„Pentru nimic în lume nu aș renunța la dulceața aerului, la mirosul pământului și la liniștea de acasă”

 

Olga Petrovsky, jurnalist, fondator al firmei „Fernuci” din Ciuciulea, Glodeni

Interviu cu Olga Petrovsky, jurnalist, om de afaceri, Bruxelles, Ciuciulea, Glodeni

– Stimată doamnă Olga Petrovsky, ați fondat în 2011 firma „Fernuci” SRL în satul dvs. natal, Ciuciulea, Glodeni. Afacerea constă în cultivarea și comercializarea nucilor. Ce reprezintă, astăzi, „Fernuci” SRL?

– Avem o livadă de nuci de 115 ha, cu viarietăți franceze și americane, am deschis și o fabrică de prelucrare a miezului de nucă, exportăm marfa, cu preponderență, în Austria și Franța. Miezul de nucă din Moldova e de înaltă calitate, e dintre cele mai bune din lume. Am pornit afacerea împreună cu soțul meu, austriac, în 2011, am venit la Ciuciulea cu 4 investitori din Austria. Am avut noroc de Administrația publică locală din Ungheni, am fost susținuți de la bun început. În prezent, „Fernuci” SRL are 100 de angajați. Aș vrea să precizez că  Ciuciulea  are 4000 de locuitori, peste 800 sunt plecați peste hotare. Mă bucur că prin fondarea firmei am reușit să contribui la dezvoltarea satului meu. Astăzi, mulți tineri lucrează la noi, au grijă de livadă, învață să altoiască pomi de nuc, să îi curețe, să prelucreze miezul de nucă la standarde europene. Cel mai important e că trăiesc alături de familie, acasă. În ultimii 7 ani, de când am început activitatea, a crescut natalitatea la noi în sat! E o mare bucurie pentru mine.

Mărturisesc că am fost și rămân o romantică. Ador ploaia de mai, mirosul pământului primăvara și liniștea zăpezilor iarna. Îmi place natura cu toate ale ei. Probabil că e un dar de la Dumnezeu să te naști la sat.

– Ați avut în copilărie un Nuc la poartă? S-a mai păstrat casa dvs. părintească?

Da, am renovat-o înainte de a deschide afacerea. Părinții mei sunt oameni foarte simpli, cu suflet blănd. Se numesc Petru și Maria Pârgaru. De acasă am luat în lume bunul-simț, am învățat să fiu responsabilă pentru pașii mei. Și să vad în oameni partea frumoasă.

Sigur, avem un Nuc în poartă, mă cheamă mereu, mă inspiră, pentru că e o amintire frumoasă de la tatăl meu. Avea și el o mare dragoste pentru natură, pentru altoit, pentru tot ce ține de agricultură.

Să faci ceea ce-ți place, să îți găsești un drum al tău și să-l urmezi, este, iarăși, o binecuvântare.

Livada de nuci a firmei „Fernuci” din satul Ciuciulea, Glodeni

– Născută în Ciuliulea, ați urmat facultatea  în capitală?

Da, am făcut Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Chișinău, după care am activat în decurs de 8 ani, ca reporter, la Mesager în cadrul Departamentului Actualități TV. Îmi plăcea ceea ce făceam, dar știam că pot și trebuie să fac mai mult. Așa că am aplicat pentru studii de Masterat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, facultatea de Management și Comunicare în Afaceri.

După absolvirea masteratului, m-am căsătorit și m-am stabilit la Viena.

Dar dorul de casă, de oamenii din Moldova, de locurile natale m-a urmărit oriunde. După 2 ani de studiu intensiv al limbii germane la Viena, am hotărât să fondez Comunitatea Moldovenilor din Austria. Împreună cu conaționalii am organizat timp de 7 ani sărbătoarea Mărțișorului. I-am învățat pe austrieci să împletească mărțișoare, le ofeream premii: vinuri din Republica Moldova și bomboane „Bucuria”.

Apoi am devenit corespondent special al postului Moldova 1 la Viena. Am cunoscut astfel multă lume interesantă. Desi ziarele din Austria, în goana după senzații, publicau mai multe știri negative despre Moldova, ne străduiam să prezentăm țara noastră într-o lumină favorabilă, să spunem adevărul despre oamenii și locurile frumoase de-acasă.

Odată, după 7 ani petrecuți în Austria, cineva mi-a sugerat să propun un proiect, pentru a-mi ajuta țara să prospere. Am venit cu ideea de a sădi o livadă de nuci în satul meu. Am găsit sprijinul necesar. Să știți că investitori se găsesc, sunt și ei oameni. Și au și ei nevoie de suflete curate.

Astăzi încă nu îmi vine să cred că marele meu vis a devenit realitate. Sunt stabilită cu familia la Bruxelles, dar revin de mai multe ori pe an în Moldova pentru a-mi gestiona afacerea și pentru diverse acțiuni de modernizare a satului meu.

Desene ale copiilor participanți la Concursul „Nucul – Pomul Vieții, al înțelepciunii și creației”

– În afară de activitatea economică, de oferirea locurilor de muncă în satul dvs., ați inițiat și proiecte culturale, sportive la Glodeni, Chișinău etc. Vă rog să ne vorbiți despre acestea.

E o reușită a noastră organizarea Concursului „Nucul – Pomul vieții, al înțelepciunii și creației”. Anul trecut a avut loc prima ediție, concursul a fost republican și l-am organizat împreună cu Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev” din Chișinău. Pe 25 octombrie, s-a desfășurat festivitatea de premiere a învingătorilor. Copiii au făcut lucrări foarte frumoase, originale, inventive, a fost inaugurată și o expoziție consacrată Nucului. În 2018, am editat și un album cu desene ale premianților.

Anul acesta vrem sa încurajăm tinerele talente din Glodeni, ei vor scrie versuri, texte, vor face desene, concursul se va desfășura în septembrie, în colaborare cu Consiliul Raional Glodeni.

De 3 ani, „Fernuci” finanțează și echipa de fotbal feminin din Ciuciulea, fetele au devenit campioane republicane, echipa a obținut trofeul la ediția din 2018 a Turneului republican de fotbal feminin „Speranța”. Pentru fetele din sat fotbalul e un sport inedit și interesant, în general, eu sunt pentru un mod de viață sănătos.

– Știu că ați adus în Moldova mulți turiști străini, e o pasiune a Dvs. să le arătați locurile frumoase de la noi.

– Da, anii trecuți călătoream mult prin Europa, vizitam muzee, castele, palate, case ale nobililor, vedeam capodopere de arhitectură, dar pentru nimic în lume nu aș renunța la dulceața liniștii de acasă. De la o vreme, tot mai mulți străini – austrieci, nemți, francezi, – ne vin în ospeție, din primăvară până la finele verii avem permanent oaspeți la Ciuciulea, îi ducem prin Molodva să vadă mănăstiri, monumente istorice, peisaje de basm. Sunt încântați și ne spun că ar mai dori să vină.

– Vara aceasta a apărut un album cu fotografii superbe din diferite sate ale Rep. Moldova, din Chișinău, precum și din România. Albumul e intitulat „Moldova. Donaudelta” și, privindu-l, avem senzația că în imagini e o țară de vis.

Albumul a fost realizat de niște prieteni ai mei austrieci și a apărut în Austria, la Insbruk. Am mulți prieteni la Insbruk, și partenerii mei de afaceri vin de acolo. E un album cu poze din cele mai frumoase locuri de la noi, precum Suta de movile, Răutul, Orheiul Vechi, și cu portrete de țărani și oameni harnici. Mă gândesc să-l multiplic pe viitor, pentru a-l oferi tuturor celor interesați de Moldova noastră.

La culesul nucilor în Ciuciulea

– Noi, cei care trăim în RM, avem adesea momente de depresie. Ce ne recomandați ca să depășim această stare?

Întotdeauna, după noapte, vine zi. Sunt convinsă că vor veni și vremuri luminoase pentru Moldova. Important e să nu ne resemnăm, să căutăm soluții, să învățăm repede, din mers tot ce e nou, util și frumos. Așa vom atrage în viața noastră oameni frumoși și cultivați, așa vom reuși.

– Vă mulțumesc și o vară strălucitoare în continuare.

Interviu de Irina Nechit