Pensia pentru accident de muncă a Valentinei Stratan depăşeşte de mai bine de patru ori cea mai mare pensie a beneficiarilor din aceeaşi categorie

Foto: Nadejda Roşcovanu

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), în RM sunt 2269 de persoane care primesc pensii în urma accidentelor la locul de muncă. Valoarea maximă a pensiei constituie aproximativ 1500 de lei. Deputata Valentina Stratan care în 2007 a suferit un grav accident de muncă s-a ales cu o pensie lunară de peste 7000 de lei. Deputata spune că odată cu modificările noii legi privind reformarea sistemului de pensii, care anulează condițiile speciale de stabilire a pensiilor pentru unele categorii de cetățeni precum deputații, funcționarii publici ș. a., ar fi dorit ca pensia să-i fi fost micșorată, „dar n-a fost posibil”, afirmă aceasta.

Carolina Chirilescu

Conform datelor oferite ziarului nostru de către CNAS, cei mai mulți beneficiari de pensie în urma accidentelor de muncă locuiesc în capitală – 397 de persoane, iar cei mai puțini – 13 la număr, sunt din raionul Rezina. Conform statisticilor, pensionarii din Chișinău ridică cea mai mare pensie, în valoare de 1467 de lei, iar cea mai mică este de 951 de lei, de care beneficiază cetățenii din Dubăsari. Dreptul la pensie de dizabilitate îl au persoanele asigurate cărora, în urma expertizării de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă sau structurile sale teritoriale, li s-a stabilit dizabilitate din cauza unei afecţiuni generale, unui accident de muncă, unei boli profesionale.

În 2015, Valentina Stratan a ridicat o pensie de 87 mii de lei

În 2007, Valentina Stratan a fost implicată într-un accident rutier, în timp ce mergea la o întâlnire în Ialoveni, iar de vină a fost șoferul care conducea mașina Parlamentului. După acest accident i-a fost stabilit gradul doi de invaliditate și o pensie care depășește de câteva ori valoarea maximă a pensiilor pe care le primesc ceilalți beneficiari din această categorie. Potrivit declarațiilor sale de avere, începând cu anul 2012, democrata a beneficiat de o pensie de invaliditate anuală de peste 77 500 de lei. În 2015, suma a crescut, Stratan încasând de la CNAS peste 87 mii de lei. Pe lângă pensie, Valentina Stratan a declarat venituri de peste 154 mii de lei din salariul de parlamentar, peste 38 mii de lei, din salariul prin cumul primit de la Institutul Oncologic, peste 11 mii lei, indemnizație de la Parlament și peste 33 mii lei pentru Premiul Național pentru Știință oferit de către Guvern. Soțul deputatei a primit peste 123 mii de lei de la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie. Pentru 2016, democrata nu și-a prezentat deocamdată declarațiile pe venit.

Valentina Stratan: „Oare trebuie să vin în fața dvs. să vă arăt toate sechelele?”

Solicitată de JURNAL de Chișinău, deputata Valentina Stratan, care în acest moment se află la un sanatoriu din România, ne-a declarat indignată că pensia sa de invaliditate a fost calculată dintr-un alt salariu și nu se mai poate schimba nimic. „Căutaţi în internet și o să vedeți accidentul rutier în care a fost implicată mașina parlamentului. Am trecut prin șapte intervenții chirurgicale! Sunt cu mâna afectată, nu pot duce o geantă, nu pot scrie, nu pot mânca, nu pot lucra la calculator! Oare trebuie să vin în fața Dvs. să vă arăt toate sechelele și toate urmările acestui accident? În urma accidentului m-au operat, mi-au luat os din șold, am purtat placă cu șuruburi, ce să vă spun! De fiecare dată nu mă duc la mare, dar vin la sanatoriu, pentru că fac tratamente. Ridicați legislația pe care nu am inventat-o eu! Am vrut să schimbăm ceva ca și noi, deputații, să fim asigurați de accidente și să primim o indemnizație cum primește toată lumea, indemnizație unică, dar n-a fost posibil. Pensia mea a fost calculată din alt salariu, acum știți că am anulat toate facilitățile pentru deputați, însă accidentul meu a fost până la scoaterea acestor facilități”, ne-a spus Stratan.

 „Am încercat să obțin o pensie de invaliditate, dar n-am izbutit”

Doamna Nina din Chișinău, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul deoarece își poate pierde locul de muncă, nu va primi o pensie de invaliditate, cu toate că a suferit un accident la locul de muncă. „Lucrez la o firmă privată din capitală în calitate de femeie de serviciu. În 2015, în timp ce spălam scările, am alunecat și am căzut, rostogolindu-mă pe scări. Mi-am fracturat mâna în trei locuri, m-am lovit la cap foarte tare, mi-am rupt vreo patru coaste. Am stat o lună în spital, mâna mi-a fost pusă în șuruburi timp de un an și jumătate, nici acum n-o pot ridica, nu pot ține o cană cu apă, trebuie s-o apuc cu ambele. Cel mai trist este că de la serviciu doar trei luni mi-au plătit concediu medical, mi-au zis că, dacă nu sunt mulțumită, ei găsesc pe altcineva. Am încercat să obțin o pensie de invaliditate, dar n-am izbutit și am renunțat. Muncesc așa în continuare”, conchide dezolată femeia. Astfel de cazuri nu sunt unice în RM, oamenii rămași cu sechele în urma accidentelor aleg să muncească pentru un salariu de 2000-3000 de lei decât să primească o pensie de invaliditate de 1000 de lei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)