Peste 100 de copii sunt abandonaţi anual în R. Moldova

lost

Observăm zilnic anunţuri despre dispariţia persoanelor de diferite vârste. Şi dacă unele sunt găsite după câteva zile, săptămâni sau luni, altele, niciodată. În cel mai rău caz, acestea sunt găsite decedate, omorâte cu cruzime sau sfâşiate de animale. O persoană care a fost dată dispărută fără urmă este căutată timp de şapte ani, după care căutările încetează. Numărul copiilor daţi dispăruţi fără urmă este mai mic decât al celor abandonaţi în primi trei ani de viaţă.

Sărăcia, abuzul de alcool, diferite forme de violenţă sunt cauzele dispariţiilor persoanelor. Din aceleaşi motive şi copii fug de acasă, fiind găsiţi la rude, prieteni sau, în cel mai rău caz, decedaţi sau sechestraţi pentru exploatare fizică. „Inspectoratul de Poliţie al sectorului X întreprinde acţiuni de căutare şi localizare a bărbatului, femeii, copilului Y din imagine, care este născut în localitatea X… Acesta a fost anunţat dispărut fără veste după ce rudele sale au informat poliţia. Astfel, a fost iniţiat un dosar de căutare conform prevederilor legislaţiei în vigoare.” Aşa începe orice anunţ de căutare a unei persoane dispărute.

Codului Civil, art. 49: Persoana fizică poate fi declarată dispărută fără veste dacă lipseşte de la domiciliu şi a trecut cel puţin un an din ziua primirii ultimelor ştiri despre locul aflării ei.

Pe 28 februarie curent, a fost publicat un anunţ de către Inspectoratul de Poliţie Ciocana despre dispariţia unui bărbat de 60 de ani din satul Bălţata, r. Criuleni. El a dispărut de acasă, iar rudele sale au alertat organele de drept, care au iniţiat un dosar de căutare. În perioada 2010–2013, au fost date dispărute fără urmă 614 persoane din diferite raioane ale Republicii Moldova, multe din dosare fiind din anii precedenţi. În 2014, au fost date dispărute fără urmă 138 de persoane, 30 de persoane au fost stabilite, 9 dosare au fost încetate din alte temeiuri, iar 99 de persoane rămân în continuare date dispărute fără urmă.

Unii copii fug de acasă, alţii sunt luaţi cu forţa

De la începutul anului 2015, o fetiţă de şapte ani din Hăsnăşenii Mari, Drochia, a mers cu uratul în seara de 13 ianuarie şi nu s-a mai întors acasă. La 19 ianuarie, ea a fost găsită moartă într-o fântănă de la marginea localităţii. Fetiţa a fost violată, omorâtă cu cruzime şi aruncată în fântână de către o rudă de-a tatălui său. Au căutat-o sute de poliţişti, elevi, consăteni.

O altă adolescentă din raionul Rezina, dată dispărută pe 15 noiembrie 2014, a fost găsită moartă pe 2 decembrie într-o râpă la marginea satului. Cadavrul era desfigurat, lipsea braţul drept, iar abdomenul era sfâşiat de câini. Rudele cred că fata ar fi fost violată şi omorâtă, iar apoi aruncată pentru a nu fi găsită. Poliţia a reţinut un suspect. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani din aceeaşi localitate.
Potrivit Inspectoratului Naţional de Investigaţie, din 2010 şi până prezent, au fost daţi dispăruţi şapte copii. În prezent, şase dintre aceştia au fost găsiţi. În afară de cazurile de omor de la Dubăsari, Rezina şi Drochia, toţi au fost găsiţi în viaţă.

De ce fug copiii de acasă

Potrivit psihologilor, copiii fug de acasă din cauza că nu sunt înţeleşi, sunt bătuţi, certaţi, precum şi din cauza sărăciei şi a abuzului de alcool al părinţilor. Psihologul Victoria Adascaliţa a afirmat că „fuga de acasă este apreciată de către specialişti ca indicator al violenţei în familie. Sau copilul este supus direct violenţei în orice formă (fizică, psihologică, sexuală etc.), sau indirect, fiind martor al acţiunilor violente ale părinţilor ce pot fi apreciate ca violenţă împotriva acestui copil. Au fost înregistrate cazuri în care preadolescenţii au plecat de acasă la sugestia prietenilor. Unii pleacă în căutarea de aventuri, aceştia nu sunt învăţaţi de către părinţii lor să aprecieze riscurile situaţiilor. Alţii însă nu sunt înţeleşi de către părinţi şi sunt permanent criticaţi pentru muzica ce le place, îmbrăcămintea, insuccesele etc.

Un mare risc este că fetele cu vârste de 13–15 ani intră în relaţii cu bărbaţi de vârste mai mari. Pentru a preveni acest lucru, e necesar de creat în cadrul familiei relaţii bazate pe încredere, satisfacţie, ataşament, afecţiune, comunicare nonviolentă, înţelegere şi acceptarea de către părinţi a particularităţilor individuale ale propriilor copii”.

Părinţi ar putea fi traşi la răspundere

În R. Moldova, sunt abandonaţi anual la naştere şi în primii trei ani de viaţă peste 100 de copii. În prima jumătate a anului 2014 au fost înregistrate 6282 de cazuri de abuz, neglijare, exploatare şi trafic al copilului. Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a lansat propunerea de pedeapsă penală pentru părinţii care îşi abandonează sau abuzează sub orice formă copilul.

„Pedeapsa penală ar fi de la 150 la 180 de ore de muncă în folosul comunităţii sau de închisoare până la doi ani. Termenul va fi stabilit de judecată în funcţie de gravitatea situaţiei în care a fost lăsat copilul. Totodată, va fi pedepsit nu doar abandonul, ci şi cazuri de alungare a copilului de la casă sau lăsarea acestuia fără ajutor. Deoarece şi aceasta este o condiţie în care copilul este supus suferinţelor fizice şi morale”, a declarat Palihovici într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

În Republica Moldova sunt suficiente cazuri de abandon al copiilor, ceea ce reprezintă o formă gravă de neglijare a copiilor. Din păcate, avem copii lăsaţi în orfelinate deşi au părinţi vii, avem copii pe care administraţia publică locală îi găseşte prin păduri, prin vii, abandonaţi în case părăsite, ceea ce înseamnă supunerea copiilor la chinuri fizice şi morale. Codul familiei instituie faţă de părinţi obligaţia de a întreţine copiii şi prevede clar condiţiile în care părinţii trebuie să-şi execute această responsabilitate. „Din păcate, Codul penal nu conţine nicio prevedere care ar stipula ce se întâmplă cu părinţii care nu respectă drepturile copiilor de a creşte sănătoşi şi a creşte în familie”, a adăugat Liliana Palihovici.

Găsit după 23 de ani

Un bărbat din raionul Rezina şi-a revăzut familia după 23 de ani. Nicolae Iaicico din Horodişte, Rezina, a mers la muncă în Ucraina. Acolo a fost sechestrat de către o grupare criminală de coreeni, a fost ţinut într-un subsol şi forţat să muncească. Una din fiicele sale, sperând că îl va găsi, a plasat pe internet mai multe poze cu el. Un tânăr din Ucraina l-a văzut pe internet şi l-a recunoscut, anunţând ulterior familia din R. Moldova. A fost adus acasă, unde îl aşteptau cei cinci copii şi nouă nepoţi.

Informaţiile referitor la numărul de persoane date dispărute fără urmă, cât şi alte detalii ne-au fost oferite de către Inspectoratul Naţional de Investigaţii.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)