Pericole zburătoare

BIG BOOM // „Dacă aveţi nevoie, facem rost şi de o bombă!”, mi-a spus un vânzător de focuri de artificii, ce stă la o tarabă pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Toţi ştiu că sunt periculoase şi oricum le cumpără. Pe amatorii de senzaţii tari şi imagini spectaculoase medicii de la Spitalul de Urgenţă îi atenţionează că focurile de artificii nu bucură tot timpul ochii. Un bărbat a orbit, altul şi-a pierdut vederea la unul dintre ochi, iar Rodica, o tânără de 18 ani din Ialoveni, nu mai vede cu ochiul stâng. Toţi aceşti oameni sunt victimele focurilor de artificii care le-au explodat în faţă. „Trebuia să zboare în sus, dar mi-a venit drept în ochi”, a relatat tânăra. În Piaţa Marii Adunări Naţionale astăzi găseşti o gamă largă de materiale pirotehnice, care mai de care, dar şi din cele cu termenul expirat de patru ani.

Svetlana Panţa

Să aleg un foc de artificii, cu acest gând am pornit printre tarabele plasate de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare, unde este traficul mai mare. Primul vânzător de care m-am apropiat mi-a explicat cum se aprinde „Baletul”, foc de artificii la preţul de 50 de lei, şi la ce distanţă trebuie să te fereşti după ce îl aprinzi.

Nu vindem bombe!

Eu i-am spus că nu cunosc limba în care este scrisă instrucţiunea de utilizare a materialului pirotehnic. Toată informaţia de pe ambalaje este scrisă într-o singură limbă, în rusă. „Nu este periculos. Bombe nu vând. Ele pot fi cumpărate doar în magazine care au licenţă de vânzare, dar unde sunt acestea nu ştiu”, mi-a spus vânzătorul devenit brusc suspect din cauza că îi pun prea multe întrebări.

Pe când al doilea vânzător s-a arătat mult mai descătuşat şi mi-a împărtăşit nu doar cum merge vânzarea de petarde şi focuri de artificii, dar şi în buzunarele cui trebuie să pui bani ca să se închidă ochii privind unele încălcări în comercializarea produselor pirotehnice. „Pe asta o pui cu aripile în jos, îi dai foc şi fugi repede într-o parte. Reuşeşti!”, m-a asigurat vânzătorul. Potrivit acestuia, focul de artificii „Ţvetnaia Babocika” se înalţă la vreo 30 de metri şi explodează, iar dacă îl pui cu aripile în sus, acesta nu zboară sau zboară nu „prea sus” şi ai putea să păţeşti la fel ca Rodica. Un foc de artificii de acest fel costă 4-5 lei, în funcţie de cât de sus se ridică, şi este unul din cele mai solicitate produse pirotehnice din acest an, ne asigură comercianţii.

Avertizaţi de poliţişti

„Fabricat în China”, citeşte pe ambalaj vânzătorul, „dar sunt foarte bune”, adaugă repede acesta. Cât priveşte verificarea produselor pirotehnice comercializate pe piaţă, vânzătorul zice că ei nu sunt verificaţi. „Suntem preîntâmpinaţi că va fi o delegaţie de control şi noi, în acelaşi moment, ascundem tot ce nu trebuie să fie văzut”. Persoanele care „îi preîntâmpină” sunt, dacă e să credem spuselor comerciantului, poliţiştii care patrulează PMAN. „Banii fac minuni. Dacă aveţi nevoie, facem rost şi de o bombă! Pe piaţa noastră găseşti tot ce vrei”, spune vânzătorul.

În timp ce discutam cu al doilea negustor, el reuşeşte să vândă trei cutii cu focuri de artificii. L-am rugat să-mi dea şi mie o cutie de „Ţvetnaia babocika” şi am descoperit că pe ambalaj este indicat că focurile de artificii pot fi folosite până la XI.2007. Am sunat la numărul de telefon al firmei importatoare Reametol SRL.

„Greşeală! E apartamentul meu. De fapt, nu sunteţi prima care mă sună şi întreabă de aceasă firmă”, răspunde o voce de bărbat şi închide telefonul.