Peste 6000 de oameni au semnat o petiție prin care cer demisia conducerii CEC și a Ministerului de Externe

cec

Un grup de activiști civici au inițiat o petiție prin care cer demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului de Externe, după ce mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, aflați peste hotare, nu au putut să voteze, din cauza că nu au ajuns buletine, scrie realitatea.md.

„În Dublin (Irlanda), Mestre, Bologna, Parma (Italia), Paris (Franța), București (România), Londra (Marea Britanie), Moscova (Rusia) și în alte orașe au fost epuizate buletinele de vot cu mult timp înainte de închiderea secțiilor de votare, iar sute de oameni au stat degeaba în cozi lungi pentru a vota”, susțin petiționarii.

„Articolul 2 alin. (3) din Codul Electoral prevede că „Cetăţenii Republicii Moldova care domiciliază în afara ţării beneficiază de drepturi electorale depline în condiţiile prezentului cod. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare sunt obligate să creeze condiţii pentru ca cetăţenii să-şi exercite liber drepturile lor electorale”. Articolul 65 din Codul Electoral stipulează procedura prin care pot fi contestate încălcările din procesul electoral”, se menționează în textul petiției.

Inițiatorii petiției precizează că anterior s-au făcut mai multe solicitări prin care a fost cerut suplimentarea numărului de secții de votare peste hotarele țării, acestea însă au fost ignorate. „Avem toate premisele pentru a acuza CEC-ul și MAEIE de intenție în limitarea dreptului la vot pentru cetățenii de peste hotare, sau cel puțin de neglijență gravă în organizarea procesului de votare. Considerăm că conducătorii celor două instituții nu mai au dreptul moral de a continua în funcții și cerem demisia acestora”, susțin inițiatorii petiției.

Până la această oră petiția are deja 6043 de semnături.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)