Personalităţile din R. Moldova văd Spania şi Germania câştigătoare la Campionatul European // EURO 2012

 

Timofti, Filat, Snegur şi Suruceanu cred că Spania va câştiga Campionatul European 2012, dar Pavel Ciobanu vede Germania noua regină a Europei

 

Astăzi, va lua startul Campionatul European de Fotbal ce va avea loc în Ucraina şi Polonia, unde marea favorită este Spania. Olanda şi Germania par echipele cele mai capabile să-i detroneze pe iberici. La casele de pariuri, Spania e favorită la titlu datorită faptului că are cel mai valoros lot din cele 16 echipe participante la acest turneu final.

 

Vitalie HADEI

 

Astfel, reprezentativa Spaniei este cotată la 653 de milioane de euro, iar valoarea medie a fiecărui jucător spaniol este de 28.4 milioane. La o distanţă considerabilă se află Germania, cu un lot de jucători cotat la 469 milioane de euro, Anglia, cu 394 milioane, şi Portugalia, cu 332 milioane.

 

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a făcut deja pronosticurile pentru câştigătoarea competiţiei din acest an. Şeful fotbalului european nu a oferit mari surprize, mizând pe deţinătoarea trofeului, Spania, şi pe naţionala Germaniei, obişnuită cu fazele finale ale turneelor finale în ultimii zece ani.

 

Filat merge pe mâna Spaniei

 

Cu ochii pe Campionatul European nu vor sta doar microbiştii ale căror naţionale participă la acest turneu final, dar şi cei ale căror selecţionate nu au reuşit să ajungă în Polonia şi Ucraina. Mai multe personalităţi din Republica Moldova şi-au ales deja favoriţii cărora le vor ţine pumnii la EURO 2012.

 

Premierul Vlad Filat este un admirator al fotbalului spaniol şi, fără să ezite, a declarat pentru JURNAL că Spania va reuşi să-şi apere titlul cucerit în 2008 şi anul acesta. „Spania este marea favorită la câştigarea Campionatului European. Pot să vă spun şi de ce cred astfel, chiar dacă comentariile ar fi de prisos. Este o echipă foarte puternică, care prestează un joc precis şi foarte rapid. Au un lot foarte valoros, acest lucru va duce la câştigarea trofeului”, a precizat premierul.

 

Timofti vede o finală: Spania–Germania

 

„Văd două echipe care au potenţialul de a câştiga EURO 2012. Este vorba de Spania şi Germania. Primii joacă foarte rapid, cu pase precise, iar nemţii au o formaţie foarte organizată. Se ştie că germanii joacă până în ultimul minut fiecare meci, nu lasă nimic la voia întâmplării”, a spus preşedintele RM Nicolae Timofti.

 

Suruceanu: „Vreau o finală Ucraina–Spania”

 

Interpretul Ion Suruceanu va ţine pumnii vecinilor ucraineni la acest turneu final, dar, la fel ca Platini şi Filat, crede că Xavi&Co se vor impune la EURO 2012. „Bineînţeles că Spania e marea favorită. Mi-aş dori o finală dintre Ucraina şi Spania, dar nu cred că se va întâmpla astfel. Mizez pe Spania, deoarece fotbalul din această ţară dictează în Europa. Reprezentativa ibericilor este formată din foarte mulţi jucători de la Real Madrid, echipa mea favorită, şi Barcelona. Vede toată lumea ce joc prestează aceste echipe. Totuşi spaniolii trebuie să fie foarte atenţi la echipe ca Germania, Olanda şi Franţa”, a menţionat Suruceanu.

 

Ciobanu mizează pe Germania   

 

La rândul său, preşedintele FMF Pavel Ciobanu spune că o vede pe Germania cu coroana de campioană a Europei. „Germania are o echipă tânără, dar foarte omogenă. Dacă analizăm lotul acestora, vedem că pe fiecare post sunt doi jucători de aceeaşi valoare. Pentru a ajunge în finală e cale lungă şi, din această cauză, lotul de jucători contează foarte mult. Echipe cu şanse bune de a cuceri trofeul sunt Spania şi Olanda. Anglia şi Portugalia au în lot jucători de mare valoare, dar la naţională nu prea dau randament. Le lipseşte spiritul de învingători”, a precizat Ciobanu.

 

Snegur: „Spania, de sigur”

 

Primul preşedinte al RM, Mircea Snegur, urma să ajungă la finala CE, acolo unde vrea să o vadă pe Spania, dar, în cele din urmă, va urmări turneul final din faţa televizorului. „Urma să ajung la finală, dar organizatorii acestei deplasări au pus nişte condiţii greu de îndeplinit. Drept câştigătoare o văd pe Spania. Mie îmi place fotbalul spaniol, unul academic şi curat din toate punctele de vedere. Asta dacă comparăm cu Italia. Sunt un fan al Barcelonei, care a dat mulţi jucători la naţională, dar îmi place cum joacă şi cei de la Real Madrid”.

 

Istrati: „Spania şi Germani”

 

Agentul FIFA, Leonid Istrate are două favorite la câştigarea EURO 2012 – Spania şi Germania. „Zic Spania pentru că au o linie de mijloc foarte bună. Mizez şi pe Germania, deoarece au o echipă omogenă, să nu uităm de vorba că atunci când joacă două echipe, tot timpul câştigă nemţii”, a punctat fostul comentator sportiv.

 

 

Valoarea totală a echipelor care participă la CE 2012 este de 3.756 milioane de euro, ceea ce duce acest turneu în top 3 al celor mai valoroase competiţii din lume, după Cupa Mondială şi Liga Campionilor. Cele 32 de echipe care au participat la Cupa Mondială din Africa de Sud 2010 au avut o valoare de piaţă de 5.300 de milioane de euro, iar cea mai recentă ediţie a LC a fost evaluată la 5.200 de milioane de euro. Având însă valoarea medie pe selecţie de 16 echipe faţă de câte 32, câte sunt la CM şi UCL, Campionatul European este cel mai valoros.