Peste 200 de abateri au fost depistate după renovarea străzii Vasile Alecsandri din Chişinău

Interviu cu şeful interimar al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Oleg Poiată

 

 

Bulevardul C. Negruzzi. Foto: Nadejda Roşcovanu

Într-un raport trimestrial (nr. 17) al reprezentanților Companiei internaţionale „Egis”, firmă responsabilă de calitatea lucrărilor pe cele șase drumuri ce urmează a fi reparate în Chişinău, selectată de BERD şi BEI, se menţionează că „contractorul a finalizat lucrările pe str. V. Alecsandri și bulevardul C. Negruzzi. La 22 noiembrie 2016, a avut loc „recepția lucrărilor la cele două sectoare”. JURNAL de Chișinău a solicitat un interviu șefului interimar al Direcţiei generale transport public, Oleg Poiată, care ne-a relatat la ce etapă sunt lucrările pe drumurile incluse în primul pachet BERD și când vor fi finalizate acestea. Valoarea proiectului contractat de la BERD este de 11.571.475, 68 euro.

– Stimate Domnule Oleg Poiată, la ce etapă sunt lucrările de renovare pe străzile V. Alecsandri, bulevardele C. Negruzzi și Ștefan cel Mare şi Sfânt incluse în primul pachet BERD?

Lucrările se execută. Până la 30 iunie curent, antreprenorul trebuie să încheie lucrările pe străzile incluse în primul pachet, circa 80% din lucrări sunt finalizate. Pe str. Vasile Alecsandri și bulevardul C. Negruzzi urmează să fie înlăturate toate abaterile înregistrate de către consultantul EGIS. Vor fi antrenaţi antreprenorul, întreprinderile municipale care vor amenaja stațiile, spațiile verzi, subteranele și alte lucrări care nu au fost incluse în proiect.

– Care sunt obiecțiile înregistrate pe străzile V. Alecsandri și C. Negruzzi?

Capacele de canalizare, îmbinările pavajului, care nu corespund și nu se îmbină corect cu asfaltul turnat. Pe str. Alecsandri au fost depistate peste 200 de abateri. Pentru înlăturarea acestora s-a acordat câte trei săptămâni, până la 30 iunie curent.

– Care este starea lucrurilor și ce lucrări se efectuează în prezent pe bulevardul central al capitalei?

În prezent se fac racordările cu străzile secundare și se pune pavajul pe trotuare, rămân lucrările electrice, instalarea indicatoarelor, marcajul, lucrările de amenajare a spațiilor verzi și defrișarea buturugilor, a arborilor afectați de intemperiile din aprilie curent. În toamnă vor fi sădiți copaci. De asemenea, trebuie reparate subteranele pe banii alocați din bugetul municipal.

– Când vor merge chișinăuenii pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt renovat integral?

Un termen real de finalizare a lucrărilor fără abateri ar fi 1 septembrie 2017. Dacă lucrările nu vor încheiate până la 30 iunie, conform proiectului, antreprenorul va fi amendat. Dar întârzierea lucrărilor este determinată de mai mulţi factori, cauze, cum ar fi modificările de proiect ce țin de instalarea pavajului tactil, lichidarea abaterilor depistate la pista pentru bicicliști. Unii agenți economici care au intrări pe bulevard nu vor să-şi ajusteze scările într-o linie etc.

– De fapt, când trebuia finalizate lucrările pe drumurile din pachetul BERD1?

Acum un an și jumătate.

– Ce puteți spune de calitatea efectuării lucrărilor pe cele trei străzi?

Calitatea lucrărilor este supravegheată de EGIS Internațional. Sunt o sumedenie de abateri ce trebuie lichidate.

– Pe site-ul primăriei Chișinău au fost publicate rapoartele trimestriale ale EGIS Internațional în care se menţionează că „pe parcursul ultimului trimestru al anului 2016 contractorul a finalizat lucrările pe str. V. Alecsandri și bulevardul C. Negruzzi. La 22noiembrie 2016, a avut loc recepția lucrărilor pe aceste două sectoare, iar la 24 noiembrie 2016 inginerul a emis certificatul de recepție la terminarea Lucrărilor”. Până la urmă, lucrările au fost încheiate pe cele două străzi sau nu?

Lucrările au fost recepționate, dar din cauza abaterilor depistate de către experți nu pot fi considerate finalizate. De aceea după înlăturarea lor, antreprenorul va primi banii. Antreprenorului Delta ACM – 93 SRL nu i-au fost încă alocați banii. Abaterile trebuie lichidate în cel mai apropiat timp și de către întreprinderile municipale.

Interviu realizat de Victoria POPA

 

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.