Pericolul din sud sau lecţia neînvăţată a lui Formuzal

ilia_uzun_07143200Agonie în preajma semnării acordului de asociere cu UE. Mihail Formuzal, pornit pe rebeliune, a dispus crearea de urgenţă a gărzilor populare în toate localităţile din autonomia găgăuză.

Deputatul găgăuz Ilia Uzun, la o întâlnire cu ambasadorii statelor străine, promite boicotarea alegerilor parlamentare şi revenirea la republica găgăuză a anilor 90. Formuzal dispune crearea aşa-numitelor gărzi populare în localităţile din Găgăuzia şi examinează posibilitatea organizării unui nou recensământ în autonomie, SIS-ul se autosesizează şi dă asigurări că va anihila orice mişcări secesioniste sau de escaladare a tensiunii”.

Deputatul din autonomia găgăuză, Ilia Uzun, care anterior l-a lovit pe vicepreşedintele adunării populare de la Comrat, Damian Karaseni, cu scaunul în cap chiar în biroul acestuia, a lansat un ultimatum cu ameninţări vehemente la adresa autorităţilor RM în cadrul unei întâlniri recente cu ambasadorii statelor străine, acreditaţi la Chişinău, şocând mai mulţi participanţi, prezenţi în sală.

„Avem tineri care pot ţine arma în mâini”

Alesul poporului din sudul ţării a avertizat că dacă, până la scrutinul din toamnă, autorităţile de la Chişinău nu vor examina chestiunea cu privire la statutul autonomiei şi nu vor rezolva problemele financiare ale Găgăuziei, el va organiza acţiuni de protest şi de boicotare a alegerilor parlamentare.

„Dacă puterea de la Chişinău continuă în aceeaşi cheie, vă promit eu şi mii de alţi găgăuzi că ne vom întoarce la republica noastră de la începutul anilor 90. Noi avem oameni. Avem tineri care ştiu să mânuiască o armă. Nu vrem asta, dar nici nu ne temem de ei (guvernanţi). Vom muri pe pământul nostru”, a asigurat deputatul găgăuz, citat de site-ul Vesti.md.

Formuzal vrea recensământ găgăuz

La 9 iunie curent, în cadrul şedinţei comitetului executiv din Găgăuzia, Mihail Formuzal a declarat că, chipurile, mai mulţi locuitori ai regiunii s-ar fi plâns că operatorii n-au ajuns pe la casele lor, că ar fi folosit creionul în loc de pix şi că în societate creşte nemulţumirea cu privire la activitatea recenzorilor.

„Am impresia că scopul actualului recensământ a fost să diminueze procentul popoarelor mici şi minorităţilor naţionale care locuiesc în RM. Faptul pare a fi, cel puţin, straniu, deoarece, cu fiecare an, în Găgăuzia sporeşte natalitatea. Vom urmări rezultatele recensământului, după care, dacă va fi necesar, vom organiza propriul recensământ în autonomie”, a conchis liderul de la Comrat.

Au început să apară aşa-numitele gărzi populare

Marţi, 10 iunie, site-ul Publika.md a informat că surse din cadrul Executivului de la Comrat au declarat că, pe 6 iunie, acelaşi Formuzal şi şeful Inspectoratului de poliţie din Găgăuzia, Serghei Suhodol, au dat indicaţii primarilor din mai multe localităţi ale autonomie să formeze, timp de două săptămâni, lista „gărzilor populare”. Din aceste gărzi populare vor face parte, în fiecare localitate, câte 40 de persoane. Acestea vor patrula în grupuri de câte 2-4 persoane, fără arme. Instruirea va fi făcută de către Inspectoratul de poliţie din autonomie.

Autorităţile locale din Tomai au confirmat că în această localitate a demarat crearea gărzii populare.

Viceprimarul localităţii Tomai, Fiodor Ianak, a declarat pentru JURNAL că iniţiatorul creării aşa-numitei „drujini populare” este consiliul local care, la 30 ianuarie curent, a format respectiva structură. „Avem o lege cu privire la gărzile populare şi, conform articolelor acestei legi, în localităţi se permite crearea structurilor în cauză, care, în conlucrare cu organele abilitate, asigură ordinea publică şi securitatea în sat. Pe moment, în rândurile gărzii populare s-au înscris circa 40 de persoane. Printre ei sunt voluntari, locuitori ai satului, muncitori şi lucrători din sectorul agrar”.

Fiodor Ianak a motivat necesitatea creării gărzii populare cu o pretinsă agravare a situaţiei infracţionale în sat. „În ultimul timp, s-au înregistrat mai multe cazuri de furturi. Oamenii pleacă la muncă peste hotare, îşi lasă casele, a crescut numărul cazurilor de jefuire a locuinţelor, iar garda populară va acţiona ca în timpurile de cândva, păstrând ordinea publică”, a declarat funcţionarul.

SIS ia atitudine

Serviciul de Informaţii şi Securitate al RM s-a autosesizat în legătură cu recentele apariţii în presă a materialelor referitor la crearea gărzilor populare în Găgăuzia şi „întâlnirea secretă” de la Bălţi din 5 iunie curent a liderilor-oponenţi ai semnării tratatului de asociere cu UE – Formuzal, Garbuz, Perju, Mazur şi episcopul Marchel. Într-un comunicat al acestei instituţii se spune că instituţia „acţionează continuu pentruprezervarea ordinii constituţionale, protejarea valorilor supreme ale statului şi asigurarea exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor,consfinţite prin Constituţia Republicii Moldova”.

În comunicat se mai menţionează că „Serviciul de Informaţii şi Securitate întreprinde constant eforturile necesare în scopul anihilării oricăror mişcări secesioniste sau de escaladare a tensiunii de către „promotorii” vectorului eurasiatic, în detrimentulsegmentului larg de populaţie care sprijină ireversibilul parcurs european al ţării noastre.Prin urmare,SIS, în strictă concordanţă a competenţelor instituţionale stabilite de legislaţia naţională în vigoare, este pregătit să descurajeze, prin contracarare, agresiunile asupra valorilor identitare ale statului, concretizate în acţiuni autonomist-separatiste, inclusiv să prevină şi să combată riscurile şi ameninţările de securitate implicate de existenţa în Republica Moldova a unor posibile grupuri paramilitare sau/şi indivizi adepţi ai ideologiilor extremiste”.