MAI PE SCURT // Pe Filat, Europa nici nu-l vrea, nici nu-l iubește

MAI PE SCURT, duminică mi s-a părut că în centrul capitalei s-au adunat chiar mai mulți oameni decât la MAN din anii 1989–1991.

Bun, și dacă e așa, să salutăm, să aplaudăm și să ne bucurăm că poporul nostru este pentru integrarea europeană. Așa ne cer susținătorii guvernării actuale. Da, zic ei, nu totul a fost frumos la acest miting, mulți oameni au fost aduși cu forța, alții nu aveau habar la ce au venit, dar toate astea nu scad cu nimic din valoarea evenimentului. La polul opus, comuniștii ne zic că totul a fost rău, toți cei peste 100 de mii de oameni au fost aduși cu forța.

Eu îi înțeleg pe comuniști, care, chiar dacă ar fi fost un miting ideal, oricum ar fi văzut numai lucruri rele. Eu nu-i înțeleg însă pe cei care îmi cer să închid ochii la toate gafele mitingului de duminică și să am doar un singur gând: integrarea europeană. Tot așa cum de-a lungul a patru ani mi-au zis că da, guvernanții sunt mafioți, sunt contrabandiști, dar să închid ochii la asta, pentru că ei fac integrarea europeană.

Pe mine nu trebuie să mă convingă nimeni că majoritatea dintre cei care s-au adunat duminică în PMAN cred sincer în integrarea europeană. Și că, totodată, ei știu tot atât bine ca și mine ce poamă sunt Lupu și Filat. Ei au putut trece peste greața față de Lupu și Filat și au venit în piață, eu nu am putut trece peste această greață și nu m-am dus. În această situație însă, mie mi-ar fi plăcut să cred că ei, cei care au fost la miting în numele integrării europene, m-au reprezentat și pe mine acolo. Tot astfel cum eu, rămânând acasă, i-am reprezentat în greața lor față de alde Lupu și Filat. Pentru că dacă ne duceam cu toții acolo, credeți că alde Lupu și Filat se gândeau că am venit să susținem integrarea europeană? Pentru ei asta ar fi însemnat că după ce au furat BEM și Aeroportul pot fura acum toate celelalte întreprinderi incluse în lista pentru privatizare. Pe care de altfel și așa le vor fura.

Ce folos că la miting a fost prezent premierul Iurie Leancă, omul care a făcut pentru integrarea europeană nu doar mai mult decât Lupu și Filat luați la un loc, ci decât întreaga guvernare de după 2009. Omului nu că nu i s-a oferit cuvântul, el nici măcar nu a stat în scenă.

Și apoi dați-mi voie să vă amintesc că la mitingul de duminică a lipsit cineva, eu zic, totuși important. Nu am văzut acolo niciun oficial european. Eu nu cred că aceștia nu au fost invitați sau nu li s-a cerut măcar un mesaj de salut. Nimic, nici prezență, nici mesaj! Asta chiar nu vorbește despre nimic?!

În fine, nu pot să nu amintesc despre cel mai prost episod de la mitingul de duminică. Probabil, pentru că este din Lăpușna, Filat și-a fi amintit o spusă a unui pământean de-al său, domnul Moldovei Alexandru Lăpușneanu: „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau și dacă voi nu mă iubiți, eu vă iubesc”. Și lui i-a venit nitam-nisam să spună asta mulțimii.

După ce timp de patru ani alde Filat ne spun cât de mult ne așteaptă Europa, iar dnii Barroso, Merkel, Fule și alții ne repetă că locul nostru este în Europa, contrabandistul iese în fața a o sută de mii de oameni pe care tot el i-a mânat în piață și le zice că Europa nici nu-i vrea, nici nu-i iubește.

MAI PE SCURT, de fapt, Filat are dreptate. Pe el și pe ceilalți hoți de la guvernare, Europa nici nu-i vrea, nici nu-i iubește.

CONSTANTIN CHEIANU

The following two tabs change content below.
Sergiu Niculiţă

Sergiu Niculiţă

Sergiu Niculiţă

Ultimele articole de Sergiu Niculiţă (vezi toate)