Pe cine a vizitat de fapt Mihail Gofman în SUA

SUA

„The Daily Signal” a publicat un articol de opinie, semnat de observatorul Luck Coffey, care descrie situaţia politică din R. Moldova şi acţiunile întreprinse de către Mihail Gofman în SUA. Citiţi mai jos varianta românească a acestui material.

În contextul disputei dintre Occident şi Rusia, trebuie să acordăm atenţie aşa-zisei „zone gri” dintre Comunitatea euro-atlantică şi Rusia: Georgia, Ucraina şi Moldova.

Aceste state, aflate în afara NATO sau UE, aspiră să facă parte odată din aceste organizaţii. Rusia face orice ca să prevină acest lucru. În realitate, aceste state reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole în calea libertăţii şi păcii în întreaga Europă. Pentru Occident, R. Moldova a prezentat cea mai mică atenţie dintre cele trei state. Rusia deţine trupe în Transnistria, o regiune separatistă, începând din 1992. În ultimii ani, Moscova şi-a axat atenţia pretutindeni, când vorbim despre acest spaţiu: în Georgia în 2008 şi Ucraina în 2014. Fără nicio îndoială, influenţa Moscovei este puternică în culise. Însă politicienii ar trebui să îşi îndrepte atenţia spre Moldova.

Mihail Gofman, fost şef al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Centrul Naţional Anticorupţie, a sosit la The Heritage Foundation (un think tank din Washington) pentru a discuta despre corupţia şi influenţă crescândă a Rusiei infestează ţara sa. El a vizitat de asemenea districtul Columbia pentru a discuta aceste probleme cu oficiali din guvernul SUA.

Moldova este cea mai săracă ţară din Europa şi, potrivit indicelui de libertate economică al Heritage Foundation din 2016, se plasează pe locul 117, după Nigeria. Din toate punctele de vedere, Moldova a fost preluată de o clică de oligarhi, care controlează aproape toate faţetele guvernării şi economiei. De la obţinerea independenţei (1991), zeci de oficiali au făcut sute de milioane de dolari din privatizări ilegale ale obiectivelor statului.

În vârful acestei ierarhii de oligarhi este vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Acesta înoată încrezut în obscuritatea afacerilor şi politicii din Moldova, fiind cel mai bogat om din ţară. Un articol recent publicat în „New York Times” îl prezintă drept „un magnat cu o reputaţie atât de toxică încât chiar şi aliaţii săi politici încearcă să se ţină departe de el în public”.

Când acesta a fost primit la Departamentul de Stat în mai curent ca membru al delegaţiei R. Moldova, observatorii politici au fost şocaţi, confuzi şi dezgustaţi. Aceasta nu ar trebuie să ne surprindă. Acuzaţiile de corupţie şi favoritism politic la adresa lui Plahotniuc şi asociaţilor săi sunt o banalitate. Încă nu este clar ce rol a jucat el în „furtul miliardului” în 2014, când aproximativ 1 miliard a dispărut din cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – din Moldova, bănci aflate în proces de lichidare. Pentru moment, oficialii americani şi chiar Parlamentul Britanic examinează acest caz.

Fostul prim-ministru Vladimir Filat şi asociatul său, bancherul Ilan Şor, sunt în prezent în închisoare pentru implicare în afacerea miliardului, afacere în care ar fi fost implicat şi Plahotniuc. Gofman a descoperit implicarea mai multor lideri politici din R. Moldova – premierii Vlad Filat şi Iurie Leancă şi alţi membri ai guvernului – în delapidare, fraudă şi spălare de bani.

Este o ironie faptul că cea mai mare parte a rezervei valutare a Băncii Naţionale a Moldovei, care a fost furată, provine din asistenţa financiară acordată R. Moldova din partea Fondului Monetar Internaţional. Cu alte cuvinte, banii contribuabililor din SUA şi UE au fost folosiţi pentru a căptuşi buzunarele unor oligarhi din Moldova.

Gofman a mai menţionat că o parte din cele 230 de milioane furate de oficialii ruşi şi ofiţeri de poliţie – afacerea Magniţki – au fost spălaţi de asemenea în Moldova cu ajutorul demnitarilor moldoveni.

Trebuie să recunoaştem că efortul lui Gofman este unul curajos, să vii la Washington şi să vorbeşti despre corupţia din ţara ta la nivelul cel mai înalt. Fără îndoială, el şi-a asumat un risc foarte mare nu numai pentru sine, ci şi pentru familia sa.

Însă nu totul este prost în politica din R. Moldova, există unele persoane care ar putea să se impună. De exemplu, fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, instruită în SUA, este o figură respectată. Ea ar putea pune ţara pe drumul cel bun.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)