Este patriotic şi folositor să studiem „Istoria Românilor”

În sfârşit, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, pune punctul pe i. De la 1 septembrie, elevii din RM vor studia disciplina „Istoria Românilor şi Universală”.

Aşa a decis o comisie ministerială formată din „cei mai importanţi exponenţi ai comunităţii istorice” şi ministrul Şleahtiţchi şi-a asumat această decizie, precizând că e vorba despre „o chestiune de ordin tehnic care nu a făcut o schimbare majoră şi nu a răsturnat învăţământul”. Răspunzând celor care invocă dorinţa cetăţenilor RM de a numi altfel disciplina istorică, ministrul a declarat că „nu admite categoric ca problemele şcolare să fie soluţionate prin sondaje de stradă”. El este „absolut convins” că schimbarea nu va fi în dauna, ci „în beneficiul sistemului educaţional”, căci „atunci când nu spui lucrurilor pe nume şi când nu oferi curentului etnic majoritar un curs care în totalitate răspunde trecutului şi prezentului, nu poţi vorbi de viitorul acestui curent majoritar”.

De acord. Este corect ca elevii din RM să studieze „Istoria Românilor” căci altfel ar trebui să limităm trecutul nostru doar la perioada cât ne-am aflat în componenţa Imperiului Rus. Dar istoria noastră nu începe din 1812. Şi istoria Moldovei, denumire propusă de „patrioţi”, pe lângă faptul că se referă la teritoriul de peste Prut, este doar o parte din istoria noastră, şi nu cuprinde multe evenimente legate de cultura şi limba română. Nu putem renunţa la adevăr fiindcă aceasta nu place Rusiei şi coloanei a cincea. Faptul că Moscovei îi stă în gât identitatea română e problema ei (şi, eventual, a vicepremierului Dmitri Rogozin care a vociferat-o). În loc să se „relaxeze”, să-şi caute de problemele sale, Rusia vrea cu orice preţ să ne ţină în „lumea rusă”. Nu numai pe noi. Ea interpretează drept acţiune antirusă până şi faptul că unii funcţionari tadjici (turkmeni, uzbeci, kârgâzi, kazahi) renunţă la terminaţiile ruseşti ale numelor lor. Ceea ce e chiar ridicol, umilitor, din partea Kremlinului.

Ce este nepatriotic în faptul că în şcoală copiii vor studia istoria românilor? De ce să limităm studierea trecutului nostru, dacă o putem extinde în folosul elevilor? Dacă studiem istoria Europei, a lumii, de ce nu e bine să studiem istoria poporului din care facem parte, în mijlocul căruia am parcurs secole, dacă nu milenii, am împărţit aceeaşi soartă, am vorbit aceeaşi limbă, am cântat aceleaşi doine şi balade, ne-am rugat în aceleaşi biserici? A fost o perioadă definitorie pentru structura noastră identitară, altfel n-ar fi avut niciun sens încercările Rusiei de a pune sârmă ghimpată pe Prut. Ne legitimează spusele şi faptul că orice basarabean, dispunând doar de bagajul de cuvinte moştenit din satul său, se poate înţelege cu orice sătean din cele mai îndepărtate colţuri ale României. O dovadă a unităţii noastre sunt şi cele peste 1500 de variante de Mioriţa, răspândite în România şi în afara ei, în zonele locuite de români, inclusiv în Basarabia. De ce e rău să privim dincolo de gardul politic trasat de Imperiul Rus, dincolo de sârma ghimpată rămasă în unele capete? Nu e o contradicţie în a lăuda internaţionalismul, „topirea” tuturor popoarelor într-un singur „popor sovietic”, iar, mai recent, globalizarea, şi, în acelaşi timp, a reduce istoria moldovenilor la cei 154 de ani de ocupaţie numită „eliberare”?

Nu vor găgăuzii să studieze Istoria Românilor? Pagubă-n ciuperci. Dacă se împotrivesc, lasă-i să n-o studieze, să-şi aleagă segmentul care la place, de la 1812 încoace. Ce pierdem noi din asta? Dar nu ne putem acomoda unui hatâr care, cu siguranţă, este de „inspiraţie” imperială, căci până în 2002 au studiat şi nu li s-a întâmplat nimic. Dacă cedăm de dragul lui Formuzal, care îşi bagă nasul unde nu-i fierbe oala (ar protesta dacă i-am spune şi noi cum să-şi numească limba), dacă cedăm în faţa unor alţi „patrioţi” cu trecut kaghebist, ar însemna să ne supunem manipulărilor, politicii „divide et impera”.

De aceea dl Lupu trebuie să-l lase în pace pe dl Şleahtiţchi. (N.N.)

The following two tabs change content below.