Pericolele care îi pasc pe copii de sărbători

Atenţie, părinţi! De sărbători, creşte pericolul de accidentare a copiilor mici

„Dacă am fi fost mai atenţi, nu s-ar fi întâmplat această tragedie”, au constatat părinţii unei fetiţe de opt luni care a fost adusă de urgenţă la spital cu multiple arsuri grave. Timp de o săptămână, părinţii nu au mai văzut zâmbetul pe faţa micuţei. „Era foarte energică, dar acum… În acea zi, eram mulţi acasă, dar, fiind ocupaţi fiecare cu treburile noastre, am lăsat-o pe Anastasia să se joace singură. Un minut de neatenţie şi ea a răsturnat ceainicul cu apă clocotită peste ea… o durea aşa de tare că nici măcar nu putea plânge. Gemea de durere”, îşi aminteşte cu lacrimi în ochi Olga, mama fetiţei.

„Gata, mami, nu plânge!”, Olga încearcă să-şi calmeze fiica. Anastasia are doar opt luni, încă nu a făcut primii paşi, dar şi târâtul acum nu-i mai reuşeşte. Are o mânuţă şi un picioruş bandajat, fiecare mişcare bruscă îi provoacă durere. Micuţa a tras peste ea un ceainic cu apă clocotită. Medicii au anunţat părinţii că fiica lor urmează să suporte cel puţin o intervenţie chirurgicală. Dacă ar putea întoarce timpul înapoi, părinţii copilului spun că ar sta numai cu ochii pe el, însă în acea dimineaţă o clipă de neatenţie a adulţilor s-a soldat cu urmări grave pentru Anastasia. „Am venit în ospeţie la bunica. Eram cinci maturi şi Anastasia. Am sărbătorit, iar a doua zi dimineaţă am pus ceainicul cu apă pe aragaz, după ce a fiert, l-am pus pe o comodă”, îşi aminteşte Olga circumstanţele în care s-a întâmplat incidentul.

Astăzi, părinţii şi-au conştientizat greşeala. „Nu puneţi vasele cu apă fierbinte în locurile în care au acces copiii mici. Acum ei sunt la o vârstă când le este totul interesant. Trebuie să stăm numai cu ochii pe ei, dar eu am vrut atunci să o ajut pe bunica şi făceam patul. Nu a durat mult, un minut”, povesteşte mama.

Pe coridoarele Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco”, în Secţia arsuri, poţi vedea părinţii îndureraţi, care aşteaptă neputincioşi la uşa cabinetului, după care medicii fac pansamente la rănile cu care s-au ales copiii ca rezultat al clipei de neatenţie. „Auzim cum plâng copiii noştri, plângem şi noi. Noi nu suntem atenţi şi copiii suferă”, spune îndurerată Olga.

Copii lăsaţi din capul lor

Sărbătorile se transformă într-un adevărat calvar pentru medicii de la Spitalul Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco”. Zeci de copii sunt aduşi zilnic la spital cu diverse traume, majoritatea fiind provocate în condiţii casnice. De fiecare dată, doctorii aud aceeaşi explicaţie a părinţilor: „Am lăsat copilul fără supraveghere doar pentru câteva clipe”.
„Adulţii se adună de sărbători la masă, iar copiii sunt lăsaţi în camera vecină să privească televizorul. Am avut mai multe cazuri în care copiii mici erau aduşi în stare gravă la spital după ce au tras televizorul peste ei, uneori, din păcate, cu sfârşit letal”, atenţionează Veaceslav Plămădeală, şeful Secţiei primiri urgenţă a Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco.

Jucăriile periculoase

Pomul de Crăciun, împodobit cu luminiţe, de asemenea, prezintă un pericol pentru copiii mici lăsaţi fără supraveghere. Ademeniţi de culorile aprinse ale jucăriilor, copiii le pot trage şi astfel ar putea cădea pomul peste ei. În privinţa jucăriilor pe care părinţii le pun sub brad, medicii dau alarma. „Părinţii trebuie să aleagă jucăriile în funcţie de vârsta copilului. Detaliile mici ale jucăriilor-constuctor pot fi înghiţite cu uşurinţă de copiii mici. Pentru a le scoate, medicii vor fi nevoiţi să aplice endoscopia sau chiar bisturiul”, ne-a comunicat Valentina Raşcov, şefa Secţiei Endoscopie din cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului.

Printre jucăriile pe care medicii le recomandă părinţilor să le includă în lista neagră sunt cele cu baterii.

„Pe lângă faptul că provoacă asfixiere, bateriile conţin o substanţă alcalină. Fiind înghiţite de copii, acestea provoacă ulceraţii mari la stomac”, a atenţionat doctorul Valentina Raşcov.

Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu focuri de artificii şi petarde. „Petardele ne provoacă cele mai mari dureri de cap. Copiii ajung la spital cu traume severe, până la amputarea degetelor şi a membrelor. Am avut cazuri în care petardele le-au sărit în faţa copiilor. Vă imaginaţi în ce stare erau. Părinţii trebuie să fie foarte atenţi, să nu lase copiii fără supraveghere”, atenţionează Veaceslav Plămădeală.

Dacă nu doriţi să petreceţi sărbătorile de iarnă la spital, medicii vă recomandă să asiguraţi micuţilor dvs. o casă fără pericole.

Test pentru mămici şi tătici

Unde este copilul tău când pregăteşti bucatele pentru masa de sărbătoare?

Bucătăria este un spaţiu foarte periculos. Accesul copilului la bucătărie trebuie limitat, micuţul se va afla acolo doar în prezenţa unui adult. Nu ţineţi copilul în braţe când vă aflaţi în bucătărie. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă el ar da întâmplător cu piciorul în oala fierbinte de pe foc.

Consideraţi că jucăriile pe care le-aţi făcut cadou copiilor nu le pun viaţa în pericol?

Atenţie, jucăriile-constructor compuse din detalii mici şi jucăriile cu baterii nu sunt indicate pentru copiii mici. Medicii atenţionează că, în ultimul timp, este înregistrat un număr alarmant al copiilor care s-au intoxicat ori s-au sufocat cu bateriile pe care le scot din cutia jucăriei.

L-aţi bucurat pe copil şi aţi instalat în casă un pom de Crăciun. Cât de siguri sunteţi că acesta este fixat bine?
Încercaţi să trageţi de o jucărie, dacă pomul se răstoarnă, fiţi atenţi că acelaşi lucru poate să-l facă şi copilul mic ademenit de culorile aprinse ale jucăriilor şi să se traumatizeze.

Mergeţi prin toate camerele casei şi vedeţi ce lucruri ar putea să pună în pericol viaţa copilului. O clipă de neatenţie şi pastilele, bijuteriile, detergenţii, cana cu ceai lăsată la marginea mesei, vasele cu apă fierbinte lăsate pe podea, firele neizolate etc. pot afecta grav sănătatea copilului mic.

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).
Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.