Pentru al cui gunoi au fost alocaţi peste opt milioane de lei?

 

Paznicul de la gunoiştea din Teleneşti: „Curăţenia e mama sănătăţii”

Deşi le-au fost instalate containere pentru deşeuri, nu toţi vor să achite opt lei lunar pentru serviciul de salubrizare, preferând să polueze mediul în care locuiesc

Cum să-i înveți pe oameni să arunce gunoiul în tomberon? De mai bine de un an, primarii din șapte localități din raioanele Telenești și Sângerei caută răspuns la această întrebare. Deși le-au fost instalate containere europene de colectare a deșeurilor, o bună parte din locuitori preferă să arunce gunoiul în râpă, la marginea pădurii, formând gunoişti improvizate.

Primarul de Ineşti, Ludmila Manoli: „Foarte puţini săteni achită taxa de opt lei pe lună pentru serviciile de salubrizare, majoritatea transportă gunoiul cu tractorul sau căruţa la gunoiştea de la marginea satului. Eu i-am preîntâmpinat că, în scurt timp, o vom închide”

Peste opt milioane de lei au fost alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru implementarea proiectului „Managementul deșeurilor menajere în localitățile din raionul Telenești și Sângerei”. Astfel, cel puţin pe hârtie, în şase localităţi din raionul Teleneşti (or. Teleneşti şi s. Ineşti, Băneşti, Budăi, Ciulucani, Verejeni) şi în Prepeliţa, Sângerei, au fost amenajate platforme pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Pe de altă parte, o bună parte din locuitori, în special cei de la sate, refuză în ruptul capului să achite serviciul de salubrizare, invocând diverse motive, unele de-a binelea ieşite din comun.

Big Brother de Teleneşti

Primarul de Telenești, Vadim Lelic, se pare că a găsit ac de cojoc și pentru această categorie de persoane. „Când vin la primărie după vreun certificat, le spun că nu-l vom da, dacă ei nu vor încheia contractul pentru a beneficia de colectarea deșeurilor”, spune primarul. Mai mult, potrivit acestuia, în viitorul apropiat, în orașul Telenești vor fi instalate camere de supraveghere și vai de capul celor care vor fi prinși cu gunoiul în sac aruncat în tomberon, fără să achite taxa.

Mergem la poligonul de colectare a deșeurilor din Telenești, unde o autospecială achiziționată în cadrul proiectului transportă zilnic zeci de tone de gunoi. Aici îi găsim pe paznicii Andrei şi Vasile Ţurea. Pe lângă faptul că supraveghează teritoriul imens de deșeuri, bărbații triază gunoiul pe mai multe categorii, plastic, sticle, hârtii, fiare, ceea ce ar trebui să facă de fapt locuitorii. Fiecare tomberon are un panou pe care este scris unde și ce trebuie să pui.

Business profitabil

Paznicii spun că nu au un adaus la salariul lor de doar 1200 de lei pentru lucrul „oleacă neplăcut”, iar directorul ÎM „Serviciul de Salubrizare Teleneşti”, Veaceslav Corman, susţine că „străjerii” gunoiştii oricum nu au o ocupaţie şi de ce n-ar face şi asta. În acelaşi timp, aflăm că serviciul de salubrizare este o afacere profitabilă, astfel, potrivit lui Corman, întreprinderea are un profit lunar de câteva zeci de mii de lei.

Lucruri selectate printre gunoaie, păzite de un căţeluş fricos

„Ce e rușinos în profesia noastră? E oleacă neplăcut, dar curățenia e mama sănătății”, ne spune Vasile, unul dintre paznicii care ne arată cu un cârlig asemănător celui din filmele de groază cu Freddy Krueger cum alege gunoiul. Alt paznic este din satul Bănești, una din localitățile în care ar trebui să fie instalate tomberoane. „La noi, nu sunt, ducem gunoiul la marginea satului”, recunoaşte Andrei Ţurea.

Nu am reuşit să dăm de primarul de Băneşti, însă secretara de la primărie ne spune că autorităţile locale au refuzat să instaleze containerele, deoarece s-au ghidat de experienţa altor sate. „Au fost amenajate platformele, dar containerele nu le punem, deoarece am auzit că în alte sate lângă acestea s-au format adevărate gunoişti”, a menţionat secretara primăriei, Ina Zalucianu.

Primarul de Teleneşti, Vadim Lelic, celui căruia îi aparţine iniţiativa şi care în 2010 a câştigat proiectul pentru care au fost alocaţi peste opt milioane de lei, s-a grăbit să ne informeze că în satul Băneşti vor fi aduse pubele pentru fiecare gospodărie, iar cele 20 de containere care ar trebui să-şi găsească locul pe platformele deja amenajate vor fi distribuite în alte localităţi.

Explicaţii inexplicabile

În satul Ineşti au fost amenajate platformele pentru containerele de gunoi. Chiar lângă primărie, observăm unul umplut peste margini. Aşteaptă să fie luat de autospeciala care vine în sat cel puţin de două ori pe săptămână.

Cu gențile pline, abia de le mai pot duce, merg la vale două bătrâne. Și dacă una spune că plătește opt lei pe lună și aruncă gunoiul în tomberonul recent instalat la câțiva metri de poarta ei, alta recunoaște că nu achită această taxă, nu din motiv că nu și-ar dori, dar pentru că îi este limitat accesul la locul unde a fost amenajată platforma pentru containere.

Mătuşa Iulia Dochiţan spune că este nevoită să apeleze la serviciile costisitoare, de peste 200 de lei, ale unui tractorist care vine o dată în două luni să-i ia gunoiul de la poartă. Bătrânele au confirmat că tomberoanele sunt adesea umplute în câteva clipe de nişte indivizi care vin de la distanţă şi aruncă saci cu gunoi.

Tomberonul din preajma primăriei din satul Ineşti

Primarul de Ineşti, Ludmila Manoli, atenționează că au fost deja amendați cu câte 400 de lei patru săteni care aveau gunoi în jurul casei. Cu toate acestea, la doar câțiva metri de primărie, într-o curte, îl găsim fumând pe Mihail Mahnea, tată a doi copii. Bărbatul se pare că este unicul om de pe glob care nu face gunoi, cel puțin din spusele lui. „De ce să plătesc opt lei, dacă familia mea formată din trei oameni nu face gunoi. Tot ce rămâne ard, iar rămășițele de la bucătărie le dau la păsări”, spune mândru Vasile.

Potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Tudor Meșina, responsabili de monitorizarea realizării proiectelor finanţate din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională sunt autorii acestora, adică autoritățile publice locale. Din cele văzute însă, se pare că primarii mai au mult de lucru până îi vor convinge pe locuitori să arunce gunoiul în tomberoane.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.