Perla Căuşeniului

Centrul pentru Tineret şi Sport din Căuşeni are o capacitate de aproximativ 10 mii de beneficiari. Suprafaţa de peste 4600 de metri pătraţi permite să se antreneze aici 100 de persoane

Centrul pentru Tineret şi Sport din Căuşeni are o capacitate de aproximativ 10 mii de beneficiari. Suprafaţa de peste 4600 de metri pătraţi permite să se antreneze aici 100 de persoane

În raionul Căuşeni a fost ridicat cel mai modern complex sportiv din R. Moldova

După ce au fost finisate lucrările de construcţie care au costat peste 40 milioane de lei, autorităţile raionale, în frunte cu proaspătul director al Centrului pentru Tineret şi Sport din Căuşeni, se gândesc cum să atragă cât mai mulţi tineri dornici să adopte un mod de viaţă sănătos. Acum au unde se antrena. La Căuşeni a fost ridicat cel mai modern complex sportiv din R. Moldova, menit să dezvolte turismul sportiv şi să promoveze imaginea regiunii.

Deşi Centrul pentru Tineret şi Sport din Căuşeni încă nu şi-a deschis uşile„oficial”, autorităţile raionale au invitat presa să ne arate rodul muncii lor plătit din bani publici, peste 30 de milioane de lei din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi aproximativ zece milioane din bugetul Consiliului raional Căuşeni.

Ceea ce vedem de-a dreptul impresionează. O mamă de clădire cum n-a mai văzut R. Moldova. „E o perlă în regiunea de sud a republicii. Cel mai mare edificiu construit din bugetul de stat. Vă propun să trecem în interior”, ne îndeamnă Maria Culeşov, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud.

Până atunci însă, nu putem trece cu vederea mai multe persoane în scaune cu rotile care se îndreaptă spre intrarea din spate a clădirii. „Să nu vă speriaţi! Sunt puţine localuri în Căuşeni dotate cu rampe pentru invalizi. Ei au astăzi o întrunire şi au solicitat o încăpere”, explică preşedintele raionului Căuşeni Ion Ciontoloi.

Preşedintele raionului Căuşeni se uită la complexul sportiv, întreţinerea căreia va fi asigurată în mare parte din bugetul consiliului raional

Preşedintele raionului Căuşeni se uită la complexul sportiv, întreţinerea căreia va fi asigurată în mare parte din bugetul consiliului raional

E important că la construcţia acestui edificiu s-au luat în calcul şi necesităţile persoanelor cu nevoi speciale, remarcă rudele persoanelor cu dizabilitaţi care le împing cărucioarele spre sala în care urmează să primească cadouri speciale din partea unei organizaţii de binefacere din SUA. Vom ajunge şi la acest eveniment, până atunci însă mergem să vedem sălile în care se preconizează că vor fi formaţi viitorii campioni mondiali.

Voinicii s-au născut la ţară

Declaraţiile oficialilor se aud în ecou şi asta pentru că sălile dotate cu tot felul de echipamente sportive încă nu au fost invadate de copii. Deşi autorităţile publice promiteau încă în august că centrul îşi va deschide uşile în septembrie, uite că n-a fost tocmai aşa.

„Am comandat inventar sportiv de peste hotare, urmează să fie adus peste două-trei săptămâni şi cred că, peste cel mult o lună, vom inaugura complexul”, ne asigură Ciontoloi. Directoarea ADR Sud se grăbeşte să adauge că la antrenamente vin „neoficial” sportivi de la Chişinău. Centrul are cinci săli de sport pentru lupte marţiale, lupte greco-romane, tenis şi box, gimnastică şi fitness.

Cea mai mare sală este destinată jocurilor de echipă, care are 300 de locuri pentru suporteri. Aici îl găsim pe Vladimir Iurco care a renunţat la funcţia de primar în satul Ucrainca pentru a fi numit la cârma complexului. „Sunt antrenor de mai bine de 25 de ani. În sala de sport de la Ucrainca am pregătit campioni mondiali. Am improvizat-o dintr-o pepinieră, pe care o încălzeam iarna cu ciocleji. Aici sunt condiţii europene”, ne spune mândru directorul.

Nu-l face să renunţe la funcţia de director nici faptul că va încasa doar 1300 de lei pe lună şi speră cu tot dinadinsul că va reuşi încetişor să atragă copii din localităţile raioanelor Căuşeni, Ştefan-Vodă şi Cimişlia, care, potrivit proiectului, ar trebui să fie beneficiarii direcţi ai centrului. „Cei mai talentaţi copii sunt la ţară. Câţi vor veni, pe toţi îi vom accepta”, spune visător directorul.

De menţionat că vor avea acces liber doar minorii, maturii vor trebui să achite pentru antrenamente. Autorităţile publice locale recunosc că nu va fi deloc uşor să facă faţă cheltuielilor pentru întreţinerea edificiului, care sunt de ordinul milioanelor, dar mizează pe faptul că antrenamentele cu plată vor acoperi golurile financiare.

Nevoi speciale

Complexul Sportiv din Căuşeni pesemne că este unica clădire din Căuşeni asigurată cu rampe pentru persoanele în scaune cu rotile. Aici şi-au dat întâlnire

Complexul Sportiv din Căuşeni pesemne că este unica clădire din Căuşeni asigurată cu rampe pentru persoanele în scaune cu rotile. Aici şi-au dat întâlnire

După ce am admirat sălile, ajungem în sfârşit în încăperea în care şi-au dat întâlnire persoanele cu deficienţe locomotorii. Nu lipseşte nici ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei care şi-a făcut prezenţa pentru a menţiona că cele 30 de cărucioare donate de o organizaţie din SUA au fost asamblate pe banii Guvernului R. Moldova.

Vădit surprinsă de prezenţa presei, Valentina Buliga ne ia la întrebări. „De unde sunteţi? Din Moldova sau de peste hotarele ţării? De ce parcă vă temeţi să intraţi? Astăzi se realege preşedintele asociaţiei invalizilor din r. Căuşeni. Totodată, persoanele cu dizabilităţi vor fi asigurate cu cărucioare. Două evenimente frumoase în această clădire încă nesfinţită şi nedată în exploatare. Sunteţi jurnalişti cu diplome? Da!? Eu tot timpul am spus că presa este puterea a patra care are un rol enorm de a informa obiectiv cetăţenii despre ceea ce se întâmplă”, încearcă să ne ia peste picior ministrul.

Nu ne rămâne decât să facem ceea ce ne-a sugerat Buliga. Ratăm ocazia de a merge cu grupul de jurnalişti pentru a vedea sauna şi piscina din complexul sportiv şi rămânem să ascultăm discursul oficialei. „Statul manifestă încontinuu grijă faţă de persoanele cu dizabilități”, accentuează Buliga.

Drepturi, obligaţii şi promisiuni

Pavel: „De patru ani sunt aşa cum mă vedeţi”

Pavel: „De patru ani sunt aşa cum mă vedeţi”

Încerc să imortalizez prin câteva fotografii aceste declaraţii şi mimica persoanelor care le ascultă. Zâmbetul unui tânăr, cu gropiţi în obraji pare a fi o rază de lumină. Se numeşte Pavel şi are 22 de ani.

„De patru ani sunt aşa cum mă vedeţi. Imediat după ce am absolvit liceul, am sărit nereuşit într-un lac şi mi-am fracturat coloana vertebrală. Aici am venit pentru că m-a invitat o doamnă care m-a ajutat să realizez un sondaj printre persoanele cu dizabilităţi pentru a vedea ce drepturi le sunt încălcate… Multe drepturi. Am crezut că şi aici este vorba de un proiect în care aş putea să mă implic”, ne spune tânărul.

foto5Îşi aminteşte cu nostalgie de timpurile când era băiat activ. „Îmi place fotbalul, baschetul”, spune Pavel. „Probabil aş frecventa acest centru. Să fiu paraolimpic? Hmm. Vom vedea! Poate olimpic”.

La ieşire din complexul sportiv îl întâlnim pe Ghenadie. Are tot corpul paralizat doar mâinile îi permit să se deplaseze în cârje. Nu a venit după cărucior, refuză în ruptul capului să se aşeze în el. Va profita de ocazie ca să o întrebe pe Buliga.

„De ce dă un leu cu mâna stângă şi cu dreapta ia o sută? E un idiotism să-l lipseşti pe om de indemnizaţie pentru că are o maşină de spălat mai nouă sau un televizor color”, spune nemulţumit bărbatul.

Înainte de a ne lua rămas bun de la directorul complexului sportiv nu ezităm să-l întrebăm în ce măsură vor avea acces aici persoanele cu dizabilităţi. „Uşile sunt deschise pentru toţi”, ne asigură Vladimir Iurco. Vom reveni peste o lună ca să vedem dacă autorităţile de la Căuşeni îşi vor respecta promisiunile şi în ce categorie vor fi incluşi tinerii în cărucioare. Oare vor trebui să achite?

Svetlana Panţa

 

 

 

 

The following two tabs change content below.