Pedro Passos Coelho, noul premier al Portugaliei // Lumi paralele

Social-democratul Pedro Passos Coehlo, învingător la alegerile legislative din 5 iunie în Portugalia, a fost desemnat premier miercuri de preşedintele Anibal Cavaco Silva, a anunţat preşedinţia republicii.

„După ce a discutat cu partidele politice reprezentate în Parlament, preşedintele republicii l-a numit pe preşedintele Partidului Social-Democrat Pedro Passos Coelho premier”, arată un comunicat al preşedinţiei.

În vârstă de 46 de ani, Passos Coelho, un liberal de centru-dreapta, îi succede socialistului Jose Socrates, aflat la putere din martie 2005 şi care a demisionat la 23 martie, înainte de a fi învins la alegerile legislative anticipate.

Potrivit rezultatelor încă provizorii ale scrutinului, PSD a obţinut 38,6 la sută din voturi, faţă de 28 la sută PS.

Rezultatele complete urmează să fie anunţate miercuri, după numărarea voturilor portughezilor din străinătate, care au avut de ales patru deputaţi.

Din cele 226 de mandate din totalul de 230, PSD a obţinut 105 faţă de 73 pentru PS. Partidul de dreapta CDS-PP, cu care Passos Coelho a încheiat un acord de coaliţie, a câştigat 24 de mandate, ceea ce îi conferă alianţei o confortabilă majoritate absolută de cel puţin 129 de deputaţi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)