Perseverenţa și succesul lui Ion Șova

1514567_765814653431982_1177448758_nBasarabeanul s-a făcut remarcat la Festivalul Internațional de Film din Manhattan

Pasiunea sa pentru film a luat naştere încă din copilărie – mic fiind, sorbea cu nesaț imaginile de pe ecran și ajungea să învețe la perfecție dialoguri întregi din filmele care se dădeau în reluare. Vinerea era pentru el zi de sărbătoare fiindcă atunci rula de obicei câte un film necunoscut. Atunci s-a și creat legătura sa cu cinematografia, iar debutul de anul acesta cu scurtmetrajul ,,Tenebris’’ l-a propulsat la un noul nivel – a devenit câștigător a numeroase festivaluri și invitat la zeci de emisiuni și evenimente culturale.

Ion Șova (21 de ani) își face studiile la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, România. S-a născut și a copilărit în satul Țânțăreni, raionul Telenești, sat despre care spune că este unul minunat. Încă de pe atunci, din fragedă copilărie, prinse gustul pentru cinematografie, iar astăzi își amintește cu mult drag de momentele când aștepta cu sufletul la gură să pornească televizorului. Viziona câte 3-5 filme pe zi și așa a început să observe modul în care se deplasează camera, jocului actorilor etc., ca într-un final să devină fascinat de lumea cinematografiei și să-și aleagă această cale în viață.

A debutat cu ,,Tenebris’’, un scurtmetraj de cinci minute și jumătate, care spune povestea unui tânăr ce înfruntă greutăți pentru ajunge acasă, la familia sa. Filmul a intrat în finala Manhattan International Film Festival și a primit mențiunea de onoare a MIFF. ,,Până a primi invitația de la Manhattan International Film Festival filmul meu fusese vizionat în cadrul altor evenimente de acest gen: Internacionalni TV Festival Bar 2013 (Muntenegru), Golden Orchid International Animation Festival (USA), Festival Internacional de Cortos de la Cuenca del Salado (Argentina), International Student Film Festival Cluj-Napoca (Romania) şi altele”, ne declară tânărul.

10169234_866698523343594_5504205898106165668_nSuccesul l-a găsit

Nu se aşteptase la un asemenea succes, probabil de asta zice că succesul l-a găsit pe el. Credea că va trimite lucrarea sa la câteva festivaluri – la unele va intra în concurs, la altele – nu… și asta e! – poveste clasică pentru așteptările unui tânăr regizor.

Curând însă a înțeles că filmul lui „prinde”, ba chiar face furori. Uneori organizatorii singuri îi cereau filmul și alte producții care îi poartă numele pentru a le difuza. „Cred că sunt un bun exemplu pentru citatul: Marile realizări sunt create nu prin putere, ci prin perseverență”, adaugă Ion.

Partea lirică din filmul Tenebris” reprezintă, până la un anumit punct, interiorul trăirilor sale, recunoaște autorul. Face uneori și filme cu umor negru, dar pune asta pe seama vârstei. Rămâne însă fidel filmului care vrea să trezească spectatorul, simte că este atras de situații excepționale, de emoții care cresc constant, trăiri care duc spre finaluri nemaipomenite, iar scopul său este să facă pelicule capabile să deschidă uși, care ar aduce alte puncte de vedere față de această artă extraordinară – cinematografia.

Încearcă să învețe cât mai multe de la cât mai mulți. „Ador asemenea regizori ca Quentin Tarantino, James Cameron și, în special, Wes Anderson. Am tot încercat să studiez tehnicile acestui superb regizor și chiar am folosit într-o oarecare măsură stilul său în noul meu film „Prietenii”. Totuși, sunt și rămân în căutarea și dezvoltarea propriului stil, fiindcă nimic nu e mai frumos decât să faci ceva original”, ne spune tânărul regizor.

1798820_806069392739841_1704984633_nUn film bun trebuie să spună o poveste bună”

Ion ne-a destăinuit că toate etapele de lucru asupra unui film sunt complicate. Fiecare nivel – pre-producție, producție și post-productie – are specificul său și poate fi greu de realizat. După finisarea fiecărui nivel ajunge total epuizat și are nevoie de câteva zile bune pentru recuperare. Ion zice că totuşi cel mai greu este să faci un film întreg, trecând prin toate etapele date.

Nu mulți reușesc să facă acest lucru, și încă mai puțini reușesc să-l facă bine. Un film bun ar trebui să spună o poveste bună. Degeaba investești milioane în filme care nu spun nimic, filme super-comerciale cu efecte speciale, pe care le-ai privit, iar apoi ai uitat de ele. Un fel de fast-food, având scopul de a stoarce cât mai mulți bani din spectatori. Filmul trebuie să fie sursă de îmbogățire spirituală, uneori – o lecție sau chiar o idee care să ne schimbe totalmente viziunea asupra vieții”.

Dacă te oprești, ai cedat

La capitolul inspirație, Ion mărturisește că este „ajutat” de muzică, care îl ajută să-şi mențină starea de care are nevoie pentru creație. La aceasta se adaugă perseverența, principiul său fiind „niciodată nu te opri din creație; dacă te oprești – ai cedat”.

Ultima creație a tânărului regizor este pelicula, „Prietenii”, la care a început să lucreze încă din vara anului trecut. Filmul este despre doi prieteni care ajung să supraviețuiască singuri într-o pădure. Este proiectul despre care Ion spune că a depus o parte din sufletul său. Poate tocmai de aceea este ferm convins că noua sa lucrare va ajunge și în inima celor care o vor viziona.

Timp de 15 minute, cât durează filmul, privitorul se va scufunda într-o adevărată poveste a copilăriei și, totodată, a speranței și compătimirii.

E o poveste care o să vă țină înăuntru chiar și după trecerea titrărilor”, promite Ion.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)