Pensii valorizate pentru parlamentari, procurori şi judecători, nu și pentru pensionarii de rând

 

După anunțul premierului Pavel Filip despre majorarea pensiilor din 11 octombrie pentru persoanele care s-au pensionat în perioada 2009-2011, tot mai mulți cititori ai ziarului nostru ne telefonează și se plâng că nu li s-a majorat pensia cu nici un leu, alții se bucură de 8 lei, iar unii de un adaos de 1000 de lei. În schimb din 2018 judecătorii vor primi pensii de peste 17.000 de lei, iar pensionarii de rând – 1500 de lei.

Carolina Chirilescu

De la 1 noiembrie, de când cei peste 65.000 de pensionari care după promisiunile guvernului trebuia să primească pensii mai mari cu 17%, mai mulți pensionari au sunat la redacție pentru a se plânge că au fost mințiți, iar pensiile lor nu au crescut în unele cazuri măcar cu un leu. Unul dintre aceștia este Tudor Asandei din Edineț, care se indignează că nu a primit în plus nici un leu. „Cei de la guvern sunt niște mincinoși, așa să scrieți, numai minciuni spun la televizor”, spune supărat bărbatul. Tatiana Golea din Cahul ne întreabă în ce a constat reforma pensiilor, dacă cei care au avut salarii mici au acum pensii la fel de mici, iar cei cu salarii grase au și pensii grase.

„Pentru oamenii de la sate nu s-au mărit deloc pensiile. Am fost și la poștă, și la Casa teritorială Cahul și mi-au spus că celor care au cotă de pământ și care au avut salarii mici nu li s-au majorat pensiile. Mi s-au adăugat 8 lei, bani din care îmi pot procura două pâini pe lună. Cică 65 de mii de persoane vor beneficia de majorare, din această listă cei de la sate nici câte 50 de lei nu au primit în plus. Care sunt rezultatele acestei reforme, sărăcirea celor de la sate și îmbogățirea celor de la guvernare?”, se întreabă femeia.

„Oamenii ne amenință, dar nu noi facem legile, noi le respectăm”

Pentru a înțelege mai bine reforma pensiilor și indexarea acestora după noua formulă propusă de guvernare, am solicitat mai multe opinii de la șefii unor case teritoriale de asigurări sociale. Aceștia ne-au comunicat că oameni nu au înțeles corect noua reformă a pensiilor și îi vizitează zilnic, se plâng, unii îi amenință cu răfuiala fizică, funcţionarii trebuind să le explice de ce nu li s-a majorat pensia sau de ce au parte de o majorare considerabilă. „Oamenii nu au înțeles corect această valorizare. Și la Ialoveni vin și întreabă de ce nu li s-a majorat pensia, noi le explicăm că guvernul a stabilit pentru fiecare an din perioada 1999-2009 un anumit coeficient. Dacă în anii aceștia salariatul a avut, de exemplu, un salariu de 50 de lei, atunci nici valorizarea nu s-a aplicat. Însă din aprilie 2018 și această categorie de pensionari va avea parte de indexare a pensiilor, procentul nu este cunoscut deocamdată, dar pensiile se vor majora”, ne explică Ludmila Mereacre, șefă a CNAS Ialoveni.

În 2018, femeile vor ieși la pensie la 58 de ani, iar bărbații – la 62 de ani și 8 luni. Din 2020, femeile se vor pensiona la 59 de ani, iar bărbații – la 63 de ani. Conform statisticii, durata medie a vieţii în Republica Moldova în anul 2016 a constituit 72,2 ani, inclusiv la bărbaţi – 68,1 şi la femei – 76,1 ani.

Victor Bodeanu, șef al CNAS Căușeni, ne spune că și la ei vin pensionari cu plângeri, unii cu amenințări, însă aceștia trebuie să înțeleagă corect că s-a valorizat salariul pentru perioada 2009-2011, nu pensia. „De exemplu, în 2010 o persoană a fost salarizată, acel salariu s-a inclus într-o formulă și acel salariu a fost valorizat. Celor care au avut salarii mari li s-au majorat pensiile și cu câte 1000 de lei, celor care nu au avut salariu nu li s-a majorat nici cu 1 leu. Vin oamenii, ne sună, ne amenință, dar nu noi facem legile, noi le respectăm. Avem și cazuri când suntem sunați și întrebați dacă nu am greșit ceva, deoarece au parte de majorări considerabile”, menționează Bodeanu.

Pensionarii de rând vor primi 1500 de lei, judecătorii – 17.000 de lei!

În această perioadă, la ordinul guvernării, deputații şi miniștrii merg „în teren”. Cetățenii spun că îi întreabă despre reforma pensiilor, una din cele mai dureroase probleme pentru săteni, însă nu primesc răspunsurile dorite. Aceștia îi acuză pe cei de la guvernare că mint poporul, care speră ca cei câțiva amărâți de lei adăugați la pensia și așa mizeră îi vor scăpa pentru două, trei zile de foame. Am încercat să aflăm opinia guvernului despre situația creată după această „valorizare a pensiilor” pentru anii 2009-2011, însă reprezentanții Serviciului comunicare și relații cu publicul ne-au comunicat că solicitarea e de competența Ministerului Sănătății și Protecției Sociale, iar cei de la acest minister ne-au redirecționat la Compania Națională de Asigurări Sociale.

Cei de la CNAS ne-au explicat: „Pensia a fost valorizată, însă depinde de ce salariu a avut fiecare pensionar; dacă a fost mic, și valorizarea e nesemnificativă”, ne explică Valentina Fedosenco, şefa Direcţiei comunicare şi mass-media, CNAS. De la 1 iulie 2017, a început majorarea vârstei de pensionare. Între timp, marți, 21 noiembrie, Guvernul a adoptat proiectul Legii bugetului pentru anul 2018. Astfel, dacă un pensionar de rând va primi anul viitor, în medie, o pensie în valoare 1.525 de lei, membrii Guvernului vor avea pensii mai mari de 9.000 de lei, deputaţii vor încasa lunar mai mult de 7.000 de lei, foștii procurori se vor bucura de o pensie de 6.000 de lei, în timp ce judecătorii vor beneficia de peste 17.000 de lei, aceasta fiind cea mai mare pensie.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)