Pentru că i-au bătut pe „Vecini”, „Moldovenii” vor petrece câteva zile în libertate

TVC DUPĂ GRATII // „Vom face o cană mare de ceai şi vom sărbători ziua constituţiei”

„Uno Tuto Muto!”, spune un deţinut din echipa „Moldovenii” deghizat în hoţ şi, în câteva clipe, se trezeşte în faţa lui Ştefan cel Mare. „Pentru că a furat, poruncesc să-i tăiaţi capul!”, dispune „domnul”. Aceleaşi cuvinte magice îl întorc pe deţinut în prezent. „Unde-i poliţistul să mă aresteze?! Conform constituţiei, nimeni nu-mi va tăia mâinile sau, mai ales, capul”, spune hoţul. De ziua Constituţiei R. Moldova, deţinuţii din penitenciarele nr. 4 şi nr. 15 din or. Cricova şi-au manifestat talentele actoriceşti în cadrul unui concurs de umor.  Cuvântul „Libertate”, condiţie atât de mult râvnită de deţinuţi şi unul din drepturile fundamentale ale omului, nu a fost pomenit în niciuna din probe.

Svetlana PANŢA

„Şi acum este invitată echipa din Penitenciarul nr. 4, «Moldovenii»!” Pe ritmurile cântecului pinguinilor, deţinuţii îmbrăcaţi în haine tradiţionale, sărind sincronizat, îşi fac apariţia în faţa spectatorilor, o bună parte dintre care sunt reprezentanţii DIP. „Ne făceam grijă ca deţinuţii să nu scape vreo glumă nepotrivită. Dar am rămas plăcut surprinşi. Totul a fost foarte bine”, spune Eduard Timofei, şeful Penitenciarului nr. 4.

Deţinuţii din ambele penitenciare au fost supuşi la trei probe şi, într-un final, „Moldovenii” au bătut echipa adversară „Vecinii” cu scorul 72:63. „Vecinii erau mult mai slabi. Am ştiut că vom câştiga”, spune plin de sine Vitalie, căpitanul echipei „Moldovenii”, care are mai mult de 12 ani de când nu a mai fost în libertate. Căpitanul echipei „Vecinii”, Roman, pare a fi supărat nu doar pe rezultatele concursului. „Noi am vrut să participăm la un joc intelectual, de gen brain ring, dar cu două zile în urmă am fost anunţaţi că va fi TVC. Nu am avut timp să ne pregătim, dar oricum suntem mulţumiţi ”, spune dezamăgit Roman. Vitalie însă susţine că, pentru pregătiri, echipa lor a avut la dispoziţie două săptămâni.

Concediu la libertate pentru deţinuţi

Participanţii la TVC susţin că cel mai dificil le-a fost să selecteze deţinuţii care îşi vor etala talentele în faţa angajaţilor penitenciarului şi a membrilor juriului. „Am scris pe nişte foiţe numele noastre şi am tras la sorţ. Au vrut să participe mai mulţi, dar nu au avut noroc. Sper că se vor organiza şi alte concursuri”, îşi doreşte Roman.

Echipa câştigătoare spune că va sărbători triumful ca de obicei, aşa cum sărbătoresc persoanele private de libertate. „Vom pune pe masă o cană mare cu ceai şi vom aprinde câte o ţigară”, glumesc „Moldovenii”. Ei încă nu ştiu ce surpriză le pregăteşte administraţia penitenciarului: „Vom analiza fiecare dosar în parte şi, dacă e posibil, le vom acorda întrevederi cu rudele sau chiar concedii de două-trei zile”, promite Eduard Timofei.

„Picioarele noi le unim şi constituţia o primim”

Un puşcăriaş deghizat în preşedinte de colhoz încearcă să le explice deţinuţilor ce este o constituţie. „Azi, 29 iulie 1994, noi ne-am adunat pentru a discuta o întrebare foarte importantă. Ce facem cu colhozul nostru. Suntem în perioada de tranziţie. Cu un picior în comunism şi cu altul în democraţie.” „Dle predsdatel, da’ mult o să umblăm noi aşa crăcănaţi”, îndrăzneşte să întrebe un deţinut cu căciulă pe cap şi hârleţ în mână. „Picioarele noi le unim şi constituţia o primim. Şi de aceea, oameni buni, azi e zi de sărbătoare. R. Moldova are de azi Constituţie!”, răspunde preşedintele.

După ce au fost anunţate rezultatele, am întrebat participanţii ce ar modifica în constituţie. „Să fie eliberaţi deţinuţii care stau pe nedrept după gratii”, a fost răspunsul unanim al condamnaţilor, iar legea supremă pentru deţinuţi rămâne a fi Codul Penal.

 

„Dle predsedatel (preşedinte de colhoz), da’ mult o să umblăm noi aşa crăcănaţi?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balada hoţului: „Pe un picior de plai/Pe o gură de rai/ Un hoţ fugea/ Şi un poliţist îl urmărea/Poliţistul gâfâia şi pe hoţ nu-l mai prindea”. În realitate, Vitalie a căzut pe mâna poliţiştilor şi a fost condamnat la ani grei de puşcărie. Are deja 12 ani petrecuţi după gratii, unde a deprins meseria de frizer. „Îi tund pe toţi deţinuţii care mă roagă să o fac”, spune Vitalie, căpitanul echipei „Moldovenii”.

The following two tabs change content below.