Pedofili cu paşaport diplomatic

PERICOL SOCIAL // Pedofilul exploatează sărăcia în care trăiesc mulţi cetăţeni, precum şi dorinţa arzătoare a moldovenilor de a fi salvaţi de greutăţile cu care se confruntă

Sub protecţia paşaportului diplomatic sau ca experţi ai unor agenţii străine, mai mulţi cetăţeni străini au fost implicaţi în trafic de minori şi au abuzat sexual copii, declara la începutul acestei săptămâni Ana Revenco, preşedinta Centrului Internaţional „La Strada”. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) spune că persoanele cu acest statut beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală pe durata acreditării. Procuratura Generală a menţionat că, la ora actuală, a fost iniţiată urmărire penală pe numele a doi cetăţeni străini şi un moldovean, pentru trafic cu minori. Aceştia riscă detenţie pe viaţă, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Trei cetăţeni străini, dintre care un fost expert european angajat în calitate de consultant pentru un minister al Republicii Moldova, ar fi abuzat sexual, în anul 2010, opt copii. Cei trei bănuiţi sunt cetăţeni ai Greciei, Italiei şi Norvegiei.

Victimele, băieţi cu vârsta între 12 şi 15 ani, provin din medii social vulnerabile. „Pedofilii intrau în contact cu aceştia, prin intermediul reţelelor de socializare. Abuzatorii îi manipulau pe copii mizând pe nevoile primare la această vârstă: hrană, adăpost, bani de buzunar, afecţiune, atenţie din partea „adultului”, acces la internet, jocuri computerizate etc.”, a menţionat Ana Revenco, preşedintele „La Strada”.

Potrivit specialiştilor „La Strada”, pedofilii nu folosesc forţa fizică, ci vulnerabilitatea victimelor, exploatează sărăcia în care trăiesc mulţi cetăţeni, precum şi dorinţa arzătoare a moldovenilor de a fi salvaţi de greutăţile cu care se confruntă. „Este de ajuns ca străinul să rostească vorbele magice: „Vreau să vă ajut!”, că ai noştri văd în el un Mesia”, susţine avocatul din cadrul Centrului „La Strada”, Natalia Bayram.

„Uite ce noroc a dat peste copil!”

Ana Revenco susţine că circa 50% din pedofili abordează rudele victimei. „Este cazul unei familii care a fost contactată de un cetăţean străin ce s-a prezentat ca patron al unui club sportiv din capitală. Acesta a cerut rudelor să-i permită să le ia copilul la Chişinău, pentru că în satul unde locuia nu erau condiţii de dezvoltare. „Părinţii au semnat cu mâna lor recipisa. Ei nu s-au gândit niciun moment că persoana care le-a păşit pragul poate fi un pedofil”, a spus preşedintele „La Strada”.

Prin această vizită, abuzatorul a diminuat sentimentul de apărare al părinţilor. De multe ori, din cauza sărăciei, ne considerăm inferiori străinilor şi am dezvoltat un cult al acestora. Filantropul nu a reuşit să intre doar în graţiile familiilor, dar şi în cele ale primarului, profesorilor şi ale directorului şcolii unde îşi făcea studiile copilul. „Uite ce noroc a dat peste copil!”, se gândeau sătenii.

 

Un pedofil este întotdeauna informat!

Nu doar pe reţelele sociale erau contactaţi minorii. Pentru a facilita drumul agresorilor spre copii, unii oameni de afaceri de peste hotare au deschis în Republica Moldova site-uri dedicate pedofililor din ţările dezvoltate, care îi îndemnau pe aceştia să viziteze Republica Moldova. „Era o adresă de internet, unde doritorii puteau să privească poze sau video nud ale copiilor. De asemenea, era organizat un forum şi fiecare membru putea să facă schimb de fotografii, de impresii, despre ţara care este mai loială faţă de astfel de acţiuni, acolo unde, din cauza condiţiilor socio-economice precare, poţi exploata copii fără să atragi atenţia. Aceştia îşi evaluează riscurile, oportunităţile”, menţionează Revenco. „Niciodată un pedofil nu se va porni nicăieri neinformat!”, a adăugat aceasta.

Potrivit acesteia, organizaţia a identificat şapte copii care au fost traficaţi prin intermediul acestui site, iar alte şapte persoane sunt posibile victime. „Un număr sigur despre victimele acestui om de afaceri nu putem da. Procuratura Generală (PG) s-a ocupat de acest caz. Un lucru este sigur, numărul persoanelor traficate nu este de 5 – 7 persoane”, a menţionat Natalia Bayram.

Persoanele bănuite beneficiază de imunitate

De la PG am fost anunţaţi că, la ora actuală, trei persoane sunt cercetate pentru implicare în trafic cu copii. „Este vorba de doi cetăţeni străini şi un moldovean, care se află în arest preventiv”, a declarat pentru JURNAL Maria Vieru, şefa Serviciului de presă al PG. Aceasta mai menţionează că alte două persoane din Republica Moldova sunt anchetate în acelaşi dosar. „Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă închisoare pe viaţă”, a spus Vieru.

Şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), a confirmat faptul că, anul trecut, au fost acreditate temporar persoane străine la solicitarea unei organizaţii internaţionale. Unele au părăsit teritoriul Republicii Moldova până la expirarea acreditării respective.

„Conform Convenţiei de la Viena din 1961 cu privire la relaţiile diplomatice, persoanele beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală pe durata acreditării. Gestionarea subiectului răspunderii persoanelor care nu se mai bucură de privilegii şi imunităţi diplomatice ţine de competenţa exclusivă a organelor de drept”, se menţionează în comunicatul MAEIE, remis presei.

 

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)