PD şi PSRM, principalii beneficiari

Trecerea la votul uninominal în actualele condiţii presupune mai multe dezavantaje decât avantaje pentru R. Moldova

Foto: agora.md

Schimbarea sistemului electoral, de la cel cu reprezentanţă proporţională pe liste de partid la votul uninominal, aşa cum propune liderul PD, Vladimir Plahotniuc, are drept scop, menţinerea Partidului Democrat la guvernare, un partid cu un rating scăzut şi lideri implicaţi în cele mai mari scandaluri de corupţie. Trecerea la votul uninominal în actualele condiţii presupune mai multe dezavantaje decât avantaje pentru R. Moldova, susţin mai mulţi experţi de la Chişinău.

Svetlana Corobceanu

Comentatorul politic Anatol Ţăranu, deputat în două legislaturi, prima oară ales în cadrul unei circumscripţii uninominale (la începutul anilor 90) şi a doua oară pe listă de partid, consideră că democraţii nu se simt confortabil în actualul sistem electoral şi încearcă să schimbe regulile jocului în timpul jocului. Spre deosebire de PSRM, care, potrivit sondajelor, ar avea de câştigat detaşat la următoarele alegeri parlamentare, PD înregistrează un scor scăzut şi, din această cauză, liderul partidului vine cu iniţiativa de modificare a sistemului electoral.

„Calitatea vieţii politice însă nu depinde foarte mult de sistemul electoral. Într-o societate cu o cultură joasă, unde este înrădăcinată corupţia, ambele sisteme sunt vulnerabile. Nu este exclus că această discuţie este plasată intenţionat acum în zona publică de cei care nu vor să fie discutat miezul problemei: marea corupţie”, susţine comentatorul.

Şanse minime pentru independenţi

Unul dintre principalele argumente în favoarea trecerii la votul uninominal este că deputatul va fi mai responsabil şi mai aproape de cei care l-au ales lucru care s-ar putea realiza parţial. Circumscripţiile uninominale de la începutul anilor 90 erau formate din 12 sate, acum acestea ar putea fi mult mai mari. Şansele pentru cei care nu vor face parte dintr-un partid să acceadă în Parlament sunt minime în condiţiile în care majoritatea primarilor sunt aleşi pe liste de partid şi concep primăriile ca pe propriile zone de influenţă. Atâta timp cât nu se schimbă sistemul de alegeri locale, candidaţii independenţi nu au şanse să acceadă în Parlament.

În opinia lui Andrei Popov, fost deputat PD, introducerea votului uninominal va crea şanse inegale de a accede în Parlament şi pentru partidele care nu dispun de resurse. „Sistemul electoral uninominal are multe avantaje în circumstanţe ideale, dar în cazul R. Moldova va pava drumul pentru un guvern condus de Vlad Plahotniuc. Cred că este corect să spună toată lumea: acest sistem va asigura dominaţia unei singure formaţiuni conduse de un singur politician şi va fi şi al doilea lider politic – PSRM. Foarte mulţi oameni nu vor merge cu sigla PD, dar după ce se văd în parlament grămăjoară, se vor aduna şi vor susţine fracţiunea cea mai puternică şi influentă, PD”, a declarat Popov în cadrul unei emisiuni televizate.

Va menţine sistemul oligarhic la putere

Experţii de la Centrul de Politici şi Reforme au emis o declaraţie adresată partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova în care atenţionează că schimbarea sistemului electoral va avea consecinţe devastatoare pentru stat prin menţinerea sistemului oligarhic la putere. „Deşi nu excludem beneficiile unui sistem uninominal sau ale unui sistem mixt pentru o democraţie funcţională, şi anume responsabilitatea aleşilor faţă de cetăţeni, în condiţiile R. Moldova, acest sistem poate avea consecinţe devastatoare, menţinând sistemul oligarhic şi conservarea clasei politice compromise”.

Experţii susţin că scopul unei eventuale reforme electorale constă în valorificarea avantajelor strategice acumulate de către Vladimir Plahotniuc începând cu 2009, în procesul de pregătire pentru alegerile parlamentare din 2018. În prezent, PDM controlează majoritatea consiliilor locale – săteşti, orăşeneşti, raionale şi municipale, cât şi primari de oraşe.

„Rolul unităţilor teritorial-administrative de gradul doi, care cuprind 32 de raioane, municipiile Chişinău şi Bălţi, UTA Găgăuzia şi Unitatea Administrativ-Teritorială din stânga Nistrului în cadrul unui sistem electoral mixt sau uninominal va fi unul major deoarece 50 de deputaţi urmează să fie aleşi în cadrul a 50 de circumscripţii electorale formate în baza unităţilor teritorial-administrative”. Potrivit experţilor de la CPR, această reformă contravine intereselor statului şi cetăţenilor săi şi pune în pericol orice speranţă de luptă cu corupţia, deoligarhizarea şi asigurarea unui parcurs democratic al acestui stat.

Amintim că şeful PD Vladimir Plahotniuc a anunţat că formaţiunea sa urmează să depună în Parlament un proiect de lege privind modificarea Codului Electoral. Mai exact, este vorba despre introducerea votului uninominal, ceea ce presupune ca deputaţii să nu mai fie aleşi pe liste de partid, ci direct, în baza circumscripţiilor uninominale. Atât partidele de opoziţie, cât şi partenerii de coaliţie ai PD s-au declarat împotriva acestei iniţiative.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu