Pericolul „nevăzut” al moldovenilor cu paşaport românesc

Ideea acestui articol mi-a venit după ce în mai multe rânduri am fost abordat de diverse persoane sau funcţionari locali, dar şi străini să ofer explicaţii/informaţii/date statistice cu privire la numărul de cetăţeni moldoveni care au obţinut cetăţenia română din 1991 încoace.

Totuşi, subiectul acestui articol este puţin diferit, deoarece deţinerea cetăţeniei nu înseamnă automat că obţii şi un paşaport cu care să călătoreşti în Europa şi în al doilea rând, deţinerea unui astfel de paşaport nu înseamnă neapărat emigrarea într-o ţară membră a Uniunii Europene şi invadarea pieţii muncii acesteia. Recunosc că o motivaţie suplimentară pentru publicarea acestui text se datorează şi presei britanice (de bulevard sau galbenă după caz) care a lansat în câteva rânduri săgeţi spre România că acordă cetăţenie pe bandă rulantă moldovenilor. Este important şi contextul acestor articole. Din 2014 Marea Britanie, precum şi alte state membre UE (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Olanda şi Spania) sunt obligate să ridice restricţiile impuse românilor şi bulgarilor privind accesul liber pe piaţa muncii, iar acest lucru îi îngrijorează destul de mult pe britanici, atât autorităţi, dar şi mass media care inflamează subiectul şi modelează şi opinia britanicului de rând.

Foto: Nadea Roşcovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Ultima găselniţă a presei britanice sunt moldovenii cu cetăţenie română. Mai exact, problema este numărul lor şi faptul că din 2014 aceştia ar putea, ipotetic, să se îndrepte către insulele britanice în căutarea unui job mai bine plătit. De dragul discuţiei putem menţiona că britanicii s-au amăgit rău de tot când au deschis piaţa de muncă pentru polonezi, baltici şi alte state care au aderat în 2004. Estimările autorităţilor au fost total eronate, iar fluxul mare de migranţi a pus la grea încercare piaţa forţei de muncă din Albion. Această temere a fost invocată la aderarea României şi Bulgariei de unde şi restricţiile aferente care au fost prelungite în fiecare an de după 2007. Dat fiind faptul că aceste restricţii nu mai pot fi prelungite, subiectul este destul de fierbinte pe agenda publică de la Londra. Dar să revenim la fraţii noştri de peste Prut.

Aşa cum ziceam în aprilie a.c. sunt 323 049 de dosare de cetăţenie soluţionate în perioada 1991-2012 (datele sunt până la 31 decembrie 2012). Acest lucru înseamnă atât dosare soluţionate pozitiv (cetăţenia a fost acordată), cât şi negativ (cererea de acordare a cetăţeniei a fost respinsă). Din informaţii obţinute de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) am realizat că rata de dosare soluţionate negativ este foarte mică, majoritatea covârşitoare a dosarelor fiind avizate pozitiv. Precizarea care se cere făcută este că numărul de dosare nu înseamnă număr de persoane, deoarece un dosar poate conţine de la o singură persoană, până la o familie întreagă (părinţi şi copii minori). Dar pentru că ANC nu compilează liste care să înregistreze persoane, ci doar dosare, am estimat că numărul persoanelor din Republica Moldova care au obţinut cetăţenia română ar fi de minim 400 mii. Dacă mai punem şi cele 125 mii de dosare depuse până la 31 decembrie 2012 majoritatea cărora probabil au fost soluţionate pozitiv, cifra ar urca la jumătate de milion. O cifră aparent mare, însă dacă e să comparăm aceste date cu numărul de cetăţenii acordate de aceeaşi Marea Britanie sau Franţa sau Spania, România e cu mult în urmă. Totuşi, jumătate de milion de moldoveni români sunt un real pericol pentru piaţa muncii UE, ar spune un tabloid britanic. Fair enough as spune eu, doar că sunt anumite aspecte care mai trebuie luate în calcul.

Primul aspect este că pentru a emigra mai ai nevoie de un paşaport sau carte de identitate românească. Al doilea aspect este că nu toţi moldovenii cu cetăţenie română doresc să emigreze în Anglia. Al treilea aspect este că cele mai mari fluxuri de migranţi din Republica Moldova au părăsit ţara în perioada 1998-2003 (dupa criza economică din Rusia când, ca şi fapt divers, un dolar american valora 4,5 lei moldoveneşti. După criza din Rusia dolarul a ajuns la peste10 lei moldoveneşti.) şi au ales ca destinaţie predilectă Italia, Spania, Portugalia, Grecia şi mai puţin ţări din centrul sau nordul Europei. De asemenea, o bună parte a moldovenilor au ales ca destinaţie fostul spaţiu sovietic, Rusia în special.

Primul aspect l-am elucidat cu ceva dificultăţi prin solicitări de informaţii publice de la autorităţile române. Mai exact, am solicitat Direcţiei Generale de Paşapoarte să ne dea informaţii cu privire la numărul de paşapoarte eliberate persoanelor care au trecut ca loc de naştere Republica Moldova. Astfel, numărul cetăţenilor români deţinători de paşapoarte valabile la data de 02.04.2013, născuţi în Republica Moldova era de 219.706. Din numărul acestora:

● 122.620 figurează cu domiciliul în Republica Modova.

● 85.065 figurează cu domiciliul în România;

● 4.433 figurează cu domiciliul în alte state;

● 7.588 au avut domiciliul în străinătate şi, ulterior, au solicitat restabilirea domiciliului în România.

Dat fiind faptul că şi cartea de identitate românească oferă dreptul de mobilitate şi angajare în spaţiul european am solicitat Ministerului Afacerilor Interne informaţii cu privire la numărul cetăţenilor români, posesori de carte de identinate, care au indicat ca loc de naştere Republica Moldova. Prin urmare, răspunsul MAI a fost că:

a) numărul cetățenilor români, posesori de cărți de identitate în termen de valabilitate la data de 10.04.2013, având ca loc de naștere Republica Moldova, este de 112.473 persoane;

b) din numărul menționat mai sus, 84.079 de cetățeni dețin pașaport valabil la aceeași dată.

Primul lucru pe care l-am remarcat este că probabil nu există o bază de date comună a MAI şi Direcţiei Generale de Paşapoarte întrucât numărul de persoane cu paşaport, respectiv carte de identitate diferă cu 1000 de unităţi, lucru inacceptabil din punct de vedere al securităţii statului sau care denotă neglijenţa funcţionarilor. Dincolo de acest fapt, un simplu calcul matematic relevă că există 28.394 de moldoveni stabiliţi în România care au doar carte de idenitate. Prin urmare, avem un număr total de 248.100 potenţiali imigranţi moldoveni cu acte în regulă care ar putea invada Marea Britanie la 1 ianuarie 2014.

Al doilea şi al treilea aspect ţin de migraţia moldovenilor şi destinaţiile lor predilecte. Aşa cum am menţionat, cei mai mulţi moldoveni au plecat până în 2003 când a avut un loc un exod masiv spre UE. Majoritatea acelor oameni (600 mii oficial sau aproape un milion neoficial) au ales ca destinaţie Italia, Spania, Portugalia şi mai puţin Grecia sau Franţa. Majoritatea au emigrat ilegal, rezolvându-şi statutul fie prin obţinerea unui permis de şedere, fie prin obţinerea cetăţeniei române sau ambele. Nu avem surse care să cuantifice numărul moldovenilor aflaţi în acest moment în UE, deţinători de paşaport românesc, dar tindem să credem că numărul acestora creşte constant. De asemenea, trebuie să mai adăugăm alţi 600 mii de moldoveni care se presupune ca s-ar afla la muncă în Rusia. Aceştia din urmă nu au nevoie de paşaport românesc, dar dat fiind faptul că legislaţia românească a fost modificată în 2010 în sensul unor proceduri mai rapide pentru redobândire, presupunem că şi o parte din cei aflaţi în Rusia deţin şi un paşaport românesc. Mai mult decât atât, 122.620 de moldoveni cu paşaport românesc au reşedinţa în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că teoretic sunt la casele lor de peste Prut şi nu altundeva. Practic, având paşaport românesc, dar fără a avea reşedinţă în România aceştia pot fi atât în Republica Moldova, cât şi la muncă în străinătate. Nu avem informaţii care să clarifice acest lucru, dar putem presupune că toţi sunt potenţiali imigranţi.

Având în vedere că migraţia din Republica Moldova a scăzut destul de mult în ultimii ani, tocmai pentru că cei care au dorit să emigreze au facut-o deja, pericolul ca Marea Britanie să fie invadată de moldoveni cu paşaport românesc este extrem de mic. În plus, limba italiană, spaniolă sau portugheză este mai uşor de învăţat decât cea engleză, dat fiind faptul că româna face parte din grupul limbilor latine. Singurul grup de persoane care ar putea alege ca destinaţie Marea Britanie ar fi tineri educaţi, cunoscători de engleză şi cu o facultate care nu au reuşit să gasească un job decent în Republica Moldova. Or aceste persoane vor opta pentru un job calificat, nu pentru joburile de muncitor necalificat. În plus, având cetăţenia română orice moldovean cu studii şi pregătire profesională bună era/este eligibil pentru obţionerea unui permis de muncă şi şedere în Marea Britanie (Blue Card) prin programul Highly Skilled Migrants elaborat pentru cetăţenii români şi bulgari de către autorităţile britanice în 2007. Însă din 2014, acest program îşi va pierde la raison d’etre. Moldovenii fără studii care vor pleca în căutarea unui job necalificat vor alege în continuare sudul Europei unde au o rudă sau un cunoscut care le poate facilita venirea şi găsirea unui job.

La final aş îndrăzni să spun că pericolul moldovenilor cu paşaport românesc este unul inventat, de cele mai multe ori exagerat şi folosit pe post de ţap ispăşitor atunci când tabloidele britanice sau altele de genul acesta decid să pună la zid imigranţii români, folosindu-se de cazurile extreme cu români infractori sau cerşetori. La o privire atentă asupra datelor prezentate în articlor se poate vedea că cei mai mulţi moldoveni cu paşaport românesc sunt deja în Europa, iar cei care au rămas acasă nu au gânduri de a emigra în Anglia (argument valabil şi pentru alte ţări care vor ridica restricţiile de muncă pentru români începând cu 2014). Paşaportul românesc pentru moldoveni este grosso modo, o poliţă de asigurare în caz că lucrurile nu merg bine şi există o soluţie de rezervă, care nu reprezintă nicidecum opţiunea de bază. Iar moldoveanul, vorba poetului, e un om răbdător şi poate îndura multe lipsuri până când îi răzbeşte răbdarea. Astfel că Londra poate să stea liniştită în privinţa moldovenilor. Ei sunt deja în Europa. Iar cei care nu sunt, vor fi când Chişinăul va obţine regimul liberalizat de vize şi să vedeţi atunci cum moldovenii nu vor mai vrea paşapoarte româneşti! 🙂

Sergiu Panaite pentru soros.md