Percheziţie banală, transformată în circ politic

Mihail Amerberg a fost desemnat în februarie 2011 cel mai bun ţintaş al Armatei Naţională. Bucuros de succesul obţinut, locotenentul Amerberg a declarat atunci pentru un post de televiziune: „Contează antrenamentele. Mai multă sudoare, mai puţin sânge”.

 

Primul foto-robot al asasinului de la Durleşti

Deşi în cazul dublului asasinat de la Durleşti au fost verificate peste 700 de persoane, percheziţia la domiciliul unui activist comunist a evoluat într-un scandal politic.

„Vlada! Sună-l pe Poleanschi!”, a strigat Mihail Amerberg tinerei care îl însoţea în ziua de 24 septembrie curent în timp ce mascaţii de la „Fulger” i-au răsucit mâinile la spate. Potrivit procurorului Denis Rotaru, care gestionează cazul dublului asasinat de la Durleşti, când au mers să perchiziţioneze domiciliul tânărului de 27 de ani, oamenii legii nu ştiau că acesta este un activist al Partidului Comunist.

Percheziţiile au avut drept scop verificarea unei versiuni privind dublul omor de la Durleşti din 2011. Amintim că, în aprilie 2011, pe un câmp de la Durleşti au fost găsite corpurile neînsufleţite al unui tânăr de 18 ani, Ilie Racu, şi al iubitei sale de 15 ani, Olga Câşlaru.

Permisele port-armă ale lui Mihail Amerberg

De atunci, oamenii legii au făcut peste 600 de percheziţii la domiciliu, peste 800 de persoane au fost verificate, au fost reţinuţi mai mulţi bănuiţi de comiterea omorului terifiant, care, într-un final, au fost eliberaţi. Pe parcursul investigaţiilor, procurorii şi poliţiştii au oferit mai multe detalii care ar putea ajuta la identificarea asasinului.

Astfel, potrivit acestora, criminalul ar putea fi un fost militar, un bărbat care ştie să posede armele, la locul infracţiunii au fost descoperite urme de bocanci soldăţeşti, se presupune că ucigaşul este vorbitor de limba rusă şi nu ştie să conducă maşina.

Semnalmente

Persoanele care cad sub incidenţa acestor caracteristici au fost verificaţi minuţios. Pesemne că printre aceştia se numără şi activistul comunist Mihail Amerberg. Cunoscuţii tânărului spun că acesta are un comportament ciudat, îi place să poarte haine militare, chiar dacă nu mai este angajat al Armatei Naţionale şi este pasionat de arme, însă nu cred că acesta ar putea fi capabil să ia viaţa a doi tineri.

Cât de mare poate fi dragostea pentru arme a putut fi văzută în timpul percheziţiilor la domiciliul lui Amerberg. A fost ridicat un arsenal întreg de armament, printre care şi două aruncătoare de grenade. În timpul percheziţiilor, tânărul era foarte calm, chiar şi-a permis să manifeste aroganţă faţă de poliţişti. „Atent cum pui arma, dacă mi-o deteriorezi, nu ţi-o voi ierta”, a spus acesta.

Prezenţa deputaţilor comunişti probabil că l-au făcut să prindă la curaj. Nu s-a lăsat aşteptată reacţia PCRM, care i-a luat apărarea tânărului. „El este un ţintaş profesionist”, a explicat membrul PCRM Grigore Petrenco prezenţa numărului mare de arme deţinute legal şi al muniţiilor acasă la Amerberg.

„Dum-dum” la comunişti

În ce priveşte muniţiile activistului care s-a prezentat drept „colecţionar”, potrivit procurorului Denis Rotaru, o bună parte din acestea erau deţinute ilegal şi, pe moment, se efectuează expertiza balistică a aruncătoarelor de grenade.

Ministrul Afacerilor Interne, la rândul său, acuză Partidul Comuniştilor că intimidează poliţiştii. Potrivit lui Recean, acasă la Amerberg au fost găsite gloanţe interzise „dum-dum” care pot străpunge vesta anti-glonţ.

„S-a întâmplat ceva foarte grav. Cinci deputaţi au intervenit în acţiunile procesuale. Au sunat polițiști ca să poată influența mersul anchetei. Aceste implicări ale deputaţilor PCRM n-ar fi fost cunoscute dacă n-ar fi venit la faţa locului. Imunitatea de deputat nu permite să comiţi ilegalităţi sau să acoperi infractori”, a declarat Dorin Recean. Comuniştii cer demisia ministrului Afacerilor Interne şi îl acuză că ar îndeplini o comandă politică.

Procurorii se justifică şi spun că n-a fost decât o acţiune procesuală de rutină şi percheziţia la domiciliul lui Mihail Amerberg face parte din verificarea uneia dintre multiplele versiuni în cazul dublului asasinat de la Durleşti. Cert este că asasinul este încă în libertate.

Iana Zmeu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)