Pe Băsescu l-au dat jos ruşii? // BOGATU

Dacă e să dăm crezare presei bucureştene, Aleksandr Kondyakov, directorul general al Centrului de analiză „Novokom” de la Moscova, ar fi un fel de James Bond în versiune rusească. În timpul şederii sale la Bucureşti, în zilele de 25 mai–25 iunie 2012, acesta ar fi uneltit cu atâta dibăcie împotriva lui Traian Băsescu încât a reuşit să-l suspende cu mâinile parlamentarilor români. S-o spunem pe şleau: Kremlinul se pare că într-adevăr şi-a băgat coada în evenimentele de la Bucureşti. Dar cât de tare? Şi până unde?

Ingerinţa structurilor străine

Cu toate că însuşi Traian Băsescu neagă implicarea directă a Rusiei în suspendarea sa, zvonurile că Moscova l-ar fi lucrat pe preşedintele român iau proporţii. Toate aceste supoziţii alarmiste au la bază un document prezentat de jurnalistul Robert Turcescu de la canalul de televiziune B1.

Potrivit acestuia, o firmă din România, Unio SA, a solicitat aprobarea unei vize de România în perioada 25 mai–25 iunie 2012 pe numele lui Aleksandr Kondyakov de la International Consulting Corporation Rusia. Motivul invocat era înfiinţarea unei societăţi comerciale mixte. Având în vedere faptul că Aleksandr Kondyakov s-a aflat în România şi în aprilie 2007, în ajunul precedentului referendum prin care se încerca demiterea lui Traian Băsescu, actuala vizită a acestuia ar avea legătură directă cu referendumul din 29 iulie 2012.

De altfel, acum cinci ani, Traian Băsescu afirma că acest Kondyakov s-ar fi aflat în compania unor politicieni români cu numai trei zile înainte de suspendarea preşedintelui în Parlament. Pornind de la acest fapt, liderul de la Bucureşti concluziona într-un interviu publicat de „România Liberă” în mai 2007 că nu exclude o ingerinţă a structurilor străine în tentativa de înlăturare de la putere a şefului statului.

Se mai afirmă că Aleksandr Kondyakov este un apropiat al lui Putin şi, o vreme, l-ar fi consiliat pe fostul preşedinte comunist Voronin. Mass-media scrie că el ar fi şi un mason foarte influent în Rusia şi Europa Centrală. S-ar putea. Totuşi, Eugen Chirovici, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, neagă categoric acest fapt.

Un personaj obscur

Cu toate acestea, rusul suspectat de aranjarea din umbră a suspendării lui Traian Băsescu, de bună seamă, e un ins pe cât de obscur, pe atât de misterios. Deşi se consideră analist politic, el nu aleargă pe la talk-show-uri, evită presa şi orişice tapaj public. O făcătură pare a fi şi Corporaţia internaţională de consultanţă „Novokom” din care face parte. De la aceasta miroase de la o poştă a căpuşă kaghebistă. În fruntea ei se află la ora actuală fostul nomenclaturist comsomolist Aleksei Trubeţkoi. La finele anilor optzeci, acesta purta numele de A. Koşmarov şi deţinea postul de preşedinte al Comitetului Organizaţiilor de Tineret (COT) al URSS. Iar Kondyakov era subalternul său. Atenţie la acest detaliu. E bine ştiut faptul că aşa-zisul Comitet al Organizaţiilor de Tineret era o extensie sub acoperire civilă a KGB-ului. După prăbuşirea Uniunii Sovietice, kaghebiştii din COT au format o sumedenie de fonduri şi organizaţii non-guvernamentale false care sunt, de fapt, nişte divizii camuflate ale FSB-ului.

De unde şi concluzia că acest Kondyakov e un spion rus ordinar care tulbură apele în România. De ce dar Traian Băsescu „nu crede că Federaţia Rusă este implicată în ceea ce se întâmplă pe scena politică din România”? De ce acum cinci ani credea, iar acum nu? Pentru că a recunoaşte că ai fost debarcat de ruşi înseamnă că ai fost slab şi ai permis forţelor din afară să te lucreze pe la spate cum au vrut ele.
Ruşii au uneltit întotdeauna împotriva României, încercând să destabilizeze situaţia politică de la Bucureşti. Aşa a fost şi în perioada interbelică şi în cea postbelică. Aşa va fi şi de acum încolo. Indiferent cine va fi la putere, Moscova va căuta să hărţuiască administraţia românească pentru a induce haosul în ţară.

Nimeni nu vrea să fie învins de ruşi

Până şi liderii comunişti ai României erau trataţi constant cu ostilitate. Hruşciov a urzit împotriva lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dorind să-l înlocuiască la guvernare cu o persoană mai docilă. Când n-a reuşit să-l detroneze, l-a ucis. Nicolae Ceauşescu era convins, de exemplu, că Dej a murit de cancer, întrucât a fost iradiat de sovietici.

După 1965, lucrurile s-au complicat şi mai mult. Potrivit unor documente desecretizate în ultimul timp, Ceauşescu era vânat constant de KGB. Totuşi toţi liderii României, în ciuda eforturilor sovietice, nu s-au lăsat bătuţi. Ca să scape de ei, ruşii au trebuit să-i omoare.

Nici Băsescu nu vrea să intre în istorie ca un preşedinte învins de FSB. Ruşii sunt periculoşi, dar nu imbatabili. De aceea, chiar dacă îi convine din punct de vedere electoral, preşedintele suspendat nu vrea să recunoască amestecul Moscovei. Doar în cazul în care nu va pierde referendumul şi va rămâne să-şi exercite mandatul până la capăt, ar putea să ne spună ce crede el cu adevărat despre acest subiect.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu