Pentru Vasile Gorduz expoziţia din Chişinău înseamnă o Înviere

VERNISAJ // Artiştii plastici Vasile Gorduz şi Silvia Radu, în premieră absolută la Muzeul de Artă

Ziua Internaţională a Muzeelor, 18 mai, a culminat cu expoziţia cunoscuţilor  artişti plastici români Vasile Gorduz şi Silvia Radu. Vernisajul a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, unde zeci de vizitatori, înghesuiţi între lucrările expuse, au simţit „duhul” capodoperelor sculptate, căldura şi răsuflarea personajelor de piatră, bronz şi lemn. Soţii Vasile Gorduz şi Silvia Radu s-au consacrat picturii şi sculpturii din tinereţe, iar după un parcurs artistic prodigios, lucrările lor au intrat în patrimoniul naţional al României.

Marele sculptor român Vasile Gorduz, originar din Basarabia, a revenit acasă

În premieră absolută, lucrări antologice ale lui Vasile Gorduz, născut în 1931, în comuna Trifeşti, judeţul Orhei, au ajuns în faţa publicului din Chişinău, expoziţia însemnând o râvnită şi mult aşteptată întoarcere acasă a renumitului sculptor. Spre regretul celor prezenţi la bogata şi extrem de valoroasa expoziţie, protagonistul ei, basarabeanul Vasile Gorduz, unul dintre cei mai mari sculptori din spaţiul românesc, nu a avut fericirea să se întâlnească cu publicul din Chişinău (el s-a stins în 2008), însă vernisajul din săptămâna trecută reprezintă o revenire la baştină, o depăşire a limitelor materiale, prin operele sale de artă, o adevărată Înviere.

Directorul Muzeului Naţional de Artă Tudor Zbârnea a menţionat că pentru prima dată s-a întâlnit cu Vasile Gorduz cu nouă ani în urmă, la Bucureşti, atunci i-a propus să inaugureze o expoziţie în capitala Republicii Moldova, sculptorul răspunzându-i: „De ce nu?”. Abia în această primăvară proiectul a fost realizat, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și cu Muzeul Național de Artă al Moldovei. „Suntem sub aripile îngerilor păzitori ai celor doi sculptori, e o zi foarte bucuroasă pentru mine”, a mărturisit Petre Guran, directorul ICR „M. Eminescu” din Chişinău, mulţumindu-le tuturor instituţiilor şi oamenilor de cultură de pe ambele maluri ale Prutului care au contribuit la organizarea unei expoziţii atât de ample, spectaculoase. Au mai luat cuvântul viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova, Ghenadie Jalbă, criticul de artă Doina Mândru.

Silvia Radu: „Vasile Gorduz a păstrat «raiul» din Trifeşti”

Pictoriţa şi sculptoriţa Silvia Radu, ale cărei lucrări de referinţă au fost de asemenea expuse, alături de cele ale soţului domniei sale, a rostit un discurs emoţionant, care ne-a părut de fapt o rugăciune: „Vasile Gorduz vine dintr-o lume curată, care nu mai există nici acolo de unde a venit, din Trifeşti. Lui i-a rămas în suflet toată aura unică a unei lumi perfecte unde totul se petrecea cu rost, cu bucurii şi tristeţi. Totul mânat de legile pornite din altarul bisericii unde slujea un preot atotştiutor al învăţăturii lăsate de Dumnezeu oamenilor. A crescut până la 12 ani alergând între curtea bisericii şi cea a casei sale care mijlocea trecerea spre casa părintelui unde stătea mai tot timpul, fiind coleg cu băiatul preotului. Tata Mitea Nichita l-a urcat în căruţa cu doi cai mâncători de jar şi au ajuns, trecând prin focul bombardamentelor, în Bucureştiul anului 1944. Să laşi „raiul” pentru un război continuu, asta a fost „viaţa” pentru Vasile Gorduz.

Ceea ce este minunat, „raiul” acesta care era numai al lui, l-a hrănit continuu. Ce bogăţie nemărginită are „raiul” fiecăruia dintre noi, şi îl părăsim pentru una sau alta. Vasile al nostru l-a păstrat, strâns cu străşnicie în pumnii lui mici de copil rămas singur într-un loc străin şi i-a dat drumul doar din când în când, să-şi hrănească himerele grăbite sau cele cu pui, sau păsările lui obişnuite, obosite de zbor, odihnindu-se cu ciocul în ţărână. Purtătorul de miel se roagă cu rugăciunea lui, „transhumanţa” îl obsedează, „Victoria”ce a însemnat nefiinţa noastră, se aruncă în braţele lui Traian, Eminescu îşi dezleagă sandalele, ca Moise, pentru a păşi pe pământul Maicii Domnului. A trecut prin viaţă pur, nimic nu i-a alterat prospeţimea gândului, frumuseţea faptei, dragostea unică faţă de ţara asta, unde el a venit pentru a-şi uni cântul sau unic cu cel al altor mari iubitori de neam”.

Lucrări magice precum „Cavalerul trac”, „Lupoaica dacică”, „Mielul”, „Capul de miel”, „Rugă”, „Îngerul” şi uimitoarele Himere de Vasile Gorduz, precum şi seria de tablouri „Vama Veche”, lucrările „Adam şi Eva” , „Statui şi flori”, „Anul 1989” de Silvia Radu pot fi admirate până la 20 iulie în sălile răcoroase ale Muzeului Naţional de Artă.

Irina Nechit

Foto: Elena Grozavu