Pensionari de lux și robii lor

Lunar, pentru pensionarul care ridică o pensie de peste 224.000 de lei, contribuie circa 145 de angajaţi cu salariu mediu pe economie

La sfârșitul anului 2018, la Compania Națională de Asigurări Sociale (CNAS) au fost înregistrați 718.000 de pensionari, dintre aceștia peste 600.000 primesc o pensie mai mică de 2000 de lei. Iar 118.000 de pensionari au parte de pensii mai mari, printre care foştii deputații, angajați din aviația civilă, procurori care ridică pensii de peste 7000 de lei, iar unii judecători au pensii de peste 17.000 de lei. În RM există și pensionari milionari care ridică lunar pensii de peste 100.000 de lei și un pensionar care primește lunar 224.197 de lei, anual acesta are peste 2.690.000 de lei.

Săptămâna trecută, deputatul Blocului ACUM, Iurie Reniță, într-o postare pe rețelele sociale a publicat datele de la Compania Națională de Asigurări Sociale despre pensionarii cu cele mai mari pensii din RM. Astfel, 353 de persoane primesc lunar pensii mai mari de 20.000 lei până la peste 224.000 de lei.

„Cea mai mare pensie lunară din Republica Moldova este de 224197,15 (două sute douăzeci și patru de mii 197 de lei și 15 bani)!. Această pensie aparține unui asigurat care a activat în domeniul financiar-bancar. Este incredibil cum în cea mai săracă țară din Europa este posibil să primești o pensie uriașă pentru realitățile noastre”, se arată în postarea lui Reniță.

Pensionarul despre care vorbește Reniță ridică anual de la stat o pensie de 2.690.364 de lei. Alți patru pensionari primesc lunar o pensie pentru limita de vârstă de peste 100.000 de lei. Anual, o singură persoană care are o asemenea pensie ridică 1.200.000 de lei. Doi pensionari ridică lunar între 60.000 – 70.000 de lei. 31 de pensionari primesc lunar pensii cuprinse între 40.000 şi 50.000 de lei, alți 19 ridică pensii cuprinse între 30.000 şi 40.000, dintre aceștia 11 sunt judecători. 297 de pensionari primesc lunar sume între 20.000 şi 30.000 de lei, dintre aceștia 141 de judecători și 87 de procurori.

Peste 400 de angajaţi contribuie lunar la fondul social pentru șase pensionari milionari

Directorul de programe de la Expert-Grup, Sergiu Gaibu, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că pentru achitarea lunară a pensiei de peste 224.000 de lei trebuie să muncească circa 145 de contribuabili.

„Salariul mediu lunar (brut) pe anul trecut a fost de 6 446,4 lei pe lună. Contribuția lunară este de 18% – fondul social achitat de angajator și 6% – fondul de pensie achitat de angajat, în total 24%. Dintr-un salariu mediu lunar sunt acumulate contribuții obligatorii în valoare de 1547,14 lei. Contribuțiile a circa 145 de salariați cu salariu mediu pe economie contribuie la finanțarea pensiei respective”, explică Gaibu.

În lista prezentată de către Reniță sunt și alți cinci pensionari care primesc lunar de la 90.000 de lei și peste 100.000 lei, deci alți peste 300 de contribuabili muncesc ca să le asigure pensia acestora.

Expertul se întreabă dacă această pensie a fost obținută în condițiile în care contribuțiile au fost standard, pensia este încasată după vârsta de pensionare și în condiții generale? Am solicitat Companiei Naționale de Asigurări Sociale să ne explice acest lucru, însă până la închiderea ediției ni s-a invocat că răspunsul nu a fost semnat de către director și nu poate fi publicat.

Inechitate strigătoare la cer în sistemul de pensii

Sergiu Gaibu menționează că în R. Moldova cea mai gravă problemă este inechitatea în sistemul de pensii. Contribuțiile unui angajat din organele de forță sunt efectuate în mod standard pe o perioadă de 25 de ani, dar la pensie ies la 45 de ani și respectiv primesc pensie o perioadă mult mai lungă față de un profesor care iese la pensie la 65 de ani. În același timp primesc 70% din salariul lor mediu, și nu 40% ca muritorii de rând.

„După estimări, pensia cumulativă a unui polițist primită din buget este cel puțin de 20-25 de ori mai mare față de un profesor. Întrebarea este: contribuie polițistul de 20-25 de ori mai mult? Sau statul suplinește din resursele proprii această povară sporită de 20-25 de ori? Nu. O plătim noi toți ceilalți și nu este corect ca această povară să se așeze exclusiv pe umerii forței de muncă și fondului social”, punctează expertul.

Oficial, în R. Moldova au mai rămas circa 2,6 milioane de cetățeni, dintre aceștia circa 676.000 sunt copii cu vârsta de până la 18 ani, peste 718.000 sunt pensionari și peste 60.000 de studenți. Biroul Național de Statistică ne arată că în 2018 au fost înregistrați peste 38.000 de șomeri, cărora statul le asigură existența. Din cele 2,6 milioane doar un milion și ceva contribuie la vistieria statului.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu