Arest la domiciliu pentru Shor

ilan shor

Fostul preşedinte al Consiliului de administrare al BEM, Ilan Shor, a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, fiind acuzat de gestionarea frauduloasă a BEM în noiembrie 2014 şi de abuz în serviciu cu urmări grave pentru această instituţie. Şeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat că procurorii au solicitat de la judecătorii de instrucţie arestarea pe un termen de 30 de zile a controversatului om de afaceri.

Judecătoria Buiucani a admis parţial demersul procurorului şi a dispus plasarea în arest la domiciliu a persoanei.
Procurorul anticorupţie care instrumentează dosarul lui Shor, Adriana Beţişor, a declarat că va ataca astăzi decizia instanţei la Curtea de Apel Chişinău. „Învinuirile care se aduc se referă la acţiunile dlui Ilan Shor din noiembrie 2014 legate de gestionarea frauduloasă a băncii. Măsura de arest nu are tangenţă cu raportul Kroll”, a ţinut să precizeze Beţişor. Perioada de arest la domiciliu prevede anumite restricţii pentru Shor. Acesta nu va avea dreptul să părăsească locuinţa, este restricţionat în comunicarea cu anumite persoane. Este obligat să răspundă la apelurile de control ale ofiţerilor CNA. În cazul încălcării acestor restricţii, măsura preventivă ar putea fi schimbată. Procurorul anticorupţie a declarat că mai sunt persoane cercetate în acest dosar, dar a refuzat să ofere detalii invocând secretul anchetei.
Amintim că ieri a fost făcut public raportul companiei Kroll. Documentul relevă că, în perioada 2012 – 2014, statul Republica Moldova a fost jefuit prin intermediul Băncii de Economii, Banca Socială şi Unibank de circa 13,3 miliarde de lei. Ilan Shor care gestiona băncile în perioada respectivă a scos banii deponenţilor acordând credite dubioase unora dintre firmele sale.

Guvernatorul Băncii Dorin Drăguţan a declarat anterior că, până la 25 mai, urmează să fie anunţată o altă licitaţie în cadrul căreia va fi selectată o nouă companie. Aceasta va continua investigaţiile în cazul jafului din sectorul bancar. Noua companie urmează să identifice traseul fondurilor deturnate, beneficiarii finali ai acestora şi să întreprindă măsurile necesare pentru recuperarea banilor. Investigaţia realizată de Kroll îl prezintă pe controversatul om de afaceri Ilan Shor ca fiind unul din persoanele aflate în centrul acestor operaţiuni frauduloase.

The following two tabs change content below.