Pentru unii – „Ziua Biruinţei”, pentru alţii – „Ziua Europei”

9mai.f.nadea roscovanuDupă mai bine de două decenii de independenţă, cetăţenii Republicii Moldova încă nu sunt decişi ce să sărbătorească pe 9 mai. Majoritatea ne-au spus că pe 9 mai sărbătoresc Ziua Victoriei, pe 10 mai ori chiar săptămâna viitoare, vor aniversa Ziua Europei.

Vladimir Nicuţa, vicepreşedintele raionului Soroca: „La 9 mai, ca de obicei, dimineaţa vom organiza un miting de comemorare şi depunere de flori la monumentul ostaşilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Ziua Europei, o vom sărbători săptămâna viitoare. Ne străduim să păstrăm stabilitatea şi să nu instigăm spiritele în societate”.

La Chişinău, în unele locuri va fi sărbătorita ziua Victoriei, în altele – ziua Europei. În Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi sărbătorită Ziua Europei timp de două zile. La 9 mai, sărbătoarea va fi organizată de primărie, a doua zi, pe 10 mai, evenimentul va fi organizat de delegaţia UE în Republica Moldova.

Tot pe 9 mai, vor avea loc mai multe evenimente dedicate Zilei Victoriei. Acestea se vor desfășura la Complexul memorial „Eternitate” și vor începe la ora 9.00. La eveniment, vor participa președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, prim-ministrul Iurie Leancă, deputați, politicieni, veterani și rude ale acestora.

 

Ion Borza, vicepreşedintele raionului Leova: „La 9 mai, vom sărbători şi Ziua Victoriei, şi Ziua Europei. Dimineaţa va avea loc un miting, unde preşedintele raionului va rosti un discurs în care va vorbi despre semnificaţia Zilei Europei şi importanţa parafării Acordului de Asociere cu UE. Seria evenimentelor dedicate Zilei Europei va continua a doua zi cu expoziţii şi un concert care va avea loc în centrul oraşului Leova începând cu ora 17.00”.

Alexandru Ambros, primar de Ungheni: „Vom marca Ziua Victoriei asupra fascismului şi Ziua Europei. Considerăm că e firesc să fie aşa. Dacă nu era acea victorie asupra fascismului de la 9 mai 1945, cred că nu era nici Uniunea Europeană. Nu cred că ar fi corect să spunem că o sărbătoare ar fi mai importantă decât alta. Vom organiza un miting la monumentul eroilor căzuţi în cel De-al Doilea Război Mondial. De regulă, în anii precedenţi, erau invitaţi atât veteranii care au luptat pe frontul sovietic, cât şi cei ai Armatei române. Anul acesta, vor fi doar cei care au luptat în Armata sovietică. Nu a mai rămas în viaţă niciun veteran al Armatei române”.

Boris Burcă, preşedintele raionului Teleneşti: „Noi nu sărbătorim Ziua Biruinţei. Vom organiza un miting în dimineaţa zilei de 9 mai la monument unde vom comemora victimele căzute în cel de-al Doilea Război Mondial. La biserică va avea loc un serviciu divin în memoria tuturor celor căzuţi în război. Vor fi rostite mai multe discursuri în care vom aminti că, în această zi, se sărbătoreşte şi Ziua Europei”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)