Petre și Ion Teodorovici, comemorați la Leova // REPORTAJ

 Festivalul regional de muzică ușoară „Ecoul de la Baştină”, ediţia XI, a avut loc pe 20 mai curent

Trofeul Festivalului regional „Ecoul de la Baștină”, ediția a XI-a, a fost câștigat de Cleopatra Vasile din Boldești-Scăeni, jud. Prahova, România

Cleopatra Vasile din Boldești-Scăeni, județul Prahova, România, a obținut Trofeul Festivalului regional „Ecoul de la Baștină”, ediția XI, desfăşurat în incinta Casei de cultură din Leova. Festivalul este organizat anual în memoria fraților Petre și Ion Teodorovici. În acest an toți participanții au primit diplome și figurine ,,Microfon”, unii și premii în bani. La festival au participat Orchestra de muzică ușoară,, Bravissimo” de la Ungheni și 14 tineri iubitori de cântece patriotice din creația celor care au fost Petre și Ion Teodorovici.

Victoria Popa

Pe fundalul muzicii regretaților compozitori Petre și Ion Teodorovici, leovenii și alți oaspeți ai Festivalului regional „Ecoul de la Baștină” se adună în Casa de cultură a urbei. În holul clădirii, un panou cu fotografii informează vizitatorii despre frații Teodorovici. Fotografiile sunt însoţite de mici legende. Acestea explică și rădăcinile marilor compozitori evocaţi, cu promisiunea: „Petre și Ion Teodorovici vor rămâne veșnic în inimile noastre”.

Începe festivalul, dar în sală e puțină lume, mai mult susținători și familii ale participanților decât alți spectatori dornici de a reasculta piesele atât de popularilor compozitori.

„Toată creația lor este scrisă cu mult suflet”

Pe fundalul piesei „Melancolie”, scrisă de Petre Teodorovici, în scenă ies trei adolescente, moderatoare ale evenimentului, și anunță începerea festivalului, evocând personalităţile fraților Teodorovici.

Îl privesc pe fratele lor din sală, Adrian Teodorovici, emoționat de cuvintele rostite la microfon. Lacrimile nu întârzie să apară pe obrajii brăzdați de vreme, pentru că prezentatoarele anunță un minut de reculegere în memoria regretaților compozitori.

O doamnă de vârsta a doua îi spune interlocutoarei de alături: „De fiecare dată când aud piesele lor plâng. Toată creația lor este scrisă cu mult suflet. Muzica lor ajunge și răscolește și sufletele celor care nu le-au cunoscut creația”, spune ea. Din discuția femeilor înțeleg că au studii muzicale.

Se anunță membrii juriului: președintele raionului Leova, Ion Gudumac, vicepreședinții raionului, Eugen Buraga și Ion Plămădeală, primarul de Leova, Vitalie Gargaun, și Adrian Teodorovici. Cuvânt de deschidere i se oferă fratelui mai mare al lui Ion și Petre Teodorovici, Adrian.

Petre Teodorovici ar fi împlinit 68 de ani

Mișcat profund, domnia sa le mulțumeşte tuturor participanților la evenimentul dedicat memoriei fraților săi, „care va rămâne veșnic vie prin creația lor lăsată moștenire nouă, celor care suntem în viață. Oamenii trebuie să cunoască, să înțeleagă muzica lor prin sentimentele de patriotism care au inspirat-o. Cântecele lor sunt mai mult patriotice. Așa a fost educația în familia noastră. Așa aș vrea să fie și în familiile Domniilor voastre”, le spune celor adunați Adrian Teodorovici, care menționează că deşi festivalul e la a XI-a ediție, pentru prima dată are loc primăvara, atunci când s-a născut Petre (18 mai 1950). Din păcate, Cristofor Aldea-Teodorovici nu a fost prezent la nicio ediție a festivalului.

La Festival sunt înscriși 15 participanți. Aceștia sunt tineri talentați din mai multe localități din Republica Moldova, patru participante venind din oraşul Boldești- Scăeni, județul Prahova, România.

Evenimentul este deschis cu muzica regretaților compozitori, interpretată cu multă simţire de orchestra de muzică ușoară „Bravissimo” din Ungheni. Pe un ecran se perindă fotografii ale regretaților compozitori și instantanee ale festivalurilor din anii precedenți.

Adrian Teodorovici, fratele mai mare al lui Ion și Petre Teodorovici. Foto: Victoria Popa

Piesă cântată de trei generații

Pe scenă ies pe rând tinere talente care cântă câte o piesă din creația compozitorilor Teodorovici și una din repertoriul internațional. După orchestra „Bravissimo” iese în scenă Ion Roșu din Cantemir cu piesa „Pentru ea”, apoi Dumitru Cojocaru din același raion cu „Focul din vatră”, urmează Ana Bragari, Anenii Noi, cu „Iertare”, Parvina Gheorghiu, Leova, cu „Maluri de Prut”, Carolina Slănină, Leova, cu piesa „Ca prima oară”, Alexandra Danenco, Ștefan-Vodă – „Crezând”, Ecaterina Gdei, Leova – „Lăsați-ne în legea noastră”, Iulian Gargaun, din aceeași localitate, cu piesa „Sfântă ni-i casa”. Acesta se reține în fața microfonului: „Acest cântec l-a cântat bunelul meu, îl cântă tata și azi îl cânt eu. E un fel de imn al casei noastre”. Din șușotelile din sală aflu că e fiul primarului de Leova.

Tina Vercean din Ștefan-Vodă cântă melodia „Cireșele amare”, urmează Estera Slănină, Leova, cu „Seară albastră”. Următoarele patru tinere sunt din localitatea Boldești-Scăeni, România, și interpretează după cum urmează: Melania Gorgoteanu – „Pentru ea”, Delia-Nicoleta Popa – „Eminescu să ne judece”, Ioana-Monica Stană – „Copilul din leagăn” și Cleopatra Vasile – „Săraca inima mea”, ultima fiind şi câştigătoarea Trofeului Festivalului regional „Ecoul de la Baștină”.

„Nu m-am așteptat. Mi-e drag cântecul „Săraca inima mea”. Îi mulțumesc juriului că mi-a oferit acest premiu, care e și un îndemn pentru mine să cânt mai departe,  pentru că asta-mi place cel mai mult”, ne spune Cleopatra Vasile,19 ani, absolventă a Colegiului Tehnic „Toma N. Socolescu” din Ploiești, România. Ea vine dintr-o familie cu 11 copii, tânăra cântă la evenimente, nu are studii muzicale și nicio pregătire în domeniu.

„Această zi ce mâine nu va mai fi…”

Locul I i-a fost conferit Anei Bragari, Anenii Noi, locul II le-a revenit tinerelor talente: Tina Vercean, Ștefan-Vodă; Ion Roșu, Cantemir, și orchestrei de muzică ușoară „Bravissimo” din Ungheni. Pe locul III s-au clasat participanții Alexandra Danenco, Ștefan-Vodă; Iulian Gargaun, Leova, și Ioana-Monica Stana, Boldești- Scăeni, România.

Președintele raionului Leova, Ion Gudumac, îi felicită pe premianţi. Oficialul le mulțumește tinerilor pentru curajul și voința de a participa la festival, precum și celor care au pus bazele acestui proiect unic în zonă, dar și organizatorilor, spectatorilor pentru că au găsit timp să vină la eveniment.

„Aşa cum se cântă într-un cântec de-al fraților Teodorovici pe versurile lui Grigore Vieru, să preţuim „această zi ce mâine nu va mai fi”. E adevărat, vor fi alte zile, dar asta rămâne una deosebită. Sperăm că acest festival va atinge în viitor alte culmi. Pentru că acești frați ne-au dus faima orașului nostru Leova în republică”, a conchis Gudumac.

Evenimentul este organizat de către Secția Cultură, Turism, Tineret și Sport Leova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Consiliul Raional Leova, Asociația Obștească „PRO–Cultura”, în memoria compozitorilor Petre Teodorovici și Ion Aldea-Teodorovici născuţi la Leova. Festivalul are ca obiectiv descoperirea și promovarea tinerelor talente, cunoașterea creației acestor compozitori de mare talent de către generațiile tinere și crearea unor relații de prietenie dintre tinerii interpreți din Republica Moldova și România.

The following two tabs change content below.