Peste 95 mii de vize, eliberate moldovenilor de Ambasada Italiei în ultimii 5 ani

milano_italia_wallcoo_net-680x365[1]By Elena Cotuna

Acum 5 ani, Ambasada Republicii Italiene în Republica Moldova a început să lucreze cu cetățenii, aspectul consular fiind unul de referinţă. În această perioadă de timp au fost eliberate 95.500 de vize, jumătate Schengen şi jumătate vize naţionale pentru muncă sau reîntregirea familiei. În același timp, 6000 de cereri pentru obţinerea vizei au fost respinse. Informațiile au făcute publice de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata, într-un interviu pentru Radio Moldova.

Potrivit lui, cifrele confirmă cu certitudine faptul că “Italia rămâne una dintre principalele ţări europene de destinaţie pentru cetăţenii moldoveni, numărul acestora, înregistraţi oficial în Italia, fiind aproximativ 143 de mii, care au un contract obişnuit de muncă şi un permis de şedere. Aceştia beneficiază de toate drepturile rezervate de lege cetăţenilor străini rezidenţi în Italia cum ar fi acces la serviciul de sănătate şi de îngrijire medicală, asigurare socială, acces la învăţământul public, posibilitatea de a dobândi cetăţenia, după o perioadă neîntreruptă de şedere”.

Ambasadorul a mai comunicat că la nivel parlamentar, se discută acum o lege care să garanteze cetăţenie pentru copiii persoanelor care au imigrat, născuţi în Italia. Referitor la semnarea unui Acord bilateral de protecție socială, diplomatul italian a menţionat că propunerea unui acord bilateral pentru protecţia socială este o temă încă deschisă, dar speră ca în anul curent vor avea loc întâlniri de nivel tehnic între Ministerele abilitate.

Știrea Peste 95 mii de vize, eliberate moldovenilor de Ambasada Italiei în ultimii 5 ani a apărut pe Moldova.org.

Sursa: diaspora.moldova.org