Pensionara cu salariul de prim-ministru

Fiva Rudeanu, cea mai fericită de legea privind majorarea salariilor demnitarilor de stat

„Sunt foarte mulţumită! Domnul să-l binecuvânteze pe Vlad Filat şi să-l aibă în paza sa! Nici nu am ştiut de aşa o lege”, ne-a spus Fiva Rudeanu, pensionara care are în grija sa şase nepoţi. Începând cu iunie 2010, Fiva Rudeanu ridică la Bălţi, de pe cardul său bancar, salariul premierului Vlad Filat în valoare de 8800 de lei, pe care acesta i l-a donat. Mare i-a fost mirarea când i-am spus femeii că, începând cu iunie 2012, ea s-ar putea să ridice lunar deja 13000 de lei, până la expirarea mandatului actual al prim-ministrului Vlad Filat.    

Vadim VASILIU

„Dacă s-ar mări, aş fi cu mult mai mulţumită! Mă rog lui Dumnezeu ca să-l binecuvânteze cu finanţe, ca să ne dea şi nouă, la cei care n-au. Are o inimă bună, iaca eu aud că mai dă el şi la alţii, nu numai nouă! Foarte bună lege!”, ne-a spus pensionara Rudeanu din or. Sângerei.

 

Potrivit unui proiect de lege aprobat de guvern pe 11 aprilie, cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, demnitarii de stat vor avea, începând cu 1 iunie, dacă legea va fi votată în parlament, salarii majorate cu până la 60 la sută. Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a remarcat că proiectul de lege costă circa 56 de milioane de lei. În aceeaşi zi, Biroul Naţional de Statistică a prezentat un raport în care se arată că salariul mediu în sectorul bugetar este de 3028 de lei. Totodată salariul minim în sectorul real al economiei este de 1100 de lei. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2011, coşul minim de consum a constituit 1386 lei, iar anul acesta el a ajuns la 1502,8 lei.

 

Salariul lui Plahotniuc, pentru tripleţii Surugiu

O altă familie care ar putea beneficia de pe urma adoptării acestei legi este familia Surugiu din or. Glodeni care primeşte de la prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, salariul de deputat. Astfel, Familia Surugiu ar putea primi, începând cu iunie curent, în loc de 8000 de lei, 12000 de lei. Pe 29 ianuarie 2011, Tatiana Surugiu a născut prematur cinci gemeni, naşterea cvintupleţilor fiind o premieră pentru Republica Moldova. Fiind născuţi la şase luni de sarcină, perioada de recuperare a copiilor a fost dificilă şi, din nefericire, din cei cinci copii doi nu au supravieţuit. Ulterior, Vlad Plahotniuc a devenit naş de botez al tripleţilor Marius, Anastasia şi Alexandrina.

Preşedintele Timofti, cu cel mai mare salariu

Cel mai bine plătit demnitar din stat, începând cu 1 iunie, ar putea fi preşedintele Nicolae Timofti. Acesta va ridica lunar salariul de 15 mii de lei, ceea ce e cu 56 la sută mai mult decât salariul actual, care constituie 9600 de lei. Dacă Nicolae Timofti nu ar fi fost invitat de AIE la şefia preşedinţiei, acesta ar fi ridicat de la 1 iunie salariul de 13 mii de lei, aflându-se în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Şi preşedintele Parlamentului, ca şi prim-ministrul Republicii Moldova, va avea 13 mii de lei lunar, în loc de 8800 de lei, cât primesc acum, ceea ce înseamnă o majorare cu 47 %. Totuşi, directorii de agenţii şi întreprinderi de stat au cele mai mare salarii din sfera bugetară. De exemplu,  directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, are un salariu de 19.700 de lei, iar directorul Î.S. „Moldtelecom” are un salariu ce depăşeşte lunar suma de 50 de mii de lei.

Salariile Legislativului

Prim-viceprim-ministrul Republicii Moldova va ridica, după adoptarea legii, un salariu de 12000 de lei în loc de 8400, iar viceprim-miniştrii care sunt plătiţi acum cu 8000 de lei vor fi remuneraţi cu 11600 de lei, iar un simplu ministru va avea 10500 de lei.

Un deputat în Parlament va ridica un salariu de 10500 de lei, tot atât va primi şi primarul municipiului Chişinău. Atât parlamentarii, cât şi primarul Chişinăului au în prezent un salariu de 7100 de lei lunar. Primarii municipiilor Bălţi, Bender şi Tiraspol vor ridica salarii de 8000 de lei.

Salariul minim în sectorul real – 1100 lei

Conform unui raport al Biroului Naţional de Statistică prezentat pe 11 aprilie curent, câştigul salarial mediu în sfera bugetară în luna februarie curent a fost de 3028 de lei, cu 16,6 % mai mult decât în februarie 2011.

Cuantumul minim garantat al salariului constituie pe moment 1100 de lei sau 6,51 lei pe oră, şi este constituit din anul 2010. „Ministerul Muncii a pregătit un proiect de lege care prevede majorarea acestei sume, în funcţie de creşterea inflaţiei şi creşterea productivităţii în anul 2011. Această mărire se va adopta prin hotărâre de guvern. Proiectul este deja înaintat”, ne-a explicat Gheorghe Sârcu, şeful Direcţiei politici salariale a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)