Pedofilii clasici, cei mai periculoşi

Dacă aveţi în preajmă o persoană care duce un mod de viaţă solitar, ar putea fi un bărbat care nu are familie, nu are soţie şi copii sau, cel puţin, o iubită, dar se dă la copii şi îi ademenește cu invitaţii la film sau la pizza, atenţie!, acesta ar putea fi un pedofil clasic.

Şefa Secţiei Asistenţă Psihologică şi Socială din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Iulia Adam, susţine că pedofilii se împart în mai multe categorii şi, prin urmare, ar trebui să fie supuşi diferitor pedepse. Invocările deputaţilor liberali că rata recidivei în rândul pedofililor este mare şi, ca urmare, toţi trebuie castraţi nu corespund realităţii.

Potrivit expertului, doar în rândurile pedofililor clasici există riscul sporit de recidivă care, pe moment, depăşeşte 60%. „Pedofilii clasici sunt deţinuţi foarte calmi, nu vor fi sancţionaţi pentru violare de regim, care muncesc şi pot fi eliberaţi condiţionat. Acest lucru însă nu înseamnă că ei nu vor recidiva. De fapt, sunt persoane foarte liniştite, niciodată nu vor face un copil să sufere. Nu maltratează victimele, se limitează la mângâieri pentru a masturba. Vă daţi seama că nu fiecare copil va veni acasă şi le va povesti părinţilor ce s-a întâmplat cu el”, a subliniat Adam.

Chiar dacă pedofilii clasici sunt cei care comit în mod repetat infracţiunea pentru care au fost condamnaţi anterior, expertul consideră că aplicarea metodei de castrare chimică nu este cea mai indicată. „Bineînţeles că unii ar merita o pedeapsă mai aspră. Cu toate acestea, în opinia mea, castrarea chimică nu este o soluţie, deoarece mai multe studii au demonstrat că acest preparat medicamentos are efecte negative. Dacă totuşi se ajunge la castrare chimică, va fi necesară o evaluare corectă a infracțiunii, o analiză, o diagnoză şi o prognoză”, consideră Iulia Adam.

Celelalte două categorii de pedofili au o rată de recidivă de până la 7%, incluzând persoanele condamnate pentru incest şi pe cei care au violat şi au maltratat victima (de obicei, sunt persoane care au familie şi copii). „Există o legătură între aceste trei categorii. S-a demonstrat că abuzatorii sexuali, chiar dacă nu au fost toţi victime ale abuzului sexual în copilărie, au fost de mici maltratați de către părinţi, mamă sau tată”, a atenţionat Adam.

Specialista a confirmat că majoritatea condamnaţilor pentru pedofilie recunosc că au comis o infracţiune, dar nu se consideră vinovați. Şefa Secţiei Asistenţă Psihologică şi Socială din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare insistă că înainte de a pronunţa sentinţa, judecătorii trebuie să analizeze minuțios fiecare caz în parte.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)