Pe muchie de conflict

Diasporă // Moldovenii din Liban au încredere că libanezii nu se vor lansa într-un nou război

Opt moldoveni din Liban au solicitat informaţii privind procedura de evacuare. „Însă nimeni nu doreşte să plece. Populaţia de pe loc are întipărit în memorie războiul de acum 15 ani şi evită să se lanseze în conflicte”, explică Sergiu Zaiaţ, consilier pentru relaţiile moldo-libaneze.

Marina LIŢA

Atentatul cu maşina-capcană din centrul capitalei Libanului a luat viaţa a opt persoane, printre care şi Wissam al-Hassan, şeful serviciilor de informaţii ale Forţelor de securitate internă (FSI), iar 86 de persoane au fost rănite.

Borş moldovenesc

Zilele care au urmat nu au fost mai liniştite, pentru că focurile de armă şi gazele lacrimogene au făcut legea în unele cartiere ale Beirutului. Cu toate acestea moldovenii care se află acolo par destul de liniştiţi şi nu se gândesc să se întoarcă în ţară. „Mulţumim Domnului că la noi totul e bine. Situaţia aici nu e mai puţin tensionată ca până acum. Oamenii se gândesc că dacă se va continua aşa apoi se poate ajunge şi la război. Asta pentru că unele forţe tot încearcă pornirea unui conflict armat. Se va vedea în timp ce va fi”, spune Alexandra Tabet, moldoveancă măritată cu un libanez.

Aceasta nu a negat însă că a simţit frică atunci când privea la televizor ce se întâmplă în Beirut, care se află la 45 de minute depărtare de orăşelul în care locuieşte. „Pe de altă parte, nu cred că în altă parte este mai sigur, pentru că, de exemplu, în SUA un individ a intrat cu arma într-un magazin şi a omorât mai multe persoane”, spune aceasta.

Acum 15 ani

Tânăra menţionează că, luni (22 octombrie – n.a.), cumnatul ei, care lucrează în Beirut, nu a fost la serviciu. „Marţi, era în plin proces de lucru. Începe să revină la normalitate situaţia. Eu, de pildă, acum pregătesc un borş moldovenesc. Noi nu aşteptăm război, ci altceva”, susţine tânăra însărcinată în luna a opta.

Aceasta a menţionat că are încredere în oamenii din Liban. „Acum 15 ani, când a fost războiul cu Siria, aproape fiecare familie a pierdut câte un membru, mulţi au plecat şi nu s-au mai întors. O verişoară de-a soţului a fost mulţi ani în Franţa şi acum a hotărât să revină în ţară. În atentatul de săptămâna trecută a fost rănită şi acum e la spital”, susţine aceasta.

În acelaşi timp, tânăra menţionează că nu se gândeşte să revină în ţară şi că i-ar fi dificil. „Anul trecut, a fost închis Consulatul Republicii Moldova în Liban. Ca să plec împreună cu familia, trebuie să am invitaţie din Republica Moldova, să plec la Consulatul RM din Ankara şi doar atunci pot intra în ţară. Cheltuieli în plus, timp şi nervi pierduţi. Mi-e dor de cei rămaşi acasă, dar acum nu am posibilitatea să mă duc”, afirmă Alexandra.

Opt moldoveni

Pe de altă parte, Sergiu Zaiaţ, consilier la Asociaţia de prietenie moldo-libaneză, ne-a comunicat că a avut unele apeluri telefonice din partea moldovenilor din Liban. „Opt persoane m-au sunat şi m-au întrebat care e procedura în caz de evacuare. Din păcate, nu am putut să le spunem nimic, pentru că decide Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău”, comunică Zaiaţ.

Acesta susţine că situaţia din aceste zile nu este mai periculoasă ca cea din conflictul din anul 2006. „Atunci am reuşit să evacuăm toate persoanele care au solicitat ajutorul. Îmi amintesc am fost împreună cu Charbel Nassar, preşedintele Asociaţiei de prietenie moldo-libaneză, într-un oraş unde conflictul era în toi. La jumătate de oră după ce ne-am pornit cu maşina în Beirut, în acel loc a izbucnit o bombă. A avut grijă Dumnezeu de noi”, crede consilierul.

Zaiaţ spune că este de zece ani în Liban şi nu se gândeşte, pe moment, să se întoarcă în Moldova. „Sunt persoane care au nevoie de ajutorul meu aici. Zece ani este o perioadă mare, în care te obişnuieşti cu oamenii de aici, care sunt minunaţi, cu condiţiile de trai, care sunt mai bune decât în Moldova”, conchide acesta.

Atentatul cu bombă şi conflictul de după

Explozia unei maşini-capcană din centrul Beirutului, capitala Libanului, de săptămâna trecută s-a soldat cu opt moţi şi 86 de răniţi. Printre persoanele care şi-au pierdut viaţa s-a numărat şi generalul Wissam al-Hassan, şeful serviciilor de informaţii ale Forţelor de securitate internă (FSI). Saad Hariri, liderul opoziţiei libaneze, l-a acuzat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad de acest asasinat.

Funeraliile organizate duminică la Beirut în onoarea generalului Wissam al-Hassan, opozant al taberei prosiriene, s-au transformat într-o manifestaţie violentă împotriva premierului Najib Mikati, acuzat de către opozanţi că acoperă această „crimă”. Poliţia a tras focuri de armă în plan vertical şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

De asemenea, la Tripoli, un alt fief sunnit, în nordul ţării, confruntări frecvente între locuitori din cartierele sărace Jabal Mohsen – unde trăiesc alawiţi, confesiune din care face parte şi şeful statului sirian Bashar al-Assad, şi Bab al-Tababaneh – unde locuiesc sunniţi, s-au soldat până în zori cu trei morţi şi 26 de răniţi, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate.

În plus, armata era mobilizată în restul oraşului, cu scopul de a împiedica bărbaţi înarmaţi să circule pe străzi.

Deşi marţi situaţia s-a liniştit şi focurile de armă nu se mai auzeau pe străzile Beirutului, la Tripoli situaţia rămâne la fel de tensionată.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)