PD, PCRM şi PSRM se opun sărbătoririi Zilei Naţionale a Unirii

parlamentul-republicii-moldova

Proiectul de lege, iniţiat de deputata liberal-democrată Maria Ciobanu, prin care s-a propus ca ziua de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, să fie declarată sărbătoare naţională, a fost discutat astăzi în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Proiectul l-a amuzat pe deputatul comunist Artur Reşetnicov, care a afirmat că, din câte cunoaşte el, la 28 martie se sărbătoreşte unirea Basarabiei cu România. Corectat de preşedintele Comisiei, Veaceslav Untilă, că Unirea a avut loc la 27 martie, Reşetnicov s-a întrebat revoltat: „Câte uniri a avut Basarabia?!”. „În viziunea noastră, a comuniştilor, partidele care susţin statalitatea nu au cum să voteze acest proiect”, a spus el. Liberal-democrata Liliana Palihovici i-a spus că „în cazul dat nu e vorba de statalitate, ci de istorie”.

Reşetnicov s-a adresat „centristului” democrat Eugeniu Nichiforciuc „şi partidului centrist”, PD, că nu ar trebui să suţină astfel de proiecte, pentru că „avem sărbătorile noastre naţionale”. Iar Nichiforciuc, care tocmai încheiase o discuţie la telefon, a încuviinţat. Împotriva proiectului de lege au votat patru deputaţi PCRM, PSRM şi PD, iar pentru au votat patru deputaţi PLDM şi PL.

Proiectul de lege urmează a fi discutat în plenul Parlamentului. Potrivit deputatei Maria Ciobanu, prezentul proiect de act legislativ a fost elaborat ca rezultat al necesității sărbătoririi importanței pentru Republica Moldova a Zilei Naționale a Unirii Basarabiei cu România, una dintre cele mai semnificative date din istoria poporului român.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu