Pensionarii vor beneficia de compensaţii sociale

GUVERN // Filat ameninţă cu demisia dacă Parlamentul nu va susţine Proiectul de modificare a Legii Bugetului pentru 2010 prezentat de Guvern

Guvernul a alocat, suplimentar, peste 300 de milioane de lei pentru compensaţii sociale pentru perioada rece a anului 2010, construcţia caselor pentru sinistraţi, învăţământ şi subvenţii pentru agricultură. Proiectul de modificare a Legii Bugetului pentru 2010, aprobat ieri de Executiv, nu va fi prezentat spre aprobare în Parlament, deoarece „Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Legislativului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege”, a declarat premierul Vlad Filat.

„O pătrime din deputaţi pot să depună o moţiune de cenzură pe adresa Guvernului, iar dacă e respinsă de majoritatea deputaţilor, atunci proiectul se consideră adoptat. În caz contrar, sunt gata să-mi prezint demisia”, a precizat prim-ministrul Vlad Filat. Potrivit premierului, „unii fac unele iniţiative în preajma campaniei electorale”, dar Guvernul adoptă hotărâri bazate pe calcule concrete şi acoperite din punct de vedere financiar.

„Având în vedere situaţia în care ne aflam, dar mai cu seama având în faţă doar o şedinţă a Parlamentului, rog să susţineţi acest proiect, ca să oferim posibilitatea într-un termen restrâns să fie aplicat”, le-a transmis Filat miniştrilor. Proiectul a fost supus votului. „Pentru” au votat toţi membrii Cabinetului.

Pensionarii vor primi un ajutor de 130 de lei

Prin modificările făcute, Guvernul a repartizat 112,8 milioane de lei pentru compensaţiile sociale în perioada rece a anului, începând cu luna octombrie curent. Pensionarii, fără limită de vârstă, cu venituri mai mici de 900 de lei vor primi un ajutor de 130 de lei. Anterior, de ajutor de la stat beneficiau doar pensionarii în vârstă de până la 65 de ani şi cu pensii mai mici de 700 de lei. „83 la sută dintre toţi pensionarii vor primi compensaţia de 130 de lei. Este vorba de 521 de mii de pensionari, 30 de mii de familii vulnerabile şi 60 de familii de bugetari”, a menţionat premierul.

Suplimentar, Executivul a repartizat 36 de milioane de lei pentru întreţinerea căminelor, iar 100 de milioane de lei vor fi alocate pentru subvenţionarea producătorilor agricoli. De asemenea, 138,5 milioane de lei vor fi alocaţi pentru construcţia caselor sinistraţilor, iar 4 milioane pentru construcţia unor locuinţe sociale.

Potrivit articolului 106 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în fata Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea depusă în termen de 72 de ore este votata de Parlament. Dacă Guvernul nu este demis, proiectul de lege se considera adoptat.

Vitalie HADEI