pettit, la parada de Ziua Independenţei R. Moldova. Foto: Nadea Roşcovanu

 

Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, care a declarat într-un interviu pentru postul public că „Moldova nu este România”; „Fuzionarea cu România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în R. Moldova”; „Este important ca moldovenii să se recunoască  moldoveni, o naţiune aparte”; „Transnistria trebuie să aibă un statut special” au bulversat săptămâna acesta societatea civilă, trezind reacţii aprinse atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti.

Unioniştii au protestat. Stataliştii lui Dodon l-au aplaudat, iar liberalii şi liberal-democraţii i-au adus critici vehemente. Cu o săptămână mai devreme şi premierul Pavel Filip a făcut diclaraţii similare. Ciudat, dar opiniile acestuia nu au fost urmate de reacţii. Unioniştii s-au făcut că nu-l văd, iar colegii de coaliţie – că nu-l aud.

Întrebat în cadrul celui de-al VII-lea Congres al Diasporei ce crede despre soluţia unirii R. Moldova cu România, şeful cabinetului de miniştri, a declarat: „Cât priveşte independenţa, părerea mea este că nu poate fi nimic mai valoros, mai puternic și mai minunat decât să fii independent și liber. Atunci când R. Moldova și-a declarat independența, aveam 25 de ani. Consider că, până la 25 de ani, a fost perioada când a trebuit să învăț și după aceea să creez, ca și R. Moldova”, a răspuns premierul.

Critică selectivă

Declaraţia respectivă nu a provocat polemici în rândul politicienilor de la Chişinău. Declaraţiile ambasadorului Pettit, făcute cu o săptămână mai târziu, au stârnit însă reacţii aprinse. Primul oficial care a reacţionat a fost liderul PL, Mihai Ghimpu. „În calitate de fost preşedinte interimar al R. Moldova, care a semnat, cu preşedintele României de atunci, Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi R. Moldova pentru integrarea europeană a R. Moldova, afirm cu toată tăria că R. Moldova nu are nicio şansă de modernizare, dezvoltare şi integrare europeană fără Ţara-mamă, România. Drumul european al R. Moldova trece prin Bucureşti!”, a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

Şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a venit cu o reacţie: „Dle ambasador, dle președinte al SUA, Basarabia e România, iar hotarul de la Prut trebuie dat jos o dată și pentru totdeauna! Ceea ce s-a întâmplat cu zidul Berlinului în 1989 este exact ceea ce trebuie să facem și noi cu hotarul de la Prut. Sunt sigur, mai devreme sau mai târziu, reîntregirea neamului românesc va avea loc! Ceea ce ne va aduce libertate, securitate și o viață mai bună!”, a spus edilul.

Nu-şi pot ataca aliaţii

Comentatorul politic Anatol Ţăranu explică de ce liberalii au tăcut într-un caz şi au reacţionat în altul: „O reacţie la afirmaţiile premierului Filip ar fi mai puţin utilă pentru aceştia. Liberalii nu pot să-l atace pe propriul aliat şi, în acest fel, să se atace pe sine înşişi. În mod evident, ar apărea întrebarea: de ce faceţi parte din această coaliţie? Cât priveşte riposta destul de dură a liberalilor la declaraţiile ambasadorului Pettit, se explică prin faptul că e o persoană vizibilă, părerea căruia contează, o polemică cu el dă bine imaginii”, a spus Ţăranu.

În privinţa reacţiei clasei politice române, comentatorul consideră că aceasta este una absolut firească. „Clasa politică de la Bucureşti monitorizează întotdeauna cu multă atenţie situaţia de la Chişinău şi reacţionează prompt şi în spijinul cetăţenilor din R. Moldova”.

Reacţia Ambasadei SUA de la Bucureşti

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a comentat declaraţiile ambasadorului american la Chişinău într-un răspuns transmis HotNews.ro: „Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea R. Moldova şi integritatea sa teritorială. SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovadă continuu şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a R. Moldova, al eforturilor sale de reformă şi al continuării procesului de integrare a sa în UE, în conformitate cu aspiraţiile populaţiei din Moldova. Mai mult, politica SUA în privinţa Moldovei este de a fi partenerul Moldovei pentru a sprijini dezvoltarea sa economică şi democratică. A interpreta în sens mai larg politica noastră înseamnă o depăşire a limitelor politicii noastre”, se spune în răspunsul emis de biroul de presă al Ambasadei.

SUA recunosc existenţa unor relaţii speciale dintre România şi R. Moldova

Iată cum comentează răspunsul Ambasadei SUA din Bucureşti, Petrişor Peiu, analist economic în cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre:

Este un fapt foarte rar întâlnit și nefiresc ca o ambasadă a Statelor Unite, în cazul nostru, cea de la București, să comenteze pe marginea unor fapte în care sunt implicate persoane din altă ambasadă SUA (Chișinău și în speță dl Petit). Apelarea la acest gest rar și nefiresc indică faptul că spusele ambasadorului american de la Chișinău, precum și reacția de mare amploare a societăţii civile de pe ambele maluri ale Prutului au creat un disconfort evident la Washington”.

„Statele Unite declară că sprijină ferm ‚suveranitatea și integritatea teritorială’ a R. Moldova în sensul în care nu recunoaște divizarea teritoriului acestei republici prin ocuparea regiunii transnistrene de către trupele rusești.”

„Totodată, Statele Unite recunosc preeminența României în problematica R. Moldova și acceptă leadership-ul României în acest context, adică recunosc expertiza românească în problematicile teritoriului dintre Prut și Nistru, recunosc existența unor relații speciale între cele două state românești și justețea eforturilor diplomatice românești de sprijinire a occidentalizării R. Moldova.”

„Din acest răspuns mai reiese că SUA dezmint categoric orice altă intenție referitoare la R. Moldova în afara „sprijinului pentru dezvoltare democratică și economică”, inclusiv interpretarea unora că spusele ambasadorului de la Chișinău indică o opoziție a Statelor Unite față de o soluție unionistă între cele două maluri ale Prutului. Cu alte cuvinte, SUA anunță că interesul manifestat față de R. Moldova se rezumă la occidentalizarea acesteia și nu își arogă vreun drept de a impune decizii de altă natură. De altfel, atunci când spui că susții independența și suveranitatea unui stat înseamnă că vei accepta orice decizie care derivă din drepturile unui stat suveran și independent, inclusiv unirea pe cale democratică a acelui stat cu alt stat suveran și independent”, a menţionat Peiu.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, este de părere că răspunsul Ambasadei SUA de la Bucureşti are şi scopul de a calma spiritele în ambele capitale, dar în special, la Bucureşti. „Desigur, în declaraţiile făcute de ambasadorul Pettit sunt nuanţe discutabile, însă ele nu depăşesc limitele politicii americane. Personal, nu văd niciun fel de dezavuare în răspunsul Ambasadei SUA de la Bucureşti. În fond, declarațiile Ambasadorului Petit nu atentează la suveranitatea R. Moldova. De asemenea, din răspunsul Ambasadei mai reiese că declarațiile ambasadorului Pettit au fost interpretate excesiv, depășind limitele politicii americane în raport cu R. Moldova”, a relevat Chirilă.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu