PDM trimite R. Moldova într-o izolare completă

În cazul refuzului continuu al PDM de a asigura transmiterea pașnică a puterii, Republica Moldova se va pomeni într-o izolare completă și ar putea suporta sancțiuni, spun experții

După învestirea Guvernului Maia Sandu, Uniunea Europeană, Statele Unite, Consiliul Europei etc. au recunoscut legitimitatea executivului de la Chișinău. Partenerii de dezvoltare au îndemnat forțele politice de la Chișinău să respecte statul de drept și democrația. Cu toate acestea, Partidul Democrat refuză să cedeze puterea politică.

Sâmbătă, 8 iunie, grupurile politice PSRM și Blocul ACUM au semnat nominal textul acordului „Înțelegere Politică Temporară”, care fixează obligațiile în vederea deblocării situației politice în Parlament. În aceeași zi, după ora 12.00, deputații ambelor fracțiuni au votat alegerea spicherului, cu 56 de voturi, după care au adoptat, cu 61 de voturi, Declarația cu privire la recunoașterea statului capturat.

Imediat după adoptarea declarației a apărut în ședința Parlamentului președintele Igor Dodon și a fost făcut public decretul său cu privire la desemnarea Maiei Sandu în calitate de prim-ministru, pentru formarea noului guvern. Maia Sandu a prezentat componența Guvernului și programul de guvernare. Noul guvern a fost învestit cu 61 de voturi și a depus jurământul.

Reacția comunității internaționale

Până la sfârșitul zilei de duminică, au apărut declarații din partea Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, OSCE și Consiliului Europei, care au confirmat, fiecare în parte, că consideră voința populară exprimată în alegerile din 24 februarie 2019 drept baza legitimității actualului Parlament. Ele au îndemnat forțele politice de la Chișinău să se conducă de legile în vigoare și de voința cetățenilor, acceptând o tranziție politică pașnică.

Nicolae Osmochescu susține că acest executiv este unul legitim, iar faptul că PDM se opune nu duce decât la izolarea completă a Republicii Moldova pe plan internațional și la consecințe grave. 

Mai exact, Uniunea Europeană și-a anunțat disponibilitatea să colaboreze cu guvernul legitimat democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și pe principiile fundamentale consacrate în acordul de asociere.

„Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii R. Moldova. Având în vedere evoluțiile care au urmat după deciziile luate sâmbătă de către Parlamentul R. Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică”, se menționează în nota informativă.

La rândul său, Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut partidelor din Republica Moldova să „manifeste reținere și să găsească o cale de dialog politic”. Declarația Departamentului de Stat al SUA este la unison cu cea a Uniunii Europene, anunțând deschiderea de a coopera cu noul guvern „legitimat democratic” de la Chișinău.

Comisia de la Veneția se va pronunța săptămâna viitoare

Thorbyorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a solicitat avizul Comisiei de la Veneția despre disputa existentă între Curtea Constituțională și Parlamentul Republicii Moldova. Comisia de la Veneția a anunțat luni că se va pronunța pe marginea crizei politice din Republica Moldova în decurs de zece zile, adică săptămâna viitoare.

„Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în alegeri trebuie respectată fără amestec”, se menționează într-o declarație publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a salutat luni, 10 iunie, formarea majorității parlamentare la Chișinău și a noului guvern de coaliție. MID-ul și-a exprimat disponibilitatea pentru „restabilirea relațiilor ruso-moldovenești în baza Tratatului de prietenie și colaborare din 2001”.

Joi, 13 iunie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat pentru televiziunea de stat Mir TV că Kremlinul îl va susține pe „președintele Dodon și pe partenerii săi de coaliție”. Putin a mai declarat că „puterea în Moldova” a fost „uzurpată de structuri oligarhice, care au luat cu forța toate structurile de stat, absolut totul”.

Statele Unite, UE și NATO au emis cu toții declarații clare, îndemnând ambele părți să manifeste reținere.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare președintelui Consiliului European și președintelui Comisiei Europene, făcând apel, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale UE, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

Declarații de recunoaștere și susținere a Guvernului condus de Maia Sandu au continuat din partea mai multor state în decursul întregii săptămâni.

PDM desconsideră atitudinea partenerilor de dezvoltare

Ministerul de Externe al României a publicat miercuri o declarație în care relevă că „într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”.

De asemenea, în acelaşi context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv şi mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova, mai arată MAE.

„Totodată, România apreciază de relevanţă majoră continuarea poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său pro-european. România subliniază importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale cu Republica Moldova. România reiterează apelul la calm şi reţinere  şi evidenţiază necesitatea respectării principiilor statului de drept şi a asigurării unei tranziţii paşnice şi inclusive, pentru ieşirea din criză”, mai scrie în comunicatul transmis de MAE.

Partidul Democrat a declarat că respectă deciziile Curții Constituționale și că declarațiile partenerilor de dezvoltare sunt mai puțin importante. Mai mult, Pavel Filip a acuzat, sâmbătă, 8 iunie, în cadrul unei emisiuni de la Prime, că o parte din sprijinul acordat de UE ar merge în buzunarul consilierilor europeni care lucrează la Chișinău.

În opinia expertului de drept constituțional, Nicolae Osmochescu, demersul acestor state creează efecte juridice și angajează executivele lor să coopereze cu Guvernul Maia Sandu.

Nicolae Osmochescu susține că acest executiv este unul legitim, iar faptul că PDM se opune nu duce decât la izolarea completă a Republicii Moldova pe plan internațional și la consecințe grave.

The following two tabs change content below.