Pepiniera de meseriaşi de la Bubuieci

DSC_2366Svetlana CorobceanuNadea Roscovanu PhotographyMeseriile care necesită studii medii devin tot mai populare în rândul tinerilor

Puţini mai cred azi că pentru a lucra vânzător, apicultor ori floricultor e nevoie de o pregătire specială. Meseriile din categoria „gulerelor albastre”, care se însuşesc în scurt timp şi presupun efort fizic, devin însă tot mai populare în rândul tinerilor pentru care o profesie „de viitor” este cea care aduce bani în prezent. La Şcoala de meserii nr. 4 din s. Bubuieci, tinerii nu doar învaţă timp de un an o meserie, ci şcoala îi asigură şi cu un loc de muncă după încheierea studiilor.

Majoritatea tinerilor care au venit să înveţe aici au opţiunea de a lucra în magazinele mari din capitală, floricultorii – au de ales între a lucra într-un parc din capitală ori în câteva întreprinderi specializate în creşterea florilor, iar apicultorii – la două dintre cele mai mari prisăci din RM, sau să-şi deschidă propria afacere. Un avantaj al şcolii e că nu există o limită de vârstă în a obţine o meserie.

Doreşte să-şi extindă afacerea

Julieta Iaşcenco din Chişinău este căsătorită, are un copil. De la vârsta de 16 ani e pasionată de ikebane şi aranjamente florale. Are şi o mică afacere, împodobeşte sălile de festivităţi cu flori naturale ori artificiale. „Doresc să-mi extind afacerea. Aici la şcoală mai învăţ pictura în batic, pictura pe sticlă şi pictura pe ceramică, utile pentru designul interior. Nu credeam că e suficient un an ca să deprinzi aceste tehnici, dar am văzut lucrările elevilor care au absolvit înaintea noastră şi am rămas încântată”, spune tânăra.

Şcoala de meserii din Bubuieci e dotată cu laboratoare, are o seră şi o mică stupină. Acum câţiva ani, instituţia era într-o stare jalnică. Au reuşit să repare clădirea şi căminele în mare parte din surse proprii, cele 50% care îi revin şcolii din practica de producţie a elevilor şi cu banii din plata pentru cămin a elevilor.

Daniel Grecu din Abaclia, Basarabeasca, e unul din puţinii băieţi atraşi de floricultură. Părinţii lui, deşi i-a mirat alegerea fiului, nu au încercat să-l convingă să aleagă o altă profesie. „Îmi place pictura, şi mama e pasionată de pictură şi flori. Tata a fost ceva mai rezervat, dar nu mi-a reproşat nimic Acum facem primii paşi în tehnicile de pictură pe sticlă. Pe viitor aş vrea să merg să-mi continui studiile la o şcoală de artă”, ne spune tânărul. Toţi cei 25 de elevi, viitori floricultori, sunt îmbrăcaţi în uniforme de culoare verde. Se deosebesc de apicultori, aceia fiind îmbrăcaţi în uniforme albe la ore, vânzătorii au haine şi bonete albastre.
Lilia Botnarenco, maistru specializat în arta decorativă, spune că de la an la an, meseria de floricultor e tot mai întrebată. Pe lângă creşterea florilor ori amenajarea unui răzor, tinerii se specializează în arta decorativă. „Avem elevi care au deschis propria afacere de creştere a florilor. Avem o tânără care aplică cunoştinţele de aici în Italia unde a deschis o afacere legată de amenajarea spaţiilor verzi. Le creăm gustul estetic şi îi ajutăm să deprindă o meserie care le poate fi utilă în orice condiţii. Colaborăm cu câteva întreprinderi specializate în creşterea florilor din Truşeni, Chişinău, şi cu Parcul Dendrariu. Tinerii îşi fac practica şi, totodată, au posibilitatea să se angajeze acolo după absolvire”, spune profesoara.

DSC_2387Nadea Roscovanu PhotographyAsiguraţi cu locuri de muncă

În clasa de „vânzători” – numai fete. Undeva în spate, se zăreşte totuşi şi chica unui băiat. Sunt viitorii vânzători în supermarketurile din Moldova. Sunt copii din diferite localităţi. Zinaida Vition din raionul Leova ne spune că, dacă înainte credea că e simplu ca bună ziua să fii vânzător, acum găseşte tot mai multe deosebiri între a-ţi vinde propria marfă la piaţă şi a deveni un vânzător agreabil, cu un anumit bagaj de cunoştinţe despre fiecare produs local ori importat şi să ştii să mânuieşti tehnica modernă de la recepţionarea produsului pentru plată până la marcarea cu scanerul. „E greşit să crezi că oricine poate fi vânzător. Abia când înveţi îţi dai seama de toate subtilităţile acestea”, remarcă tânăra. Margareta Siriniuc, maistrul viitorilor vânzători, a avut deja 15 serii de elevi. „Colaborăm cu reţelele de supermarketuri, unde elevii fac practica de producţie timp de o lună. Ulterior, dacă doresc, sunt angajaţi acolo în câmpul muncii”, spune Margareta Siriniuc.

Apicultori cu acte în regulă

O altă meserie interesantă care se mai învaţă la Bubuieci e cea de apicultor. Mulţi au deprins deja această meserie de la părinţi ori bunici. Conform legislaţiei RM însă, ca să-ţi deschizi o afacere în apicultură şi să-ţi vinzi mierea, trebuie să ai certificat de studii. La această specialitate vin de la mic la mare, de la proaspeţii absolvenţi de gimnazii până la persoane ajunse în prag de pensionare. Mulţi deja au o prisacă, au experienţă, frecventează orele pentru a obţine certificatul de specialitate. Alexei Tătaru din s. Hulboaca, Râşcani, spune că anterior a lucrat la întreprinderea lui Grigore Popa, care are o stupină extraordinată în s. Hulboaca. Va continua să-şi facă practica la el, iar pe viitor, la fel ca mulţi dintre tinerii din acest grup, vrea să-şi deschidă propria afacere.

O şcoală-model

Şcoala de meserii din Bubuieci e dotată cu laboratoare, are o seră şi o mică stupină. Eugeniu Golubaş, fostul director al şcolii, căruia i-a expirat recent termenul în această funcţie şi azi lucrează profesor, ne informează că, acum câţiva ani, instituţia era într-o stare jalnică. Au reuşit să repare clădirea şi căminele în mare parte din surse proprii, cele 50% care îi revin şcolii din practica de producţie a elevilor şi cu banii din plata pentru cămin a elevilor. „Era un dezastru. Am reuşit totuşi să facem reparaţii din surse proprii şi acum ne mândrim că avem o şcoală atractivă cu cămine în care copiii au parte de condiţii aproape ca la hotel”, ne spune fostul director. În Europa nu toţi văd cu ochi buni şcolile de meserii. Adversarii acestora consideră că sistemul orientează prematur tinerii şi, odată canalizaţi, e greu de ieşit de pe bandă. Natalia Nazari, directorul adjunct al instituţiei din Bubuieci, ne spune însă că aici vin tineri care, de regulă, ştiu ce vor şi au planuri concrete de viitor. În caz contrar, oricând îşi pot alege o nouă profesie, din categoria „gulerelor albe”, e nevoie doar să absolvească un liceu şi să dorească să înveţe la facultate. Meseria pe care o învaţă însă le poate prinde bine oricând şi în orice împrejurări.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu