Petiţie // Părinţii cer excluderea cărnii procesate din şcoli şi grădiniţe

salam

Grupul de iniţiativă al părinţilor solidari, care luptă de câteva luni cu alimentaţia nesănătoasă din instituţiile de învăţământ, a lansat luni, 11 aprilie curent, o petiţie prin care cere excluderea cărnii procesate din şcoli şi grădiniţe. Părinţii, în frunte cu Ala Revenco, iniţiatoarea grupului, menţionează: „Prin această petiție ne exprimăm dezacordul şi indignarea în raport cu lipsa de reacție din partea instituțiilor responsabile de problema includerii crenvurştilor în meniul copiilor din grădiniţe şi şcoli.

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 904 din 17 septembrie 2012 privind aprobarea listei produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor, mezelurile au fost incluse în lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor (Anexă la Ordinul MS al RM nr. 904 din 17.09.2012, punctul 2), fiind astfel implicit echivalate cu un șir de produse alimentare „cu valoare energetică ridicată, condiţionată de grăsimi (cu conţinut de grăsimi de 20 g şi mai mult la 100 g produs), dar sărace în nutrimente”.

Totodată, mezelurile sunt interzise și prin prevederile a) din Recomandările Metodice privind organizarea alimentației echilibrate în instituțiile pentru copii (elaborate de Centul Național de Sănătate Publică).
Astfel, prin introducerea crenvurştilor în alimentaţia copiilor se încalcă Ordinul și Recomandările menţionate şi, ce este mai grav, se subminează sănătatea copiilor noştri, deoarece:

1. Crenvuştii conţin o cantitate mare de diverse ingrediente de origine sintetică, prezenţa cărora în alimentaţia copiilor poate provoca alergii şi probleme de sănătate pe termen lung celor care le consumă. În componenţa crenvurştilor se pot găsi: emulsie, agenţi de gelifiere, stabilizatori de culoare şi aciditate, agenţi de intensificare a gustului (monoglutamat de sodiu), nitriţi şi nitraţi, conservanţi, coloranţi şi arome artificiale. În plus, un conţinut mărit de sare etc.

2. În acelaşi timp, crenvurştii sunt un produs alimentar puternic procesat, confecţionat din carne de calitate joasă: tocatură din resturi de carne dezosată mecanic, tendoane, piele, şoric, slănină, cu un procentaj înalt de grăsime. Totodată, este un produs sărac nutrienţi: conţinutul de carne în crenvurşti variază între 10 şi 30%, restul fiind un amestec de proteină vegetală din soia, amidon, făină şi substanţele menţionate mai sus.

Conform etichetei, conţinutul de proteine din crenvurşti este de 11-12%, în timp ce carnea de pui şi cea de vită au câte 19% şi, respectiv, 30%. Considerăm că nu este normal ca un produs din carne servit copiilor să aibă un conţinut de proteină mai mic decât carnea în sine.

3. Studii publicate recent scot în evidenţă faptul că consumul tuturor tipurilor de carne procesată, inclusiv crenvurşti şi mezeluri, cresc semnificativ riscul de cancer şi boli ale tractului digestiv, în special în cazul copiilor. Informația a fost făcută publică pe 26.10.2015 de Organizația Mondiala a Sănătății. Potrivit OMS, consumul a 50 de grame de carne procesată poate creşte riscul de cancer cu aproape 20 la sută.”

http://www.petitieonline.com/interzicerea_crenvutilor_in_coli_i_grdinie

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)