Peste un MILION de moldoveni au votat până la această oră

votare3Până în acest moment, la urnele de vot s-au prezentat peste 956 de mii de alegători, ceea ce reprezintă 33,3% din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Astfel, conform Codului Electoral, alegerile pot fi considerate valabile.

Comisia Electorală Centrală a informat că, la această oră, toate secțiile de votare deschise atât în R. Moldova, cât și în străinătate, funcționează în regim normal. Din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale, până la ora 13.00, și-au exercitat dreptul la vot peste 800.000 de cetățeni, ceea ce constituie­­­­ o rată de participare de peste 28% din numărul total de alegători incluși în listele electorale.

Profilul alegătorilor în Republica Moldova care deja au votat :

  • 7,66 % au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;
  • 21,1 % – 26–40 de ani,
  • 25,8 % – 41–55ani,
  • 35,2 % – 56–70 de ani și 10% reprezintă electoratul cu vîrstă de peste 71 ani.

Se observă o creștere a activismului din partea femeilor, care, la această oră, s-au prezentat la urne în proporție de 52%. În ce priveşte, de alte date statistice ce caracterizează prezența la vot a alegătorilor: Circumscripția în care s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este Ocnița (31,72 %), cea mai joasă fiind în UTA Găgăuzia (21,99%).

Localitatea în care se atestă cei mai activi alegători rămâne a fi Pocrovca, raionul ­­Dondușeni (63,76%). Secția de votare care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 19 din Hârjauca  r-nul Călărași  (66,95%), la polul opus fiind secția nr. 14 din Cărăcușenii Vechi, rnul Briceni (7,9%).

Totodată, ținem să vă informăm că, până la această oră, incidente sau încălcări majore privind desfășurarea scrutinului nu au fost înregistrate. La CEC nu au fost depuse contestații privind acțiunile concurenților electorali sau privind hotărârile și/sau acțiunile organelor electorale inferioare.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, sesizările ori contestațiile privind organizarea și desfășurarea alegerilor se examinează de către organele electorale, acestea fiind depuse în modul regulamentar și nu pe rețelele de socializare ori la telefon.

Așa cum s-a menționat, procesul de votare peste hotare decurge în mod normal. La ora 15.00, urmează să-și încheie activitatea secția de votare deschisă în Tokyo, Japonia. Conform prevederilor legale, aceasta poate să-și extindă activitatea cu până la 2 ore.

Tot în orele următoare, vor fi deschise zece secții de votare constituite în Canada și SUA.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)