„Pensia mea, durerea mea”

Avem un sistem viciat şi discriminatoriu de calculare a pensiilor

Indexarea cu 6,75% şi mărirea pensiilor ai căror beneficiari nu au în cuantum, după indexare, 1300 de lei nu i-a bucurat pe pensionarii din Republica Moldova. Cetăţenii moldoveni consideră această mărire a pensiilor „un banc de care râde toată lumea”. Experţi în economie susţin, pe de o parte, că sporul la pensii este foarte mic şi nu acoperă un coş minim de produse şi servicii, iar pe de altă parte, că „dacă ar apărea rezultate serioase în dezvoltarea economică a ţării, ar exista şi o bază pentru o majorare serioasă a pensiilor”.

Mărimea indexării constituie media creşterii anuale a indicelui preţurilor de consum de 4,6% şi creşterea anuală a salariului mediu pe ţară în anul precedent – de 8,9%.

Conform unui proiect de lege aprobat de deputaţi, toate pensiile vor fi indexate cu 6,75% de la 1 aprilie, iar cele care şi după asta nu vor depăşi suma de 1.300 lei vor fi majorate cu încă 8,25%.

Ajutoare financiare de 50, 60 şi 90 de lei

Deputaţii au susţinut şi creşterea cu 10,4% a pensiilor militarilor şi angajaţilor MAI. De indexare vor beneficia circa 649 909 de pensionari, iar de majorare – aproximativ 88% din totalul beneficiarilor. Se majorează cu 8,25% pensiile stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl și cu 10,4 % pensiile stabilite militarilor şi persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, cuantumul cărora după indexare nu depășește suma de 1300 lei.

De asemenea, Legea prevede acordarea unui suport financiar de stat lunar unor beneficiari de pensii, cuantumul cărora după indexarea de la 1 aprilie 2013 nu depășește 1300 lei în funcție de categoria beneficiarilor de pensii, după cum urmează: beneficiarilor de pensii pentru limită de vârstă integrale – 90 lei; beneficiarilor de pensii pentru limită de vârstă incomplete – 50 lei; beneficiarilor de pensii de invaliditate: de gradul I – 90 lei; de gradul II – 60 de lei; de gradul III – 50 de lei.

Intelectuali cu vechime de 4-5 decenii au pensii de o mie de lei

„Am auzit de indexarea şi de mărirea pensiilor mai mici, dar nu ştiu cu cât se va mări pensia mea, care acum este de 1097 de lei, după 34 de ani de muncă la Radio Moldova. Cred că n-ajung la 1300 de lei, în mod sigur”, spune jurnalista Lidia Bobână. Ea adaugă că indexarea şi mărirea aceasta n-o ajută deloc, pentru că e bolnavă de diabet zaharat. „Mai am şi ulcer stomacal. Numai pentru tratament cheltui lunar câte 1500 de lei. Dacă aş trăi singură, nu ştiu ce aş face. Nu mai vorbesc de facturi, alimentaţie, haine sau încălţăminte”, mărturiseşte Lidia Bobână.

Şi Virginia Malcoci din Chişinău a muncit în calitate de cadru didactic peste 50 de ani. Are o pensie de 1100 de lei. „Am titlul de învăţător-metodist, sunt autor a patru manuale pentru şcoli auxiliare. Am muncit de la vârsta de 18 ani, după ce am absolvit şcoala pedagogică, apoi universitatea”, spune fosta profesoară şi comentează: „Adaosul şi indexarea de la 1 aprilie curent este un banc de care râde toată lumea, făcând comparaţie cu preţurile la produsele alimentare şi serviciile comunale etc.”.

„Noi, pensionarii, nu trăim, ci existăm în nişte condiţii de nedescris. Îmi pare foarte rău că suntem preţuiţi astfel pentru munca depusă de decenii”, conchide plângând femeia.

150 de lei pe lună pentru un poştaş pensionar

Larisa Mantea în vârstă de 61 de ani din localitatea Hănăşeni, Cantemir, este la curent cu indexarea şi mărirea pensiilor din 1 aprilie curent. Femeia are o pensie de 751 de lei. „Achit facturile vreo 600 de lei, căci avem şi noi la sat gaz, lumină, şi rămân cu 150 de lei. Aceasta este de fapt pensia mea. Lucrez şi acum căci n-am încotro”, spune femeia care a lucrat patru decenii fără întrerupere în calitate de poştaş.

Discrepanţa dintre pensii

Referindu-se la indexarea şi mărirea pensiilor, expertul în economie, Viorel Chivriga, spune că „mai întâi trebuia luat în calcul cât primeşte bietul pensionar şi corelat cu ceea ce cheltuieşte. Această indexare se argumentează în comparaţie cu rata inflaţiei, pentru care trebuie să existe un raport constant.

Pensiile în RM sunt foarte mici şi există un decalaj foarte mare între pensiile majorităţii pensionarilor şi cele pe care le primesc unii foşti demnitari de stat sau unele categorii de pensionari, incomparabile cu cele ale foştilor medici, profesori, agricultori, funcţionari. Probabil că aici ar trebui să fie făcută puţină ordine”. Potrivit lui Chivriga, sporul care o să apară la pensiile mărite este unul foarte mic, „pentru că acest adaos nu acoperă creşterea preţurilor la o bună parte din produsele alimentare, mărfurile de prima necesitate, o serie de servicii”.

550 de mii de moldoveni au pensii sub minimul de existență

Expertul spune că lucrurile ar putea fi privite şi altfel. „De fapt, tot timpul ne gândim că pensiile şi salariile sunt mici şi trebuie majorate, dar majorarea este una superficială, pentru că accentul ar trebui pus pe schimbările din economie. În mod normal, atunci când vor apărea nişte rezultate serioase în dezvoltarea economică a ţării, va exista şi o bază pentru o majorare serioasă a pensiilor, salariilor. Viorel Chivriga spune că „oamenii trebuie să ştie că au dreptul să primească o pensie sau un salariu decent, care trebuie să crească cu indici mai mari decât indicii inflaţiei şi cel mai important e că aceste pensii şi salarii trebuie să acopere un coş minim de produse şi servicii de calitate, raportate la preţurile pe care le achită pensionarii şi bugetarii”.

În R. Moldova sunt înregistraţi 649 909 beneficiari de pensii de toate tipurile, între care 484 545 – pensionari pentru limită de vârstă, mărimea pensiei medii a cărora va constitui, de la 1 aprilie 2013, 1053,64 lei.

Potrivit preşedintelui Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Vladimir Hotineanu, 550 de mii de moldoveni au pensii sub minimul de existență.

Cheltuielile necesare indexării cu 6,75% la 1 aprilie 2013 constituie 373517,3 mii lei din Bugetul asigurărilor sociale de stat şi 17261,8 mii lei din Bugetul de stat.

Victoria POPA