Persoanele dependente de dializă au nevoie de susţinere psihologică

dializa„Când mi-a spus medicul că trebuie să urmez dializa, m-am aşezat pe un scaun și am început să plâng, chiar dacă sunt bărbat”

Prezența unui psiholog în Centrul de Dializă este dictată de necesitatea pacienţilor de a trece mai ușor peste stările de anxietate și stres. Persoanele dependente de dializă trec prin niște trăiri străine altor categorii de pacienți, dat fiind faptul că viața lor depinde de aparatul de înlocuire a funcției renale.

„Când mi-a spus medicul că trebuie să urmez dializa, m-am așezat pe un scaun și am început să plâng, chiar dacă sunt bărbat. Cum să trăiesc mai departe? Doar va trebui să fac dializă de câteva ori pe săptămână până la sfârșitul vieții. Acum pot să spun cu toată sinceritatea că sunt un om fericit, chiar dacă nu am rinichi. Mi-am pus un scop, să fac o formație de fluierişti și am reușit. Soția mea era mai sceptică, îmi spunea că sunt de azi pe mâine, dar am așa planuri. Sunt nouă ani de când fac dializă și nouă ani de când există ansamblul”, și-a împărtăşit experiența de viață Constantin Petre. Psihologul lucrează cu fiecare pacient în parte și poate interveni la mai multe niveluri: educație și consiliere, evaluarea și abordarea modificărilor psiho-comportamentale, evaluarea periodică a calității vieții ca, într-un final, să conștientizeze că ei nu sunt victimele unei boli necruțătoare, ci adevărați luptători pentru viață. „Dializa fiind vitală pentru persoanele diagnosticate cu boala cronica renală, presupune o dependență pe viață, pe care un pacient, dacă nu are susținerea psihologică atât a medicilor specialiști, cât și a familiei, o acceptă foarte dificil sau chiar poate genera din partea bolnavului unele acțiuni cu sfârșit tragic”, a subliniat Diana Știrbu, psihologul Centrului de Dializă din Chișinău.

De la începutul anului, Centrul de Dializă a efectuat aproape 17000 de dialize

 Confesiunile pacienților care îşi fac dializă s-au dovedit a fi cele mai bune exemple cum să treci peste greutăți și să fii învingător, mai ales că diagnosticul acestor persoane presupune o luptă pe viață. Pacienții diagnosticați cu boli de rinichi în stadiul terminal, pe lângă diagnosticul care le leagă viața de aparatul de dializă, au de înfruntat mai multe bariere: acceptarea patologiei, adaptarea la un nou regim de viață racordat la ședințele de dializă, stresul și anxietatea cauzate fie de pierderea serviciului, fie de respingerea familiei, fie de izolarea de prieteni și rude. De la începutul anului Centrul de Dializă a efectuat aproape 17000 de dialize şi a deservit 300 de pacienţi, inclusiv 12 bolnavi veniți de peste hotare, care au beneficiat de serviciul „dializă de vacanţă”. În prezent, Centrul de Dializă deserveşte jumătate din pacienţii dializaţi din Republica Moldova. Capacitatea centrului este de peste 300 de locuri, dar există posibilitatea de lărgire de până la 440 de pacienţi, ceea ce plasează centrul printre cele mai mari unităţi de dializă din Europa. În R. Moldova circa 500 de persoane beneficiază de tratament prin dializă, mai mult de jumătate sunt pacienți ai Centrului de Dializă.