Pericol de epidemie de gripă

 

Medicii anunţă că, în următoarele două săptămâni, va creşte numărul cazurilor de viroze şi gripă

spital Rezina

Pe zi ce trece, gripa şi virozele fac tot mai multe victime. Săptămâna aceasta, la Spitalul de boli infecţioase din capitală au fost înregistrate 350 de apeluri. De la începutul anului curent, au fost înregistrate 316 cazuri de gripă, 20805 cazuri de infecții respiratorii și peste 32501 cazuri de infecții foarte severe ale căilor respiratorii.

Unele instituţii de învăţământ din Republica Moldova au fost închise, iar marţi, 24 februarie, Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău a emis o prescripție sanitară în legătură cu situația epidemiologică din instituțiile de învățământ. Din cauza numărului mare de cazuri noi de infecţii respiratorii, raionul Briceni ar putea intra în carantină.

Gripa debutează brusc, cu febră înaltă, 39 şi chiar 40 de grade, cu dureri de cap puternice, cefalee, dureri în globul ocular, dureri în gât, în articulaţii, semne de intoxicaţie. Intervenţia cu un tratament specific adecvat în primele 48 de ore ne poate salva chiar şi viaţa. Medicii îndeamnă populaţia să nu confunde o simplă răceală cu gripa, care are simptome mult mai grave. De asemenea, ei ne sugerează să consultăm un medic de urgenţă. Se recomandă să avem grijă de regimul alimentar şi stilul de viaţă. În locurile aglomerate să purtăm măşti de tifon şi să consumăm produse alimentare bogate în vitamina C.

Virusul gripal AH1N1 a făcut în ultimele săptămâni cinci victime, ultima fiind un bărbat de 36 de ani internat la Spitalul clinic nr.1 din Chişinău. Cea de-a şasea victimă nu a decedat din cauza gripei porcine. Avocatul Mihai Contescu a murit în dimineaţa zilei de 23 februarie acasă. În presă s-a vehiculat că acesta ar fi decedat din cauza virusului AH1N1, însă vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Constantin Spânu, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că acest lucru nu s-a confirmat. Mai mult, acesta a acuzat presa că induce lumea în eroare: „Cinci victime au decedat din cauza virusului AH1N1; în ce priveşte cea de-a şasea, nu s-a confirmat că ar fi suferit de acelaşi virus. Vă rog să nu confundaţi, celelalte persoane nu au virusul AH1N1, ci diferite forme de gripă, pneumonie, viroze. Nu speriaţi lumea!”.

De la începutul anului curent, din cauza complicaţiilor, au decedat alte patru persoane. Este vorba de un bărbat de 65 de ani din municipiul Chişinău, o fată de 12 ani din satul Valea Perjei, raionul Taraclia, o femeie din Chişinău şi una însărcinată din Cahul.

Virusul AH1N1 poate fi depistat doar în laborator

„Pentru depistarea virusului AH1N1există un Laborator Naţional de Gripă al Centrului Naţional de Sănătate Publică, care dispune de echipamentul necesar. Doar în laborator, prin tehnici de biologie moleculară sofisticate, se depistează şi se confirmă virusul AH1N1. Pot să vă spun doar că în următoarele două săptămâni vom atinge apogeul virozelor, iar pe la jumătatea lunii martie, numărul cazurilor va scădea, acestea sunt nişte calcule aproximative”, a precizat Constantin Spânu.

Mai mult, medicul a declarat că cele cinci victime nu au fost vaccinate, precum şi nici celelalte persoane diagnosticate cu gripă. În acest an, 150 mii de persoane şi-au făcut vaccinul antigripal, ele au toate şansele să nu se îmbolnăvească, iar dacă totuşi se vor îmbolnăvi, vor avea o formă mai uşoară.

Dacă pentru un adult medicamentele de primă necesitate pentru tratarea virozelor costă aproximativ 500 de lei, atunci pentru copii, preţul poate ajunge până la 1000 de lei. Medicamentele s-au scumpit de două ori în ultimele două luni, majorările de preţuri vor continua în luna martie. Fostul ministrul al Sănătății, Andrei Usatîi, a emis un ordin în care apare o listă de 2167 de medicamente care vor avea preț nou. Scumpirile au fost determinate de deprecierea leului față de dolarul american și moneda unică euro. Reprezentanţii Agenţiei Medicamentului susţin că scumpirile care au fost operate la insistenţa producătorilor de medicamente nu se referă şi la stocurile existente în farmacii, ci la livrările noi.

Au fost diagnosticaţi cu virusul AH1N1 şi copii

Constantin Rîmiş, şef-adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Chişinău, a declarat săptămâna aceasta că doar la Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă” au fost înregistrate 349 de apeluri, 118 sunt internate. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt copii. Directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bârcă, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că marţi, 24 februarie, în spital au fost internaţi 125 de copii. „Avem mulţi copii cu gripă, infecţii respiratorii, inclusiv cu virusul AH1N1”, a menţionat ea. În ce priveşte medicamentele, Ludmila Bârcă ne-a comunicat: „Avem medicamente şi tot ce este necesar”.

Epidemie la Briceni

La Briceni, situaţia se agravează. În ultimele două zile, peste 100 de cazuri noi de infecţii respiratorii acute au fost înregistrate. În Spitalul raional, unde sunt 160 de locuri, au fost internaţi 200 de bolnavi. Cei mai mulţi au fost diagnosticaţi cu pneumonii, bronşite şi viroze. Instituţia medicală respectivă nu dispune de preparate antivirale. Medicii au trimis şase probe la laboratorul din Chişinău, iar dacă vor fi confirmate cazuri de gripă, raionul Briceni va intra în carantină.

Două instituţii de învăţământ au fost închise

Directorul general al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că situaţia este sub control şi că doar două instituţii de învăţământ din Republica Moldova au rămas închise: Grădinița din satul Cairaclia, raionul Taraclia, și Liceul Teoretic nr. 1 din Briceni. „Acum copiii sunt în vacanţă şi sperăm că numărul infecţiilor va scădea”, a adăugat aceasta. Elevii care vor avea temperatura corpului peste 37 de grade, tuse, dureri și inflamații în gât nu vor fi admişi la lecţii. Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău a emis o prescripție sanitară în legătură cu situația epidemiologică din instituțiile de învățământ.