Pensionari discriminați

Uniunea pensionarilor din Republica Moldova respinge versiunea ministerului de resort, revendicând de la guvern o majorare reală

Pensiile celor pensionați până în 1999 îi îngrijorează pe 193.000 de oameni. Aceștia se consideră discriminați în raport cu cei care au ieșit la pensie mai târziu și solicită o majorare reală. Reprezentantul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-a declarat că pensiile acestei categorii de persoane au fost recalculate de mai multe ori în funcție de modificările legislației din domeniu. Uniunea pensionarilor din Republica Moldova respinge versiunea ministerului de resort, invocând faptul că acestor persoane le-au fost scoase toate indemnizațiile. 

După ce a fost anunțată cu aplomb pretinsa reformă a pensiilor, JURNAL de Chișinău a primit mai multe scrisori de la cititori care semnalează valoarea mizeră pensiilor lor, revendicând de la guvern o majorare reală.

În decembrie 2017, de exemplu, un grup de profesori pensionați din Dominteni, raionul Drochia, s-a plâns pe faptul că, după 52 de ani de muncă, își duc zilele cu o pensie mizeră: „Sunt pensionară, am lucrat în școală 52 de ani ca profesoară de limba franceză. Am ieșit la pensie în 1996, cu 104 lei. După asta, am lucrat alți 15 ani, perioadă în care mi-au fost scoase din salariu toate reținerile prevăzute de lege. Cu toate acestea, pensia pentru acești ani nu a fost recalculată. De ce? Pentru că așa au fost legile atunci? Dar când au fost legile în folosul oamenilor simpli, oamenilor care au lucrat? Acum a fost majorată pensia pentru o categorie de profesori, angajați care au ieșit cu o pensie mai mare decât cea pe care o avem noi acum după ce a fost mărită în fiecare an, la 1 aprilie, cu câțiva leuți”, se menționează în scrisoarea primită la redacție.

JURNAL de Chișinău a trimis această scrisoare Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Guvernului, Parlamentului, însă nimeni nu a reacționat. Acum două săptămâni, un alt pensionar, Leonid Rotaru, din municipiul Bălți, ne-a rugat să aflăm de ce persoanele care au ieșit la pensie până în 1999 nu au avut parte de nicio majorare și nici nu au fost incluse în noua reformă a pensiilor. „De ce noi, cei care am ieșit la pensie în 1999, am fost uitați de Guvern? De ce pensia noastră a rămas aceeași, noi nu mai avem dreptul la viață?”, se întreabă ei.

Răspunsul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecței Sociale

Solicitată de către JURNAL de Chișinău, Nelea Rusu, secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a subliniat că, „în perioada 2001–2002, au fost recalculate și aduse în conformitate cu normele Legii privind pensiile de asigurările sociale de stat nr. 156 din 14 octombrie 1998 toate pensiile stabilite până la această dată, în vigoare la acel moment”, a precizat ea.

„Ulterior, în urma modificărilor din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat, începând cu 1 noiembrie 2004, au fost recalculate toate pensiile stabilite până în 1999. Prin urmare, venitul utilizat la calcularea pensiei stabilite până la 1 ianuarie este deja actualizat în formulă prin intermediul coeficientului individual al pensionarului și salariul mediu lunar pe ţară în momentul pensionării”, a indicat secretarul.

„În același timp, în cazul celor pensionați începând cu 1 ianuarie 1999 a fost utilizată formula de pensionar care cumula activitatea pensionarului în perioada de până la 1 ianuarie 1999, perioada în care nu se efectua evidența individuală a contribuțiilor și activitatea lui după 1 ianuarie 1999, când cuantumul pensiei era dependent de mărimea contribuțiilor plătite.”

„Astfel, partea pensiei după 1999 se calcula în baza mediei venitului asigurat real fără actualizare, a evoluţiei salariilor/preţurilor în această perioadă. În consecință, a fost introdus mecanismul de valorizare a pensiilor, la calcularea cărora a fost utilizat venitul asigurat după 1 ianuarie 1999”, se menționează în răspunsul secretarului de stat.

Pensionarii ce o reformă reală

Președintele Uniunii Pensionarilor din R. Moldova, Victor Leancă, ne-a declarat că a făcut nenumărate demersuri celor de la guvernare în cazul reformei pensiilor. De asemenea, el ne-a comunicat că luni, 5 februarie, va avea o nouă întâlnire cu ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, pentru a discuta despre sutele de mii de pensionari care trăiesc la limita existenței.

„Peste 193.000 de pensionari sunt în situația despre care vorbiți Dvs., cei care s-au pensionat până în 1999. Ce facem cu acești 193.000 de oameni pensionați până în 2000 și cu ceilalți peste 523.000 din republică, ce trăiesc sub nivelul coșului minim de consum? Ne-am adresat de multe ori executivului și am primit răspunsuri seci, precum că aceștia ar beneficiat de o majorare de 37%. Dar acestor persoane le-au fost scoase toate indemnizațiile. Avem pensionari din 2001 care spun că le-a fost mărită pensia cu 83 de bănuți”, ne-a declarat Victor Leancă.

Leancă revendică faptul ca toate pensiile să fie majorate până la nivelul coșului de consum. Cele de peste 1.500 de lei să fie majorate cu 40%, cele cu valoarea de 3.000–5.000 de lei cu 10 % și cele de la 5.000 de lei în sus cu 10%. „Astfel ca oamenii să fie mulțumiți”, și-a dat el cu părerea.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)