„Pentru prima dată în viaţă mă simt mândru că sunt din Republica Moldova”

Interviu cu Dan Melnic, Premiul pentru cel mai bun actor la festivalul Istropolitana projekt, Bratislava

– Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru  Istropolitana Projekt din Bratislava, Slovacia (22–27 iunie 2012) s-a deschis cu spectacolul „Lecţia” de Eugene Ionesco, prezentat de studenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Spune-mi, te rog, Dan Melnic, cât de greu a fost să jucaţi primii în festivalul din Bratislava?

 

Noi trebuia să ne facem datoria. Dacă jucam pe la mijlocul festivalului, cu siguranţă am fi avut mai mult public. Dar gazdele ne-au programat pentru prima zi şi până la urmă a fost bine. Istropolitana Projekt e un festival foarte interesant, organizat la un nivel înalt. Programul lui a inclus 18 spectacole din 14 ţări.

 

– Când te-ai apropiat de dramaturgia lui Eugene Ionesco? Ţi-ai imaginat vreodată că ai putea să joci Eleva din „Lecţia”?

 

L-am descoperit pe Eugene Ionesco prin piesa „Rinocerii”. Abia anul trecut am citit „Lecţia” şi m-am gândit, cum ar fi s-o joc pe Elevă. Când doamna profesoară Nelly Cozaru a anunţat că va monta „Lecţia” în cadrul Academei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP), am participat la casting împreună cu alte două colege de la actorie. Am fost acceptat eu, şi astfel am ajuns să fac rolul Elevei.

 

– Ce-ai vrut să spui prin rolul Elevei?

 

Am vrut să prezint convingător o situaţie care e foarte actuală şi azi. Cred că se poate face o paralelă şi cu bacalaureatul la basarabeni. E o luptă aprigă între două părţi, pe principiul „care pe care”. Teroarea vine din ambele părţi, fiecare vrea să-şi impună regulile de joc. Oamenii vor să se domine unul pe altul, pentru a obţine ceva. În piesa „Lecţia”, Eleva vrea „doctoratul total”, dar nu ştie cât fac 4 minus 3. Pedagogul vrea şi el s-o manipuleze, să o supună, ajungând la crimă.

 

– Rolul Elevei a răsturnat unele obişnuinţe, unele concepţii ale tale despre actorie?

 

Da, categoric. Am renunţat la multe, în primul rând la părul de pe picioare (sigur, nu am renunţat definitiv). Am mai renunţat la lene. Cât timp am lucrat la rol, nu am prea dormit. A fost o perioadă  cu somn puţin şi cu mâncare puţină. Eram foarte încordat, pedagogul meu Nelly Cozaru mă ţinea mereu în priză. Datorită doamnei profesoare Nelly Cozaru am învăţat să-mi asum personajul, să mă gândesc la el în permanenţă, să caut şi după repetiţii nişte detalii care să-l facă mai viu, mai expresiv. Pentru mine a fost o mare lecţie de actorie. Deşi eram stresat, mă străduiam să-mi păstrez calmul. E şi asta o artă – să fii calm când totul clocoteşte în tine.

 

– Imiţi gesturile unor fete reale în partitura Elevei?

 

Da, recunosc că am „furat” gesturile unor colege din facultate şi chiar din şcoală. Ştiţi proverbul „Cine fură, are”.

 

– Aţi fost împreună cu partenerii de joc din „Lecţia” Ştefan Bouroşu şi Elena Mocanu la festivitatea de acordare a premiilor festivalului Istropolitana Projekt?

 

Da, echipa „Lecţiei” a fost prezentă la festivalul din Bratislava până la sfărşitul acestuia. Ne-am dus la Gala premiilor din curiozitate. Nici prin vis nu mi-a trecut să ne pice şi nouă vreun premiu. Când colo, se anunţă că Premiul pentru cel mai bun actor mi se acordă mie. Am înlemnit. Nici nu mi-am auzit bine numele. Nu-mi venea să cred că e vorba de mine. Colegii m-au trezit din starea de şoc. E primul meu festival internaţional şi primul premiu pentru un rol în teatru.

 

– Acum ai 21 de ani. Anul viitor vei absolvi Facultatea de Arte Dramatice a AMTAP. Pe scena cărui teatru din Chişinău ai dori să joci?

 

Nu îndrăznesc să mă gândesc la aceasta. Mai am de învăţat meserie. Am norocul să studiez în clasa profesoarei Nelly Cozaru, mai am de învăţat multe şi de la ceilalţi profesori.

 

– Ce cred străinii despre şcoala de teatru din R. Moldova?

 

Am fost foarte bine primiţi şi apreciaţi la festivalul Istropiltana Projekt. La Gala premiilor tinerii actori din Marea Britanie, Polonia, Germania, Macedonia strigau în cor „Moldavia, Moldavia!”. Echipa din Chişinău a făcut impresie bună nu doar prin spectacolul”Lecţia”, dar şi prin workshop-ul de machiaj susţinut de actorul basarabean Emilian Creţu în aer liber, în centrul Bratislavei. El a prezentat publicului modele de machiaj pentru personajele din „Hamlet”. Pe unde ne duceam, eram salutaţi şi ni se spunea „Congratulations! Congratulations!” Pentru prima dată în viaţă m-am simţit mândru că sunt din Republica Moldova.

 

– Felicitări şi mult succes!

 

A dialogat Irina Nechit