Pe urmele lui Muruianu

SCANDAL // Jurnalişti, bruscaţi de judecător

După ce Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, a declarat în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din februarie curent că „mass-media este un câine turbat, periculos pentru întreaga societate”, un alt judecător bruschează jurnaliştii şi le închide uşa în nas, când aceştia doresc să asiste la un proces public de judecată. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat imediat după acest incident că este inadecvat comportamentul judecătorului. „Dar şi să faci justiţie într-un birou de patru metri pătraţi este bătaie de joc”, a spus ministrul. Oficialul a menţionat că vor fi analizate materialele video, după care se va decide dacă judecătorul va fi sancţionat şi i-a îndemnat pe jurnaliştii agresaţi să scrie o plângere oficială.

„Am bătut la uşa judecătorului Sergiu Lazari şi am încercat să intrăm la proces, acesta s-a repezit spre noi şi a încercat să închidă uşa”, povesteşte Svetlana Turcu, reporter al postului de televiziune Jurnal TV.

Pe de altă parte, Oleg Sternioală, preşedintele Judecătoriei Buiucani, unde a avut loc şedinţa de judecată, spune că sala respectivă este destul de mică. „Există o sală mai mare în cadrul instituţiei, dar era ocupată la acea oră”, a declarat pentru JURNAL Oleg Sternioală.

„Nimeni nu are dreptul să bruscheze şi să ridice vocea la ceilalţi”

Acesta a menţionat că a participat un număr mare de oameni la şedinţă. Nouă persoane erau prezente în sală plus jurnaliştii, iar judecătorul nu putea să activeze în aceste condiţii. „Jurnaliştilor li s-a permis să facă filmări de pe hol, dar şi această variantă era greu de realizat, pentru că reprezentanţii mass-media erau gălăgioşi”, susţine Sternioală. „Judecătorul nu a îngrădit accesul nimănui în sala de judecată, a vrut doar să închidă uşa”, a spus preşedintele Judecătoriei.

Referindu-se la faptul că judecătorul a bruscat jurnaliştii, Sternioală a menţionat că nu poate să spună nimic. „Aprecierea o va da doar Consiliul Superior al Magistraturii, noi vom plasa un comunicat pe site-ul judecătoriei, în care ne vom exprima poziţia instituţiei vizavi de acest conflict”, a menţionat Oleg Sternioală.

Vasile Guţu, specialist principal în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat pentru JURNAL că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dacă CSM va fi sesizată de una din persoanele implicate în acest incident, cazul va fi studiat, va fi analizat şi se va lua o decizie. Guţu a menţionat că, dacă şedinţa este publică, orice om are dreptul să participe. „În acelaşi timp, este nevoie ca judecătorului să-i fie asigurate toate condiţiile ca să poată demara cauza, acesta are nevoie de linişte, de un comportament adecvat din partea celor prezenţi. În cazul dat era multă lume prezentă, s-a cerut ca să fie închisă uşa”, susţine specialistul CSM. „Însă nimeni nu are dreptul să bruscheze şi să ridice vocea la ceilalţi”, a conchis Guţu.

„Este scandalos ca un judecător să încalce legea”

Pe de altă parte, Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente, spune că judecătorul Sergiu Lazari a încălcat legea care spune că şedinţele sunt publice. „Cazul lui Iacob Gumeniţă este unul special, pe care lumea îl urmăreşte, iar jurnaliştii trebuie să aibă acces la informaţie, pentru a o aduce populaţiei”, a declarat pentru JURNAL Macovei. Preşedintele API a menţionat că Lazari ar trebui să suporte o pedeapsă. „Indiferent de condiţiile în care activează, legea trebuie respectată şi este scandalos când un judecător încalcă legea şi bunul-simţ”, spune Macovei.

Preşedintele API susţine că jurnaliştii ar trebui să se solidarizeze şi să mediatizeze intens acest caz, aşa încât să nu mai apară asemenea situaţii când reprezentanţii mass-media sunt agresaţi fizic şi verbal.

„În situaţii de acest gen, jurnaliştii ar trebui să aibă un comportament în limita legii. Iar dacă judecătorul interzice accesul în sala de judecată, ei trebuie să semnaleze această încălcare”, spune Macovei.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)