Pe cine vrea să accidenteze vitezomanul Rogozin?

Dmitri Rogozin nu este, desigur, încarnarea motociclistului asasin de la Toulouse, Mohammed Merah, care acum câtva timp teroriza Franţa, trăgând din mers focuri de armă în tot ce mişca. Dar unele similitudini se întrezăresc, totuşi. Vicepremierul rus hărţuieşte grosolan Republica Moldova cu motocicleta pe care se zice că vine s-o călărească la Tiraspol împreună cu Nina Ştanski.

Şantaj cu datoriile Tiraspolului

Rogozin este un vitezoman notoriu. Rapiditatea escapadelor sale este uimitoare. În a doua jumătate a lunii octombrie, bunăoară, când „ministra de externe” a „nistreniei” îl invita să viziteze Tiraspolul, era vorba doar de un singur consulat pe care voia să-l instaleze în regiunea separatistă. În doar două săptămâni, poftele sale au crescut vertiginos. Astăzi, el îşi doreşte deja nu unu, ci, cel puţin, două consulate.
Ca să impresioneze, emisarul lui Putin îşi scoate din buzunar arma şi ne-o flutură ameninţător pe sub nas. Nu este vorba de pistolul TT, ci de datoriile la gazele naturale ale autoproclamatei republici nistrene. E o sumă uriaşă de peste 3 miliarde de dolari. Ori rambursaţi creditul Transnistriei, dacă pretindeţi că acest teritoriu vă aparţine, dă el de înţeles, ori acceptaţi deschiderea a două consulate. Aşa arată un şantaj marca Putin: nedisimulat şi murdar.

Este limpede că Rogozin umflă potul cu bună ştiinţă pentru a-şi stresa şi a-şi deruta adversarul. Exact ca un trişor la poker. Cere maximul ca să obţină minimul necesar.

Un consulat pentru legitimarea ocupaţiei ruse

Consulatul pe care îl revendică Moscova nu-i o joacă nevinovată. Kremlinul are nevoie de reprezentanţe, instituţii şi proprietăţi legitime în regiunea separatistă pentru a-şi bate în cuie astfel prezenţa în zonă. Tocmai de aceea, bunăoară, ruşii depun eforturi susţinute pentru a legaliza Banca Transnistriei sau pentru a forţa autorităţile moldovene să valideze modernizarea aerodromului de la Tiraspol.

Toate acestea trebuie să confere funcţionalitate autoproclamatei republici nistrene, fapt ce i-ar permite să existe chiar şi în condiţiile unui embargo economic internaţional. Iată de ce Rusia va pune presiune şi de acum încolo pe Chişinău pentru a-l determina să cedeze.
Mai ales că Rogozin are în dotare şi alte arme de şantaj în afară de datoriile Tiraspolului. Preţul la gaze, de exemplu. Sau pretinsul drept de a-şi apăra cetăţenii. După ce au împărţit în dreapta şi în stânga paşapoarte ruseşti, acum emisarul lui Putin ameninţă că vor interveni în afacerile noastre interne pentru a-şi proteja conaţionalii.

Dar de ce anume acum atâta zgomot? Şi de ce se creează impresia că emisarul lui Putin joacă teatru? Cui sunt destinate diatribele sale?

Cu motocicleta peste Barroso

Rogozin lasă să se întrevadă că va sosi la Tiraspol pe 16–17 noiembrie. Poate puţin mai târziu. Cred că el vine să adumbrească şi, dacă va reuşi, chiar să otrăvească vizita la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care va avea loc pe 29 noiembrie.
Toată retorica prăpăstioasă din aceste zile a vicepremierului rus pare să fie o manevră de învăluire menită să sustragă atenţia de la evenimentul capital al acestei luni. Şi nu întâmplător. Sunt semne că voiajul lui Barroso la Chişinău va avea o semnificaţie covârşitoare pentru destinul Republicii Moldova.

Deunăzi, la postul public de televiziune, primul ministru Vlad Filat ne-a mărturisit ce i-a spus Angela Merkel la despărţire.„Am venit, am văzut, am simţit şi v-am înţeles”, i-ar fi zis cancelarul. Şi rezultatele acestei vizite, ne-a dezvăluit premierul moldovean, sunt enorme, ele „încă nu se văd, dar eu le simt zi de zi, însă în viitorul apropiat le vom simţi cu toţii”.

De bună seamă, rezultatele încă nu le simţim desluşit. Consider, totuşi, că nu este deloc accidental faptul că la numai câteva zile după plecarea doamnei Merkel, Barroso a spus fără echivocuri că Republica Moldova ar putea să semneze până în septembrie 2013 acordul de asociere cu UE. De atunci declaraţiile promiţătoare la adresa Republicii Moldova au început să curgă dinspre Bruxelles ca din cornul abundenţei.

Unde mai pui că vizita la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene nu este una de rutină. Ceva îmi spune că sosirea sa va lămuri lucrurile în ceea ce priveşte perspectivele europene ale Republicii Moldova.

Moscova îşi dă seama de acest fapt şi de aceea caută să joace pe contre. Ne ameninţă, ne intimidează, ne şantajează, ne bruiază mesajul european. De fapt, metaforic vorbind, Rogozin ar vrea să-l calce pe nervi cu motocicleta pe Barroso. Să diminueze efectele vizitei înaltului demnitar european. Să creeze o atmosferă mai puţin favorabilă în jurul ei.

Petru Bogatu

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu