Permis de conducere la 21 de ani?

Tragediile pe şosea cu implicarea minorilor i-au făcut pe internauţi să vină cu propunerea de a modifica Regulamentul circulaţiei rutiere

„Permisul trebuie să fie oferit nu mai devreme de vârsta de 21 de ani”, s-au dat cu părerea internauţii după publicarea articolului despre accidentul tragic de pe şoseaua Munceşti din capitală. O investigaţie realizată de JURNAL a scos la iveală că şi la 17 ani poţi stăpâni caii putere de sub capota automobilului. Mai mult, unii directori de şcoli auto ne-au asigurat că, fiind minor, te poţi alege cu un fel de certificat provizoriu şi, chipurile, ai putea şofa fără să-ţi fie teamă că vei fi oprit de inspectorii de patrulare.

Internauții îi îndeamnă pe deputaţi să vină cu un proiect de lege în vederea modificării Regulamentului circulaţiei rutiere astfel încât permisul de conducere să fie acordat nu mai devreme de 21 de ani. Statisticile macabre confirmă că un număr mare de accidente sunt provocate de tinerii care, pesemne, confundă jocurile de calculator cu realitatea de pe şosea.

„La 18 ani, nu ştiu dacă putem vorbi despre un echilibru şi stabilitate psihologică a persoanei. Jocurile de calculator influenţează subconştientul tinerilor şi, pomenindu-se în faţa volanului, aceştia confundă lumea virtuală cu cea reală, manevrând la fel ca într-un joc. Din păcate, pe drum nu există a doua viaţă şi jocul se termină tragic”, a menţionat psihologul Maria Postolachi. Potrivit acesteia, vârsta de 21 de ani ar fi mai potrivită pentru obţinerea permisului de conducere.

La 17 ani înveţi, la 18 ai verde la volan

Guvernul Republicii Moldova a aprobat recent modificări privind Regulamentul despre procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere. Potrivit ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, aceste modificări vor oferi mai multă siguranţă pe şoselele naţionale.

Relevăm că printre modificările care au intrat în vigoare pe 1 august curent se găseşte următorul punct: „Minorii sunt admiși în școlile auto cu un an înainte de împlinirea majoratului”.

Cu alte cuvinte, la 17 ani poţi frecventa şcoala auto, însă trebuie să aştepţi vârsta de 18 ani pentru a-ţi ridica permisul. Puţini adolescenţi rezistă tentaţiei de a şofa şi se pomenesc victime sau chiar vinovaţi ai accidentelor de maşină.

„Poliţistul o să vă spună: Bun! Bun! Drum bun!”

JURNAL a contactat mai multe şcoli auto pentru a afla în ce măsură se respectă vârsta de admitere în şcolile auto. Ne-am prezentat o tânără de 16 ani care vrea tare mult să frecventeze şcoala auto. În urma investigaţiei, am constatat că unele şcoli auto admit la instruire elevi în vârstă de 16 ani. „La 1 august a intrat în vigoare o asemenea lege. Vă aşteptăm cu o copie a buletinului”, ne-a îndemnat şeful unei şcoli auto din Cahul.

Mai mult, directorul unei şcoli auto din Chişinău ne-a asigurat că şi la 17 ani poţi şofa fără probleme, având la dispoziţie un fel de certificat de conducere! „La 16 ani, puteţi învăţa să şofaţi, să studiaţi regulamentul. La 17 ani, având un certificat emis de noi, puteţi conduce un vehicul alături de tătic sau fratele mai mare. Dacă vă va opri poliţia, veţi prezenta certificatul şi inspectorul vă va spune: ‘Bun, bun, eşti cu tăticul sau fratele alături, poţi merge mai departe. Drum bun!’”.

Nu ne învăţăm din greşelile altora

Nu se ştie dacă propunerea internauţilor va fi promovată în vreun proiect de lege, cert este că în prezent între viaţă şi moarte se zbate un adolescent de 13 ani din raionul Străşeni care a ajuns în stare gravă la spital după ce motocicleta pe care se afla a fost lovită de o maşină.

La volanul motocicletei era un alt adolescent de 15 ani care s-a ales cu un politraumatism. Şoferul minor nu avea permis de conducere şi recunoaşte că nu a reuşit să manevreze. Acum o săptămână, un alt minor, fiind la volanul unei maşini a gonit cu 200 km/h şi, împreună cu alţi şapte tineri, şi-a pierdut viaţa după ce automobilul s-a izbit violent într-un copac.

INP: „Problema este în pregătirea şi calificarea conducătorilor auto”

Contactat de JURNAL Inspectoratul Naţional de Patrulare a declarat că nu vede necesitatea de a majora vârsta de obținere a permisului de conducere de la 18 la 21 de ani. „Conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani au dobândit capacitatea de a-şi exercita drepturile şi de a-şi asuma obligaţii, săvârşind acte juridice, personal sau prin reprezentantul legal – părinte sau tutore. Totodată, putem menționa experienţa internaţională, aşa ca legislaţia SUA unde persoana dobândeşte capacitatea de exerciţiu deplină la vârsta de 21 ani, însă dreptul de a conduce mijloace de transport este obţinut la vârsta de 15 ani. Mai mult, statistica accidentelor rutiere comise pe teritoriu Republicii Moldova demonstrează faptul că doar 8,5% din numărul total al accidentelor rutiere au fost comise de persoane cu vârsta între 18–20 de ani. Astfel, putem concluziona că problema este în pregătirea şi calificarea conducătorilor auto, dar nu în vârsta de la care o persoană poate conduce un mijloc de transport.

Majoritatea accidentelor rutiere grave sunt comise din cauza depăşirii limitei de viteză şi conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate, și nu din cauza vârstei”, ne-a comunicat INP.

De menţionat că acele „doar” 8,5% din totalul de accidente de la începutul anului ar însemna peste 100 de accidente soldate cu peste 20 de persoane decedate şi în jur de 130 traumatizate.

 

Svetlana Panţa

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.