Pedofilii: un nou pericol social

ŞOC// Doi bărbaţi, dintre care unul este medic, sunt bănuiţi că au molestat sexual zece copii

Un medic de 40 de ani şi un alt bărbat de 31 de ani sunt bănuiţi că ar fi abuzat sexual minori. Potrivit anchetatorilor, medicul este bănuit că ar fi supus mai mulţi minori unor perversiuni sexuale. Potrivit anchetatorilor, bănuitul îi ademenea pe băieţi cu dulciuri, le făcea masaj, după care îi atingea în zonele intime. Până la ora actuală, 11 familii au depus plângeri pe numele medicului, acuzându-l că le-a molestat sexual băieţii minori. Într-un alt caz, un bărbat de 31 de ani este bănuit că ar fi agresat sexual o fetiţă de trei anişori, în timp ce aceasta dormea. Incidentul a avut loc la o grădiniţă din capitală, iar bănuitul, fiul unei educatoare, a fost angajat să schimbe un geam. Ambii presupuşi pedofili au fost reţinuţi pentru 30 de zile.

“Am făcut cunoştinţă cu “nenea” în sectorul Buiucani, unde locuiesc şi eu”, începe să relateze unul din băieţii molestaţi sexual care spuneau că “nenea” era prietenul lor mai mare. “Nenea glumea, zâmbea, ne servea cu dulciuri. Pe urmă ne invita acasă la el ca să privim televizorul, să ne jucăm şi să ne facă masaj”, a povestit oamenilor legii unul dintre adolescenţi.

În momentul când erau întrebaţi dacă a avut loc actul sexual cu prietenul lor mai în vârstă, aceştia roşeau şi răspundeau afirmativ, menţionând că au fost atinşi în zonele intime. După fiecare vizită băietii primeau între 20 şi 30 de lei.

Potrivit anchetatorilor, faptul a ieşit la iveală pe 11 august, când o locuitoare a capitalei a depus o cerere, prin care anunţa că băiatul ei de 13 ani a fost molestat sexual. „Copiii nu provin din familii social vulnerabile, cu toate acestea nu au spus nimic părinţilor”, a declarat pentru JURNAL Adrian Jovmir, şeful Centrului de presă al Comisariatului General de Poliţie (CGP). Jovmir a spus că băieţilor fie le-a fost ruşine să povestească prin ce au trecut, fie le era teamă că vor fi certaţi. “Al treilea minor a povestit mamei despre vizitele sale, mama a venit la poliţie şi a depus o plângere”, susţine şeful Centrului de presă al CGP.

Se multiplică cazurile de abuzuri sexuale asupra minorilor

Odată ce a fost depusă plângerea, poliţiştii au demarat acţiuni de identificare şi reţinere a “prietenului” minorilor. La scurt timp, a fost reţinut un bărbat de 40 de ani din Chişinău care activa în cadrul unei instituţii de neurochirugie. Potrivit lui Jovmir, acesta nu a fost niciodată căsătorit şi nu avea copii. În timpul reţinerii, medicul susţinea sus şi tare că este nevinovat, dar nu a opus rezistenţă. „Pe de altă parte, acesta recunoaşte că băieţii au fost la el în vizită, doar că i-a invitat din bunătate, ca să se joace, să se înfrupte din dulciuri, într-un cuvânt “să petreacă vesel timpul”. Bănuitul neagă orice tentă sexuală a acţiunilor sale”, a spus Jovmir.

Din nefericire, acestea nu sunt unicele cazuri de abuzare a minorilor. La mijlocul lunii august, un alt incident a avut loc de asemenea în Chişinău. De aceasta dată, un bărbat este bănuit că ar fi abuzat sexual o fetiţă de doar trei anişori. Potrivit anchetatorilor, incidentul a avut loc la o gradiniţă din capitală, în timp ce copiii dormeau. Bărbatul angajat să schimbe un geam a profitat de copilă. Mai mult decât atât, potrivit oamenilor legii, bărbatul era fiul unei angajate a grădiniţei. Educătoarea, în grija cui se afla copila, i-a lăsat pe micuţi fără supraveghere timp de jumătate de oră, fapt confirmat şi de administraţia grădiniţei.

Psihologii sunt alarmaţi pentru că, în ultimii ani, creşte numărul cazurilor de abuz sexual al copiilor. „Doar în primele luni ale anului 2010, au fost înregistarte 26 de cazuri. În 2009, au fost semnalate 47 de abuzuri sexuale, iar în 2008 – au fost reclamate circa 50 de cazuri de acest fel”, a declarat pentru JURNAL Daniela Sâmboteanu, psiholog, preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC).

Potrivit specialistului, în 2009 – 2010, au fost depuse sesizări privind abuzul sexual din partea diverşilor specialişti care lucrează cu minorii. „Aceste abuzuri sexuale reflectate în presă nu sunt singulare. Există această problemă şi aş putea spune că este una la nivel de sistem al protecţiei copilului, pentru că în instituţiile de educaţie sau protecţie a copilului sunt antrenaţi diverşi specialişti, care nu au trecut examene sau testări la capitolul riscului de a fi abuzatori. În Occident aceasta este o practică aplicată, pentru că se cunoaşte că pedofilii caută căii de a pătrunde în instituţiile unde sunt copii şi respectiv toţi angajaţii care lucrează cu copiii trebuie să fie supuşi anumitor testări, pentru a exclude accesul pedofililor la copii”, a spus Sâmboteanu.

Pe moment, cei doi bărbaţi sunt cercetaţi în calitate de bănuiţi. Presupuşii pedofili urmează să fie supuşi unei expertize psihiatrice pentru a se vedea dacă sunt sănătoşi mintal. Potrivit procurorilor, pe numele acestora a fost emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. “Ancheta în cazul bărbatului bănuit că a molestat fetiţa de trei ani continuă şi pot să vă spun că va fi un proces lung şi dificil”, a declarat pentru JURNAL procurorul Nadejda Gati. Aceasta a adăugat că nu poate să spună mai multe pe durata anchetei.

Urmările unui abuz sexual

“Urmările unui abuz sexual asupra copilului sunt evidente atât imediat, cât şi pe viitor”, a declarat pentru JURNAL Daniela Sâmboteanu, psiholog, preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC). Aceste consecinţe se pot califica în funcţie de cine este abuzatorul, cât de apropiat este de victima sa. Urmările depind mult de vârsta copilului, de mediul în care creşte copilul. Într-o familie în care există un climat protector, copilul având sprijinul celor apropiaţi, aceste consecinţe sunt atenuate.

Cât priveşte urmările, trebuie menţionat că minorii abuzaţi îşi formează o imagine de sine deteriorată. „Drept consecinţe de lungă durată, aceasta se poate reflecta în comportamente autodistructivesine, cum ar fi alcoolismnul, consumul de droguri, prostituţia, care denotă o dorinţă inconştientă a persoanei de a-şi dăuna sie, corpului său”, a menţionat specialistul.

Potrivit psihologului, de pe urma abuzului are de suferit viaţa sexuală a persoanei, are loc o denaturare a înţelegerii ce este sexualitatea umană. Şi aici comportamentele pot fi diverse, fie apare un interes sporit faţă de sexualitate, fie se manifestă o lipsă de interes şi o evitare a tot ce ţine de sexualitate.

Un alt aspect care trebuie menţionat este cel legat de vina pe care o simte copilul, sindrom alimentat uneori de mediul exterior. „Acest sentiment îşi pune amprenta şi mai puternic asupra persoanei abuzate, care se revarsă într-o anxietate generală, în diferite fobii, depresii, diferite dereglări ale stării emoţionale”, susţiune Sâmboteanu. „Sunt prezente probleme de personalitate, cum ar fi neîncrederea în sine, subaprecierea şi, într-un final, se răsfrânge şi asupra unei relaţionări defecte cu lumea înconjurătoare. Aceste lucruri se întâmplă pentru că, în momentul în care copilul devine victima abuzului, el se simte neajutorat, părăsit, simte că i s-au întâmplat aceste lucruri din vina lui”, afirmă specialistul.

Daniela Sâmboteanu menţionează că în unele cazuri copiii, la prima vedere, depăşesc singuri, aparent lejer, această problemă. Dar aceasta este o percepţie falsă. „De aceea este foarte important ca părinţii să nu se lase păcăliţi de această linişte aparentă, dar să se adreseze specialiştilor. Pe lângă examenul medical care este necesar, este importantă consultaţia unui psiholog, pentru ca minorului abuzat să-i fie acordat tot suportul, pentru a depăşi trauma”, a spus psihologul.

Potrivit specialistului este greşită percepţia că fetele molestate sexual trec mai uşor peste acest incident decât băieţii. „Este o diferenţă în ceea ce priveşte vârsta copilului, deoarece cu cât este mai mic copilul, cu atât impactul este mai grav. Chiar dacă se vehiculează ideea că copilul este mic şi va uita, nu este adevărat”, a menţionat Sâmboteanu.

Portretul-robot al unui pedofil

„Nu poţi schiţa un portret-robot al unui pedofil”, este de părere psihologul. „Nu există un tipar care ar indica exact cum arată, pedofilii pot fi şi bărbaţi şi femei, persoane tinere sau în vârstă, pot practica orice profesie”, afirmă Daniela Sâmboteanu. „Foarte mulţi cred că pedofilii sunt bolnavi psihic. Acesta este un procent destul de mic al oamenilor bolnavi psihic, marea majoritate au probleme de personalitate, adică fie sunt persoane infantile din punct de vedere emoţional, fie sunt în depresie sau au anxietate sporită”, comunică expertul.

Aceasta a menţionat că pedofilii sunt persoane cu o imagine negativă despre propria persoană şi toate aceste probleme pot fi generate de experienţe similare din copilărie. „Adică foarte des abuzatorii sunt persoane care au suferit unul dintre tipurile de abuz, fie că a fost cel psihic, o neglijare, fie că a fost cel sexual, dar ei înşişi au fost în ipostaza de victime şi, pe parcursul anilor, îşi exteriorizează acele frustrări acumulate în copilărie, în forma de a abuza de copii”, spune Sâmboteanu.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)